Houby jsou zdraví prospěšné! Snižují hladinu cholesterolu, jsou dobrým zdrojem selenu, posilují imunitu a přitom nemají skoro žádné kalorie. Vyzkoušejte výtečný houbový guláš a další chutné recepty, které jsme pro vás vybrali. Samozřejmě nechybí seznam potřebných surovin a postup při vaření.
Houbový guláš se zeleninou
Nasbírejte si tento elixír zdraví přímo do vašeho košíku a vyzkoušejte lahodný veganský recept na guláš. Na místo klasického tučného masa se zahuštěnou omáčkou vás mile překvapí jedinečná chuť vařených hub.
Ingredience
- 1/2 kg hub
- 2 větší cibule
- sůl
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 4 rajčata
- 4 papriky
Postup přípravy:
Jakmile máme perfektně očištěné houby, tak na oleji zpěníme cibuli. Přidáme mletou sladkou papriku a hned na to houby. Dáme tomu minutku a přihodíme nakrájenou zeleninu – rajčata a papriky. Nezapomeneme osolit. Dusíme pokud možno bez přilévání vody a zhruba 25 minut. Pokud se bude guláš s houbami přichytávat, přilijeme vodu. Pro dochucení se může přidat trochu sojové omáčky, to už necháme na každém z vás.
Guláš se bohatě zahustil rozvařenou cibulí a rajčaty, tudíž není potřeba přidávat ani jíšku. Další velké plus. Nemusíte se tak bát přebytečných kalorií. Podáváme s chlebem a zdobíme cibulí.
Houbové rizoto
Pokud se aktivně zajímáte o své zdraví a co jíte, tak moc dobře víte, že houby podporují imunitu. Zároveň pomáhají snížit riziko zhoubného bujení. V tradiční čínské medicíně se dokonce používají v léčbě nachlazení a chřipky. Vyzkoušejte tento „zdravý paralen“ v nastávajících podzimních měsících i vy.
Tento recept je vhodný nejen na oběd, ale i večeři, jelikož je připraven raz dva. Houbové rizoto je vítanou stravou ve zdravém jídelníčku, zejména při hubnutí. Zkontrolovat si energetický příjem tohoto pokrmu můžete v kalorických tabulkách.
Ingredience
- 250 g rýže – nejlépe Basmati
- 350 g hub
- 1 dcl bílého vína
- 100 g strouhaného sýru
- 1 l vývaru (vody)
- cibule
- trochu oleje
- 2 lžíce másla
- bazalka
- koření – sůl a pepř
Postup přípravy:
Jako u většiny receptů začneme nakrájením cibule, kterou následně necháme osmahnout na rozehřátém oleji. Přidáme houby a koření – sůl a pepř. Vše podlijeme a necháme 25 minut podusit. Jestliže i po dušení bude vody přespříliš, slijte ji.
Pustíme se do přípravy rýže. Doporučujeme použít kvalitní rýži, nejlépe basmati. Rýži důkladně propláchneme. V jiném hrnci si rozpustíme kousek másla. Přidáme rýži a asi 3 minuty restujeme. A teď přijde to kouzlo. Přilijeme víno a vývar a rýži uvaříme doměkka.
Jakmile se rýže uvaří, chybí již kousek k dokončení pokrmu. Podušené houby vmísíme do rýže a promícháme. Jakmile jídlo naservírujete na talíř, nezapomeňte dozdobit nastrouhaným sýrem a třeba kouskem bazalky.
Houbová polévka pro krásnou linii
Houba, kterou všichni znají a v lese i poznají, ale jen málokdo ji vezme do košíku? Pýchavka obecná: Ten, kdo ji nesbírá, však zřejmě nezná její účinky. Drobným zrnkům na povrchu plodnice se přisuzují protirakovinné účinky, pomoc při urologické léčbě a při kožních potížích. Zařaďte ji do vašich zdravých pokrmů i vy.
Využití hub v kuchyni je různorodé. Jelikož probíhá houbová sezóna, vyzkoušejte tento klasický recept co nejdříve. Polévka nejen zahřeje, ale potěší i vaší peněženku, patří totiž mezi opravdu levné pokrmy.
Ingredience
- 250 g čerstvých jedlých hub
- 3 brambory
- mrkev, celer a petržel
- cibule
- 3 stroužky česneku
- koření – sůl, pepř, mletý kmín a petrželka
- 1 lžíce másla
Postup přípravy:
Hned po návratu z lesa houby očistěte a nakrájejte na kousky. Jakmile se poté pustíte do vaření, tak nejdříve oloupejte brambory, které společně i s mrkví, celerem a petrželí nakrájejte na kostičky.
Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibuli. Pozor dejte na to, aby se máslo nepřipálilo. Přidejte houby, nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Nezapomeňte podlít troškou vody a nechte dusit přibližně 8 minut. Poté dolijte přibližně 1 litr vody, přidejte utřený česnek, sůl, pepř a mletý kmín podle chuti. Vařte do měkka cca 10 až 15 minut. Ke konci varu přidejte čerstvou petrželku.
Houbové flíčky
Nejen houby, ale i bílé zelí obsahuje tento recept. To přináší řadu dalších vitamínů a minerálů, které velice zdatně bojují proti bakteriím. Dokonce má vliv na zlatého stafylokoka i bakterie tuberkulózy. Tímto receptem si tak vychutnáte dávku přírodních léčiv dvojnásobně.
Jakmile tento pokrm jednou ochutnáte, do jídelníčku jej budete zahrnovat pravidelně. Pokud ho toužíte dovést k dokonalosti a udělat z něj super extra zdravý recept, tak na místo klasických fleků vyzkoušejte vlastní výrobu z celozrnné či kukuřičné mouky. Budou báječné.
Ingredience
- 1 balení fleků
- rostlinný olej
- 250 g bílého zelí
- 1 cibuli
- 250 g čerstvých hub
- koření – sůl, pepř a kmín
- 2 vejce
- zhruba 30 ml mléka
Postup přípravy:
Fleky uvařte podle návodu na obalu doměkka. Aby se fleky neslepily, přilijte olej a promíchejte. Poté sceďte. Bílé zelí nakrájejte a na tři minuty vložte do vroucí vody, následně sceďte.
Troubu zapněte na 190 – 200 °C. V hluboké pánvi na oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Cibuli budou dále následovat nakrájené houby a samozřejmě koření v podobě soli, pepře a kmínu. Směs nechte dusit zhruba 12 minut doměkka. Houbovou směs smíchejte se zelím a fleky a přendejte do vymazaného pekáčku. Vejce prošlehejte s mlékem – vše jimi zalijte a asi 30 minut zapečte dozlatova. Dobrou chuť!