Bramborové přílohy pokaždé jinak

Brambory jsou jednou z vůbec nejčastějších příloh k hlavním jídlům. Nemusíte se však omezovat pouze na tradiční způsoby přípravy, ale pokaždé recept trochu obměnit. Možná zjistíte, že brambory nejsou zase tak všední. Některé pokrmy nemusí být ani přílohou, ale můžete je připravit třeba na večeři…

Opékané brambory s česnekem a tymiánem

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

Brambory na pánvi - ilustrační obrázek
Brambory na pánvi – ilustrační obrázek
  • 700 g menších brambor, 2 stroužky česneku, 1 svazek tymiánu, olivový olej, sůl

Postup:

  • Omyté brambory nakrájejte na čtvrtky a v míse je smíchejte s nasekaným tymiánem, prolisovaným česnekem a solí. Nechejte chvíli odležet v chladu. Poté je dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě do té doby, dokud nezískají křupavou kůrku.

Plněné opékané brambory

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 8 větších brambor, 150 g anglické slaniny, 1 lžíci nasekaného pórku, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g strouhaného eidamu, sůl, pepř

Postup:

  • Omyté brambory dejte péct, dokud zcela nezměknou. Poté je podélně rozkrojte a vnitřky vydlabejte. Rozmačkané vnitřky brambor smíchejte v misce se solí, pepřem, nadrobno nakrájenou slaninou, vejci a pórkem. Pak směs vraťte zpět do vydlabaných brambor a navrch posypte strouhaným sýrem. Takto připravené brambory dejte ještě na chvilku zapéct.

Brambory se sýrovou náplní

domácí brambory
Z domácích brambor bude pokrm nejchutnější

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 8 středních brambor, 200 g nivy, 1 tavený sýr, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce smetany, 1 vejce, 1 cibule, sůl, pepř, máslo

Postup:

  • Brambory uvařte ve slupce a až zchladnou, podélně je rozkrojte a v každé půlce vydlabejte jamku, do které přijde náplň. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Potom přidejte nivu a míchejte, dokud se sýr neroztaví. Dále přidejte tavený sýr a podle potřeby nařeďte smetanou. Sýrovou směs sejměte z plotny, přimíchejte vejce, osolte a opepřete. Do jamek v bramborách dejte trochu dijonské hořčice a naplňte sýrovou směsí. Brambory dejte na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě (200 stupňů) zapékejte asi 20 minut.

Vařené brambory s cibulkou

Budete potřebovat:

  • 800 g brambor, 1 velká cibule, olivový olej, ocet, sůl, čerstvá petrželka

Postup:

  • Brambory uvařte ve slupce. V míse smíchejte nakrájenou cibuli se solí. Uvařené brambory ještě horké oloupejte, nakrájejte na kolečka a ihned přidejte do mísy s cibulí a promíchejte. Po vychladnutí zakapejte olivovým olejem, podle chuti přidejte pepř, ocet a nasekanou petrželku. Tato bramborová příloha je skvělá například ke grilovanému masu.

Bramborové placky s eidamem

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 kg brambor, 100 g uzeného sýra eidam, 2 lžíce nasekané petrželkové natě, 2 vejce, 2 žloutky, sůl, pepř, olej na smažení

Postup:

  • Oloupané brambory nastrouhejte na hrubém struhadle a smíchejte je s nastrouhaným sýrem, vejci, žloutky, natí, osolte a opepřete. Podle potřeby můžete přidat trochu hladké mouky. Utvořte placičky a smažte je na oleji. Horké placky pokládejte na ubrousek, abyste odstranili přebytečný tuk.

Brambory po řecku

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 600 g brambor, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 červené papriky, 1 cuketa, 1 lžička koření na gyros, 1 lžíce rozmarýnu, olivový olej, sůl

Postup:

  • Brambory uvařte ve slupce. Pokud jsou brambory starší, oloupejte je, ale rané brambory nechejte i se slupkou a nakrájejte je na měsíčky. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky, očištěné papriky nakrájejte na kousky a cuketu na kolečka. V pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte česnek, cibuli a za chvíli i zeleninu a vše restujte do změknutí. Brambory zvlášť opečte v rozpáleném oleji, přidejte sůl, rozmarýn a gyros koření. Nakonec smíchejte brambory se zeleninou a ihned servírujte.

FOTO: jak připravovat jídla, Domácí BRAMBORY – legální fotografie z fotobanky www.pixmac.cz


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář