Bábovka – klasika mezi moučníky

Přemýšlíte, co upečete v neděli ke kávě? Tradičním moučníkem, který má v mnohých kuchyních své stálé místo, je nepochybně bábovka. V tomto článku Vám přinášíme různé bábovkové variace. Upečte bábovku pokaždé jinak!

Rychlá bábovka s ořechy

Budete potřebovat:babovka

  • 1 hrnek hladké mouky, ½ hrnka oleje, ¾ hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mletých ořechů, 3 vejce, ½ hrnka mléka

Postup:

  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a ořechy. Dále přidejte vejce, olej, mléko a vypracujte těsto. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a upečte.

Margot bábovka

Budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky, 200 g práškového cukru, 1 ks Margot tyčinky, 4 vejce, 2 dcl rostlinného oleje, 1 balení smetany ke šlehání, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, špetka soli

Postup:

  • Margot tyčinku nastrouhejte nahrubo. Vyšlehejte vejce s cukrem, šlehačkou, olejem, přidejte špetku soli, nastrouhanou Margotku, kakao, rum a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a upečte. Můžete polít čokoládovou polevou.

Třená bábovka s čokoládou

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky, 100 g Hery, 3 vejce, 200 g cukru krupice, 0,5 prášku do pečiva, 100 g čokolády na vaření, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Postup:

  • Vejce utřete s cukrem a změklou Herou do pěny. Po částech vmíchejte mouku s práškem do pečiva a na kousky nasekanou čokoládou. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a upečte.

Bábovka s vaječným likérem

Budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 200 ml rostlinného oleje, 250 ml vaječného koňaku, 5 vajec, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Postup:

  • Ušlehejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Za stálého míchání přidávejte olej a vaječný koňak. Potom vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Asi ¾ těsta nalijte do vymazané a vysypané formy a do zbylého těsta vmíchejte kakao a poté také přilijte do formy a upečte.

Ananasová bábovka

Budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g Hery, 6 vajec, 1 malý ananasový kompot, špetka soli, 2 vanilkové cukry, lžička citronové šťávy, 1 prášek do pečiva, hladká mouka na obalení kousků ananasu, máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:

  • Heru našlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně zašlehejte vejce, přidejte citronovou šťávu, mouku se solí a práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. Ananas dejte okapat a poté kousky obalujte v hladké mouce a vmíchejte do těsta. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a upečte.

Šlehačková bábovka

Budete potřebovat:

  • 250 g šlehačky, 230 g práškového cukru, 270 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, ¾ prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, 50 g rozinek, čokoládová poleva

Postup:

  • Ušlehejte smetanu, žloutky, práškový a vanilkový cukr. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do hmoty. Přidejte umyté a usušené rozinky. Těsto rozdělte na dvě poloviny a jednu z nich smíchejte s kakaem. Do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy střídavě dávejte světlé a tmavé těsto. Pečte pozvolna v předehřáté troubě. Až bábovka vychladne, polijte ji čokoládovou polevou.

Tvarohová bábovka

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky, 1 Hera, 250 g cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Postup:

  • Smíchejte tvaroh, Heru, krupicový i vanilkový cukr, přidejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, 2 lžíce rumu, 4 žloutky a utvořte těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a ten zlehka přimíchávejte do těsta. Těsto nalijte do vymazané a vysypané (hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem) bábovkové formy a upečte.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít