Recept: Bezkonkurenční domácí kečup

Stejně jako u jiných potravin a receptů, i v případě dochucovadel dochází k převratu a mnozí si je připravují sami v kuchyni a to bez použití různých přidaných látek, konzervantů a dalších „éček“,  které jsou mnohdy zbytečné.

Jedním z nejčastěji používaných dochucovadel je kečup, který je ale plný nezdravých látek a proto se stává nevhodnou součástí jídelníčku. Avšak pokud si vyrobíte svůj vlastní kečup a navíc z domácí zeleniny, získáte o mnoho zdravější potravinu, kterou budete moci konzumovat bez obav.

Domácí kečup

Ingredience a postup přípravy

Připravte si 1,5 Kg rajčat, 3 papriky, 1 malý celer, 6 cibulí, 2 malé řepy (čím více řepy, tím červenější a tmavší kečup získáte). Dále potřebujete 2 lžíce mletého nového koření, 2 lžíce ostré francouzské hořčice, 2 lžíce soli, 150ml octa a 200 gramů cukru krystal.

Veškerou zeleninu si nakrájejte na kousky a vařte spolu s kořením a přísadami bez cukru a hořčice. Jakmile se zelenina v hrnci rozvaří, což může trvat kolem 1 hodiny, přidejte cukr a hořčici. Tuto směs povaříme dalších 15 minut. Po provaření veškerý obsah dobře rozmixujte a přepasírujte, čímž získáte konzistenci kečupu.

Cibule do kečupu

Takto přepasírovaný obsah dejte do předem připravených sklenic, zavíčkujte a zavařujte na 100°C po dobu asi 10 minut. V zavařovacím hrnci zajistíme, aby voda kolem sklenic s kečupem dosahovala přibližně do ¾ výšky sklenic. Pokud nemáte zavařovací hrnec, lze zavařovat taktéž v pekáči s vodou v troubě.

Po zavaření vytáhněte sklenice a nechte oschnout, takto připravený kečup vydrží velmi dlouho a je vhodnou přílohou k masu, zelenině nebo jako dip.

Výhody domácího kečupu a jeho alternativy

Kromě nesporných výhod v absenci nežádoucích přidaných látek, je také domácí kečup skvělou přílohou nejen pro dospělé, ale i pro děti. Každý domácí kečup se může připravovat z různých surovin, pokud si například hlídáte hladinu cukru, můžete recept lehce obměnit a použít například umělé sladidlo či stévii a nebo jednoduše snížit jeho množství v receptu.

Jaká zelenina je k přípravě vhodná?

Pakliže se vám urodí velké množství zeleniny, jste šťastlivci a můžete jej použít právě na přípravu kečupu, pokud domácí zeleninu nemáte, snažte se nakupovat zeleninu nejlépe od hospodářů a farmářů, kteří pravidelně prodávají své přebytky. Jelikož chuť kupovaných a domácích rajčat je diametrálně odlišná, podepisuje se tudíž na výsledné chuti připraveného kečupu.

Rajčata do kečupu

Pokud plánujete kečup vyrábět příští sezónu, naplánujte si výsev rajčat do kalendáře, ať na něj nezapomenete. Nejvhodnějšími rajčaty na přípravu domácího kečupu jsou masitá, tzv. bifteková rajčata.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít