Jak pěstovat cuketu od výsevu pro sklizeň

Od té doby, co na našich jídelníčcích takřka zdomácněla původem středomořská cuketa, čím dál víc z nás propadá kouzlu jejího pěstování na vlastní zahrádce. Tahle vzdálená příbuzná dýně, jejíž podlouhlý zelený kultivar podobný okurce byl vyšlechtěn v Itálii, je pro tento účel více než vhodná. Cuketa, přezdívaná též královna zeleniny, je totiž velmi nenáročná a její pěstování zvládne i začátečník. Výsledkem bude bohatá úroda v průběhu celé letní sezony.

Vyséváme

Cuketa se pěstuje ze semínek, jen výjimečně seženete malé sazeničky. Je to jednoletá rostlina, která vzchází velmi snadno. Pokud semena před vysetím na několik dní namočíte, jejich naklíčení bude ještě úspěšnější. Stačí jen vytvořit příhodné podmínky.

Ještě před výsevem, který provádíme nejlépe začátkem května, je důležité zvolit správné stanoviště. Cukety obecně prospívají na slunných až polostinných, chráněných stanovištích. Ideální je, pokud se půdu podaří předem prohřát. Při chladnějším počasí může pomoci černá netkaná textilie, kterou záhon překryjete. Zkypřenou půdu obohaťte čerstvým kompostem nebo speciálním substrátem určeným pro pěstování zeleniny, který seženete v prodejnách se zahradnickými potřebami.

Semena cukety (případně sazeničky, které jste předpěstovali v květináči na parapetu) umístěte v dostatečné vzdálenosti, zhruba 0,5–1 metru od sebe. Rostliny se totiž pravděpodobně velmi rozrostou a již po několika týdnech by se vzájemně utlačovaly. Platí to pro všechny druhy – jak pnoucí, tak keříčkovité.

Vzrostlé klíčky cukety
Při vysévání nezapomeňte na dostatečné rozestupy, minimálně půl metru

Péče o cukety

Cukety jsou hojně plodící rostliny, což je jeden z důvodů, proč vyžadují bohatou zálivku. Při nedostatku srážek proto pravidelně zalévejte, dbejte však na to, aby voda pokud možno nepotřísnila listy. Ty jsou jinak velmi náchylné k plesnivění. I proto se někdy doporučuje podložit je mulčovací kůrou, která zabrání nákaze plísní z vlhké země. Cuketám dále prospěje občasné hnojení. Používejte nejlépe organická hnojiva s vyšším obsahem draslíku.

Kvetoucí cuketa
Kvetoucí cuketa

Sklizeň plodů

První cukety můžete odřezávat, jakmile dosáhnou velikosti zhruba 7 centimetrů. Takové drobné „úlovky“ však většině pěstitelů nestačí, proto zpravidla čekáme, až budou cukety dosahovat kolem 15–20 centimetrů. Čím je plod starší a větší, tím větší a tvrdší semena obsahuje a ztrácí svou specifickou chuť. Cukety odřezávejte nejlépe tak, abyste zachovali dostatečnou stopku. Tak zajistíte delší trvanlivost. Sklizeň je možné provádět, dokud dorůstají nové cukety – obvykle až do podzimu. Jakmile však teploty klesnou pod 4 °C, ztrácejí plody na kvalitě a již nedozrávají tak snadno.

Zralá cuketa před sklizní
Zralá cuketa před sklizní

Proč vlastně pěstovat cukety?

Cukety jsou velmi vděčnou zeleninou. Jejich využití v kuchyni je skutečně rozmanité, čemuž ještě napomáhá množství odrůd, ze kterých si můžete vybrat. Pokrm, který z cuket vykouzlíte, tak může vyniknout i netradiční přidanou hodnotou – řada cuket je totiž velmi dekorativní a na talíři vyhlížejí velmi neobvykle. Pokud tedy považujete klasickou zelenou cuketu za příliš „obyčejnou“, zvolte třeba barevné či žíhané kultivary. Stále oblíbenější jsou v poslední době také malé kulaté cuketky, které se dají snadno vydlabat a plnit třeba masovou směsí. A nebojte se experimentovat: nenápadná chuť cuket se přímo nabízí pro neotřelé zpracování na sladko. Dobře vyniknou v různých koláčích nebo řezech.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář