Houbaření: Kde rostou, co sbírat a jak se vybavit?

Česká republika patří mezi velmoc ve sbírání hub. Téměř každý zná alespoň jednoho houbaře ze svého okolí, který chodí na houby pravidelně každý rok. Většinou se jedná o již zkušené sběratele, kteří vědí co sbírat a kde to také najdou. Pokud patříte mezi ty méně šťastné, kteří houbaření nerozumí, ale chtějí se jemu naučit, je ideální doba, jelikož sezóna hub se blíží.

Sušení hub

Co si s sebou na houby nezapomenout

Ačkoli první vlny houbaření již proběhly a něco málo už rostlo, hlavní období růstu se teprve chystá. A jako správný houbař musíte vědět jak na to.

Nejdříve začneme výbavou správného houbaře. Pořiďte si nožíček, košík nebo síťovku. Nikdy nepoužívejte igelitové pytlíky a sáčky, každá nádoba na sběr hub musí dýchat, jinak se v ní houby zapaří.

Pokud nechcete být obtěžování komáry či klíšťaty, nastříkejte se repelentem, který vás částečně ochrání proti hmyzu, který dozajista v lese potkáte. Především vášniví houbaři, kteří prolézají svá osvědčená místa plná vysoké trávy a houští, vědí své. Oblečte si klasické ponožky, vezměte pevnou obuv a dlouhé kalhoty, abyste zamezili případným štípancům.

Houby 2

Věčná otázka: Kde rostou?

Každý správný houbař má svá vytipovaná místa, která málokdy prozradí cizím lidem, proto než si najdete také ta svá, můžete zkusit štěstí v místech, kde ostatní houbaři parkují. Často totiž kolem cest u lesů stojí odstavená auta, která signalizují přítomnost houbařů v lese.

Taktéž můžete sledovat růst hub na internetovém serveru „nahouby.cz“, kde nadšení houbaři sdílejí své úlovky a uvádějí přibližné místo sběru.

Co sbírat?

Začátečníkům se nedoporučuje sbírat houby, které lze lehce zaměnit s jinými jedovatými druhy. Nejlepší je sbírat pouze osvědčené a nejčastěji vyskytované druhy a to jsou hřib žlutomasý (známý též jako „babka“) a hřib smrkový (známý též jako „pravák“).

Babky lze velice dobře poznat a to díky světlé až tmavě hnědé barvě klobouku, který často na slunci rozpraskává. Podhoubí je žlutavé, třeň válcovitá na vrcholu žlutá a směrem ke kořenům je zbarvená vínově až tmavě červeně. Na řezu může dřeň jinak žlutavá lehce modrat.

Praváci mají bílý povrch, který hnědne, když se dostane na světlo – tedy vyleze ze země. Třeň je taktéž nejprve bílá a až později hnědne. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších druhů mezi houbaři vůbec.

Houby 3

Jak rozeznávat jedlé houby?

V každém případě nezkušený houbař musí nosit při sobě osvědčený atlas hub a každou houbu, u které si není jist, zda je jedlá, porovnat v atlasu a nejlépe prokonzultovat s mykologem. Internet je taktéž skvělým zdrojem fotografií rozličných druhů hub, doporučuje se tedy vyhledat si jednotlivý druh (například tedy hřib smrkový) a získáte velké množství obrázků, jak tyto houby vypadají a poté budete mít lepší představu, co v lese hledáte.

V České republice funguje Česká mykologická společnost, na kterou se taktéž můžete obrátit s jakýmkoliv dotazem ohledně houbaření.

Kuchyňská úprava hub

Nejlepší je houby zpracovat ihned po sběru, dokud jsou čerstvé. Velmi oblíbená je smaženice nebo také houbový guláš či různé omáčky. Pokud máte dostatek hub a chcete je i konzervovat a uchovat na zimní měsíce, můžete je zavařit nebo dát do mrazáku. Avšak v případě uchovávání v mrazáku, dbejte na to, aby byly houby předem převařené a abyste je nedávali mrazit syrové.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít