Čepujte pivo jako profesionál

Pivo se netočí, ale čepuje. To je základní pravidlo. V tomhle se všichni znalci i milovníci piva shodují, ale v tom, jak se pivo správně čepuje, mají různé názory. V následujícím článku se dozvíte, jaké zásady je nutné dodržovat, a jaké jsou základní druhy a techniky čepu.

Jak čepovat pivo

Stačí kouknout na pěnu

Odborníci tvrdí, že kvalitní a správně načepované pivo se dá poznat, aniž by se ochutnalo. Je to na základě pěny. Ta by měla být bohatá, bez pórů a měla by vypadat skoro jako šlehačka. U kvalitního piva, které je správně načepované může vydržet až 5 minut. Pěna je zkrátka vizitkou piva i výčepního.

Pivo není limonáda

Pivo není perlivý nápoj, tudíž do něj bublinky nepatří. To je další známkou kvality. Bublinky by neměly být přilepené na skle ani by se neměly vznášet ode dna v „řetízcích“. Bublinky jsou mikroskopická zrníčka prachu, která zůstala na sklenici a po načepování je obalila tekutina.

Mokrá a čistá sklenice

Základem je umytý a mokrý půllitr. Sklo nesmí být suché, teplé a neopláchnuté. S takovým půllitrem se v žádném případě nemůže povést načepovat sametovou pěnu a pivo bez bublin. Sklenice by měla mít stejnou teplotu jako je teplota piva. Rozhodně ne méně. Sklenice by se nikdy neměla utírat, mohla by v ní zůstat vlákna.

Čisté trubky

Důležité je také dokonale sanitované celé výčepní zařízení, a to včetně potrubí. Trubky by se měly proplachovat pitnou vodou každý den a minimálně 2x za měsíc by se měla povolat sanitační firma, která celý systém důkladně pročistí. Stejnou péči si zaslouží také pivní chlazení.

Dáte si čochtan nebo šnyt?

Pivo jde načepovat několika různými způsoby, ale výsledek by měl vždy stejně kvalitní, dokonalá pěna bez pórů a pivo bez bublin. Pivo je možné mít s klasickou „čepicí“ z pěny, ale také úplně bez pěny nebo je s zarovnaná s okrajem půllitru.

Základní způsoby

  • hladinka
  • šnyt
  • čochtan
  • řezané
  • mlíko
  • čep navíckrát

Hladinka

Hladinka se čepuje velmi pomalu po skle, a to tak, aby vznikla krémová pěna o výšce kolem 3,5 až 4 cm. Pěna je zarovnaná s okrajem půllitru. Jedná se o standardní a nejpoužívanější způsob čepování piva a jde načepovat i doma, pokud máte domácí pivní výčep.

Šnyt

Šnyt se čepuje tak, aby se vzniklo malé pivo ve velkém půllitru. Piva má být na dva prsty, pěna na tři prsty a jeden prst by měl zbývat k okraji sklenice. Šnyt vznikl asi před 100 lety, jako poděkování výčepních svým štamgastům na závěr večera.

Čochtan

Jedná se o pivo, které je načepované na jeden ráz a úplně bez pěny. Pivo obsahuje prakticky 100 % přírodního oxidu uhličitého, pivo takhle načepované má tak největší říz.

Mlíko

Mlíko je také pivo načepované na jeden ráz, ale ve sklenici je pouze krémová pěna. Tento způsob je velmi oblíbený u žen, díky jeho lehkosti a rychlému osvěžení. Štamgasti pijí „mlíko“ jako pauzu mezi pivy nebo po pátém pivu, aby je opět nakoplo.

Co nedělat

  • čepovat pivo z výšky
  • míchat sklenicí, aby se vytvořila pěna
  • přelévat piva z jedná sklenice do druhé kvůli hladině
  • namražovat sklenice
  • pivo přechladit

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít