Bazalka je stále populárnější bylinkou, kterou lze pěstovat jak na zahradě, tak doma v květináči. Bazalka je typická svou nezaměnitelnou vůní a chutí, díky které se z ní stala neodmyslitelná součást mnoha pokrmů – zejména italských salátů a těstovin.
Popis bylinky
Přestože v jižněji položených státech se může chovat jako trvalka, v našich podmínkách si musíme vždy na jaře obstarat novou rostlinu, neboť bazalka nepřežije ani první přízemní mrazíky. Jedná se tedy o jednoletou rostlinu dorůstající výšky asi 15 – 40 cm.
Stonek bazalky tvoří větvená lodyha, ze které vyrůstají oválné lístky. Ty mohou dorůstat do délky 5 až 10 centimetrů. Existuje i více druhů bazalky, kdy listy mohou být zbarveny do fialova, někdy je rostlina nižší a spíše keříková a obdobně.
Pěstování bazalky
Bazalku můžeme vysévat, množit pomocí řízků, nebo zakoupit odrostlou sazenici. Semínka i velké rostliny lze dnes zakoupit v každém zahradnictví či stále častěji i v supermarketech, na farmářských trzích a dalších místech.

Bazalka přes léto bez problému přežije ve venkovním prostředí za oknem nebo na zahradě. Bude ráda za velké množství slunečních paprsků, za které se vám odmění výraznější chutí a krásnější barvou. První přízemní mrazík ji však zahubí, proto je vhodné ji na jaře vysévat uvnitř do květináče a na zahradu umisťovat až na přelomu března a dubna. Stejně tak na podzim ji včas sklízíme, případně ještě na několik týdnů přemístíme dovnitř.
Bazalce se bude dařit v půdě podobné pro pěstování rajčat (nebojte se ji vysadit přímo k rajčatům), uvítá půdu bohatou na živiny a pravidelnou zálivku. Její stonek je dužinatý a bez vody okamžité uvadá, mnoho vody se jí přitom odpařuje skrz velké listy. Pravidelnou sklizní jí tak pomůžete. Její životnost prodloužíme i zastřiháváním výhonků květu, či úplnou sklizní při výkvětu (bazalka pak vyžene ještě ze seříznutých stonků ještě jednou).
Pokud vám bazalka roste do výšky, pravidelně otrhávejte mladé lístky na špičkách výhonků, brzy začne košatět.
Sklizeň a zpracování
Bazalku ideálně sklízíme průběžně během roku pro potřeby vaření. Můžeme ji přidat do těstovin, salátů (kdo by neznal salát caprese z bazalky, rajčat a mozzarelly), na pizzu a do dalších pokrmů podle vaší chuti.

Skladování je však problémové. Sušením bazalka ztrácí většinu ze svého aroma a chuti, lepší jsou tak alternativní způsoby uchovávání. Jednou možností je naložení do olivového oleje (do sklenice dáme hrst bazalkových lístků a zalijeme až po okraj kvalitním olivovým olejem, vše uložíme do chladu – např. do lednice). Lístky v oleji vydrží přes zimu jako čerstvé, olej se navíc krásně provoní a bude dokonalou zálivkou do salátů.

Další možností je zpracovat bazalku do bazalkového pesta.
Zdravotní účinky
Enzymy bazalky zlepší vaše trávení, bylinka také působí v těle protizánětlivě. Ve formě čaje pomáhá proti bolesti hlavy, je vhodná na spaní. Je však vhodné čaj kombinovat s další bylinkou (mátou, meduňkou apod.).
Na rány si můžete zakoupit bazalkovou mast, případně připravit bazalkovou koupel. V okolí jiných květin (např. zmíněných rajčat) může chránit proti plísním, v pokoji zapudí létající hmyz.