Houbové recepty: Guláš, rizoto i chutná polévka

Houby jsou zdraví prospěšné! Snižují hladinu cholesterolu, jsou dobrým zdrojem selenu, posilují imunitu a přitom nemají skoro žádné kalorie. Vyzkoušejte výtečný houbový guláš a další chutné recepty, které jsme pro vás vybrali. Samozřejmě nechybí seznam potřebných surovin a postup při vaření.

Houbové recepty

Houbový guláš se zeleninou

Nasbírejte si tento elixír zdraví přímo do vašeho košíku a vyzkoušejte lahodný veganský recept na guláš. Na místo klasického tučného masa se zahuštěnou omáčkou vás mile překvapí jedinečná chuť vařených hub.
Ingredience

  • 1/2 kg hub
  • 2 větší cibule
  • sůl
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 4 rajčata
  • 4 papriky

Postup přípravy:
Jakmile máme perfektně očištěné houby, tak na oleji zpěníme cibuli. Přidáme mletou sladkou papriku a hned na to houby. Dáme tomu minutku a přihodíme nakrájenou zeleninu – rajčata a papriky. Nezapomeneme osolit. Dusíme pokud možno bez přilévání vody a zhruba 25 minut. Pokud se bude guláš s houbami přichytávat, přilijeme vodu. Pro dochucení se může přidat trochu sojové omáčky, to už necháme na každém z vás.

Guláš se bohatě zahustil rozvařenou cibulí a rajčaty, tudíž není potřeba přidávat ani jíšku. Další velké plus. Nemusíte se tak bát přebytečných kalorií.  Podáváme s chlebem a zdobíme cibulí.

Houbové rizoto

Pokud se aktivně zajímáte o své zdraví a co jíte, tak moc dobře víte, že houby podporují imunitu. Zároveň pomáhají snížit riziko zhoubného bujení. V tradiční čínské medicíně se dokonce používají v léčbě nachlazení a chřipky. Vyzkoušejte tento „zdravý paralen“ v nastávajících podzimních měsících i vy.

Houbové rizoto

Tento recept je vhodný nejen na oběd, ale i večeři, jelikož je připraven raz dva. Houbové rizoto je vítanou stravou ve zdravém jídelníčku, zejména při hubnutí. Zkontrolovat si energetický příjem tohoto pokrmu můžete v kalorických tabulkách.

Ingredience

  • 250 g rýže – nejlépe Basmati
  • 350 g hub
  • 1 dcl bílého vína
  • 100 g strouhaného sýru
  • 1 l vývaru (vody)
  • cibule
  • trochu oleje
  • 2 lžíce másla
  • bazalka
  • koření – sůl a pepř

Postup přípravy:
Jako u většiny receptů začneme nakrájením cibule, kterou následně necháme osmahnout na rozehřátém oleji. Přidáme houby a koření – sůl a pepř. Vše podlijeme a necháme 25 minut podusit. Jestliže i po dušení bude vody přespříliš, slijte ji.

Pustíme se do přípravy rýže. Doporučujeme použít kvalitní rýži, nejlépe basmati. Rýži důkladně propláchneme. V jiném hrnci si rozpustíme kousek másla. Přidáme rýži a asi 3 minuty restujeme. A teď přijde to kouzlo. Přilijeme víno a vývar a rýži uvaříme doměkka.

Jakmile se rýže uvaří, chybí již kousek k dokončení pokrmu. Podušené houby vmísíme do rýže a promícháme. Jakmile jídlo naservírujete na talíř, nezapomeňte dozdobit nastrouhaným sýrem a třeba kouskem bazalky.

Houbová polévka pro krásnou linii

Houba, kterou všichni znají a v lese i poznají, ale jen málokdo ji vezme do košíku? Pýchavka obecná: Ten, kdo ji nesbírá, však zřejmě nezná její účinky.  Drobným zrnkům na povrchu plodnice se přisuzují protirakovinné účinky, pomoc při urologické léčbě a při kožních potížích. Zařaďte ji do vašich zdravých pokrmů i vy.

Houbová polévka

Využití hub v kuchyni je různorodé. Jelikož probíhá houbová sezóna, vyzkoušejte tento klasický recept co nejdříve. Polévka nejen zahřeje, ale potěší i vaší peněženku, patří totiž mezi opravdu levné pokrmy.

Ingredience

  • 250 g čerstvých jedlých hub
  • 3 brambory
  • mrkev, celer a petržel
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • koření – sůl, pepř, mletý kmín a petrželka
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy:
Hned po návratu z lesa houby očistěte a nakrájejte na kousky. Jakmile se poté pustíte do vaření, tak nejdříve oloupejte brambory, které společně i s mrkví, celerem a petrželí nakrájejte na kostičky.

Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibuli. Pozor dejte na to, aby se máslo nepřipálilo. Přidejte houby, nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Nezapomeňte podlít troškou vody a nechte dusit přibližně 8 minut. Poté dolijte přibližně 1 litr vody, přidejte utřený česnek, sůl, pepř a mletý kmín podle chuti. Vařte do měkka cca 10 až 15 minut. Ke konci varu přidejte čerstvou petrželku.

Houbové flíčky

Nejen houby, ale i bílé zelí obsahuje tento recept. To přináší řadu dalších vitamínů a minerálů, které velice zdatně bojují proti bakteriím. Dokonce má vliv na zlatého stafylokoka i bakterie tuberkulózy. Tímto receptem si tak vychutnáte dávku přírodních léčiv dvojnásobně.

Houbové flíčky

Jakmile tento pokrm jednou ochutnáte, do jídelníčku jej budete zahrnovat pravidelně. Pokud ho toužíte dovést k dokonalosti a udělat z něj super extra zdravý recept, tak na místo klasických fleků vyzkoušejte vlastní výrobu z celozrnné či kukuřičné mouky. Budou báječné.

Ingredience

  • 1 balení fleků
  • rostlinný olej
  • 250 g bílého zelí
  • 1 cibuli
  • 250 g čerstvých hub
  • koření – sůl, pepř a kmín
  • 2 vejce
  • zhruba 30 ml mléka

Postup přípravy:
Fleky uvařte podle návodu na obalu doměkka. Aby se fleky neslepily, přilijte olej a promíchejte. Poté sceďte. Bílé zelí nakrájejte a na tři minuty vložte do vroucí vody, následně sceďte.

Troubu zapněte na 190 – 200 °C. V hluboké pánvi na oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Cibuli budou dále následovat nakrájené houby a samozřejmě koření v podobě soli, pepře a kmínu. Směs nechte dusit zhruba 12 minut doměkka. Houbovou směs smíchejte se zelím a fleky a přendejte do vymazaného pekáčku. Vejce prošlehejte s mlékem – vše jimi zalijte a asi 30 minut zapečte dozlatova. Dobrou chuť!

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít