Cuketa a její využití

CuketaTykev obecná, cuketa – cucurbita pepo, pochází z Mexika. Evropský druh cukety vznikl šlechtěním v Itálii. Je to jednoletá teplomilná rostlina, která potřebuje vydatnou zálivku hlavně v době vytváření plodu. V tomto článku si povíme o tom, jak se cuketa využívá.

Odrůdy a skladování

Nejznámějším druhem cukety u nás, jsou podlouhlé zelené okurkovité plody, ale existují i odrůdy žlutoplodé. Nejlépe zpracovatelné jsou mladé cukety, proto je odřezáváme při délce 15- 20 cm. Tímto také zvyšujeme výnos, protože se mohou tvořit další plody.

Cukety skladujeme krátce, protože při dlouhodobém skladování začínají uhnívat.

Využití cukety v kuchyni

Z hlediska výživy patří cuketa k nejzdravějším druhům zeleniny, protože její konzumace prospívá trávicímu ústrojí, srdci, střevům a má i protirakovinné účinky.

V kuchyni ji lze připravovat dušením, smažením, zapékáním i grilováním. Při dušení a smažení cuketu oloupeme, při zapékání a grilování pouze řádně omyjeme.

Zpracovává se krájením na kolečka nebo na kostičky, strouháním na struhadle, uvařenou prolisováním nebo rozdušením, ale vzhledem k tomu, že je prakticky bez chuti, skoro vždy ji vhodně okořeníme.

Dušení cukety

Při dušení cuketu oloupeme a nakrájíme buďto na kolečka nebo na kostičky.

Pštrosí oka

Ingredience:
1 menší cuketa, 1 cibule, 1 vejce, 300 g mletého masa nebo měkkého salámu, sýr na strouhání

Postup:
Cuketu oloupeme, nakrájíme na kolečka, která vydlabeme. Cibuli nakrájíme na drobno a dáme ji osmažit. Přidáme vydlabané kousky cukety, mleté maso nebo salám a dusíme. Kolečka cukety osolíme, poklademe na pekáč, do středů navrstvíme dušenou směs a asi ¼ hodiny zapékáme. Vejce a nastrouhaný sýr řádně rozmícháme a lžičkou klademe hromádky na kolečka cukety, které jsme na chvíli vytáhli z trouby. Vložíme zpět do trouby a ještě krátce zapečeme. Podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší.

Smažení cukety

Také před smažením cuketu oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Cuketa v trojobalu

Postup:
Oloupaná kolečka cukety osolíme a necháme chvíli stát, až pustí vodu. Měkké vnitřky vydlabeme a dál už nepoužíváme. Před obalením v trojobalu můžeme kolečka okořenit grilovacím kořením nebo červenou mletou paprikou či jiným vhodným kořením, ale opatrně neboť veškeré koření obsahuje sůl. Dále postupujeme stejně jako při smažení řízků. Obalíme v trojobalu a smažíme do zlatova. Opět můžeme podávat s brambory nebo s bramborovou kaší, případně se zeleninou.

Zapékání cukety

Cuketu podélně rozkrojíme, vnitřky vydlabeme a použijeme do náplně. Cukety plníme mletým masem, kuřecím masem, kuskusem, drůbežími játry, pro vegetariány i sójovým masem.

Cuketa plněná žampionovou směsí

Ingredience:
2 středně velké cukety, 2 vejce, 200 g žampionů, máslo, 2 dl smetany, 50 g strouhaného sýra, 2- 3 housky, trocha mléka, sůl, pepř

Postup:
Cuketa v kuchyniHousky nakrájíme a zvlhčíme mlékem. Vejce rozšleháme, smícháme s žampiony podušenými na másle, okořeníme, přidáme navlhčené housky a řádně promícháme. Cukety rozkrojíme, vydlabeme vnitřky, naplníme směsí, posypeme sýrem, zalijeme smetanou a zapečeme. Můžeme jíst samostatně nebo s pečivem.

Grilovaná cuketa

Ingredience: 1 – 2 mladé cukety, olej, česnek, sůl, koření na marinádu (bazalku, tymián, oregano nebo jiné dle chuti)

Postup:
Cukety nakrájíme na kolečka, osolíme, necháme pustit vodu, vložíme do marinády a dáme uležet do lednice. Při grilování potíráme marinádou a grilujeme do zlatova. Podáváme jako přílohu k masu, s chlebem nebo jako předkrm.

Jiný způsob grilování

Cuketu opět nakrájíme na kolečka, smícháme olej s mletou červenou paprikou, přidáme bazalku, grilovací koření, sůl, pepř. Kolečka cukety potřeme touto směsí a ihned grilujeme.

Další využití v kuchyni

Cuketa je zelenina, ze které se dají připravovat další chutné pokrmy. Lze ji přidat do zeleninových salátů, dají se z ní uvařit polévky, udělat předkrmy, přílohy, placičky, karbanátky, nákyp, upéci koláč nebo buchtu, přidat do masových směsí, připravit pikantní směsi vhodné k masu nebo k topinkám.

Její všestranné využití ji řadí k velmi vyhledávanému druhu zeleniny.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít