Jak udržet řezané květiny co nejdéle svěží – 1. část

U květů, které byly uříznutím odděleny od rostliny, se zastavuje přísun vody, živin i hormonálních látek, které jí dodávají běžně kořeny. Z květů se rychle odpařuje voda a dýcháním se spotřebovávají dosud nashromážděné zásobní látky, tedy cukry a hormony. Do řezné rány ihned při řezu pronikají bakterie. Všechny tyto procesy působí na uchovatelnost řezaných květiny ve váze velmi nepříznivě.

Co rozhoduje o délce uchovatelnosti řezaných květin

O délce uchovatelnosti květin ve váze rozhodují převážně faktory, jako jsou dědičnost, pěstování, sklizňová zralost, způsob sklizně, teplota při sklizni, ošetření chemickými přípravky po sklizni, voda a stav zásobních a růstových látek v květech. Je tedy jasné, že různé druhy květin mají i různou délku uchovatelnosti ve váze.

Jak udržet řezané květiny čerstvé

To víme všichni i z vlastní zkušenosti. Některé brzy zvadnou a uschnou, jiné ve váze ještě rozkvetou a udrží si velmi dlouho krásný vzhled. Je dobře známo, že například u růží, chryzantém a gerber je jejich uchovatelnost ve váze výrazně ovlivněna odrůdou. Květiny do vázy rozhodně nesklízíme tak, že jejich květní stvoly odstřihneme nůžkami anebo je ulamujeme. Jedině šikmý a hladce provedený řez zabezpečí květinám co největší příjem vody, a to se v důsledku projeví tím, že květiny vydrží ve váze déle svěží.

Péče o gerbery

Konkrétně u gerber je důležitá pro jejich uchovatelnost pevnost stonku pod květem, a ta je dána dědičností, způsobem pěstování a také ošetřením po řezu. Nedostatečný příjem vody se u gerber projeví svěšením hlav a ohnutím květních stonků. Jestliže již na samotném počátku u pěstitele nebo v květinářství použijí znečištěnou vodu uchovatelnost květů ve váze u s potřebitele se neprodlouží ani v případě, že ten důsledně dbá na čistotu vody i vázy.

jak na řezané květiny, aby byly dlouho čerstvé

Jak je to s růžemi?

Růže, stejně jako gerbery jsou velmi citlivé na bakterie. Mikroorganismy obsažené ve vodě a na květních stoncích se dostávají do cévních svazků květin a zde nacházejí příznivé podmínky pro svůj rozvoj. V buněčné šťávě jsou obsaženy bílkoviny. Cukry a minerální látky a jejich kolonie pak vytvářejí pro vodu doslova neproniknutelnou bariéru. V cévních svazcích se vytvářejí takzvané bakteriové zátky, které brzdí mechanicky příjem a průtok vody květinou.

…a jak s chryzantémami

Zkouškami s chryzantémami bylo dokázáno, že na jejich uchovatelnost má příznivý vliv vyšší obsah draslíku v rostlinách. U chryzantém se také ve velké míře projevuje na jejich udržitelnosti i jejich odrůda.

O karafiáty pečujete následovně

U karafiátů ovlivňuje jejich uchovatelnost nepříznivě nízký obsah draslíku a vápníku v rostlinách. Pokud jim tyto prvky chyběly již při pěstování, pravděpodobně se vám nepodaří uchovat je ve váze příliš dlouho.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít