Bylinky – sklizeň a konzervace

Čerstvé bylinky jsou v kuchyni k nezaplacení, ovšem takový „luxus“ si bohužel můžeme dopřát pouze během letní sezony. V zimě si musíme vystačit s bylinkami sušenými či mraženými, případně naloženými třeba v oleji. Jak je správně konzervovat, aby si uchovaly své typické aroma a nepřišly o cenné vlastnosti, si povíme v následujících řádcích.

Krok za krokem

Základem ke správné konzervaci bylinek je sklizeň v optimální době. Velmi totiž záleží nejen na tom, v jaké vegetační fázi bylinku právě ustřihneme, ale dokonce i na denní době. Nejvyšší obsah éterických olejů a dalších důležitých látek se v rostlině nachází v ranních a dopoledních hodinách za slunného počasí, už v poledne je však jejich množství výrazně nižší.

Sušené bylinky a koření
Sušené bylinky a koření

Nadzemní části sklízíme ideálně v době těsně před rozkvětem, kdy má již bylinka nasazená poupata – tehdy se totiž vyznačuje nejintenzivnějším aroma. Se sklizní stonků si pospěšte, než zcela zdřevnatí. V případě slizně semen pak vyčkejte na období, kdy začnou hnědnout, ale ještě se zcela neuvolnila z plodů. Poté uřízněte stonky, bylinky zavěste a nechte semena dozrát do okamžiku, kdy je bude možné snadno uvolnit.

Sušení

Pravděpodobně vůbec nejstarším a také nejpřirozenějším způsobem dlouhodobého uchovávání potravin je sušení. V případě bylinek se jedná o více než optimální metodu, v drtivé většině případů si bylinky totiž zachovají své typické chuťové i aromatické vlastnosti a následně je lze využívat jak v kuchyni, tak k přípravě léčivých odvarů. K sušení jsou vhodné jak listy či květy, tak semena.

Bobkový list je na sušení vhodný
Bobkový list je na sušení vhodný

Navíc není potřeba žádné speciální vybavení (ačkoliv na trhu jsou k dostání speciální sušičky) – všechno za nás totiž zařídí sluníčko.
Svazek čerstvě utržených bylinek (které nikdy neoplachujeme!) zavěsíme hlavou dolů na dostatečně vzdušné místo nebo jednotlivé rostlinky můžeme rozložit na vodorovnou podložku s papírem. Zhruba za dva až tři dny bylinky vyschnou natolik, že je bude možné prsty rozdrolit. Následně oddělíme listy od stonků a uložíme do pevně uzavřené nádoby, kterou umístíme do sucha a temna.

Nejvhodnějšími k sušení jsou obecně bylinky z čeledi hluchavkovitých, například levandule, majoránka, oregano, máta, šalvěj, tymián nebo meduňka.

Mražení bylinek

Některé bylinky je vhodnější zmrazit, neboť během sušení vyprchá jejich aroma. Po zmražení sice přijdou o svou dekorativní funkci, ovšem budou nadále dobře sloužit jako surovina pro řadu studených i teplých pokrmů. Mražením nepřicházejí o své cenné vlastnosti, částečně se však mění jejich chuť a barva. Zmrazit můžeme víceméně každou bylinku, nejčastěji se však tímto způsobem konzervují pažitka, petržel, bazalka nebo majoránka.

Mražení bylinek

Další možností, jak si vytvořit zásoby bylinek na zimu, je naložit je do oleje (typicky bazalka, ale víceméně všechny druhy) nebo octa (zejména máta, tymián či brutnák), případně z nich vytvořit pesto (opět bazalka, ale i rukola a další).

Bazalkové pesto vydrží i měsíce
Bazalkové pesto vydrží i měsíce

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít