Jak vypěstovat dobré ředkvičky?

Ředkvičky patří mezi první jarní zeleninu. Je snadné vypěstovat pěkně velké a křupavé ředkvičky, a my vám poradíme jak na to.

Výsev na jaře i na podzim

Ředkvička vyžaduje lehčí, kypré a humusem bohaté půdy. Nedaří se jí na těžkých a chudých písčitých půdách, ale vystačí si s běžnou zahradní zeminou.

Ředkvičky
Ředkvičky

Podle odrůdy sejeme ředkvičky od února do dubna. Pro podzimní sklizeň výsev opakujeme v srpnu. Semínka vyséváme do řádků vzdálených na dvacet centimetrů a po vyrašení rostliny jednotíme na tři až čtyři centimetry od sebe.
Pečlivé sjednocení je zárukou, že ředkvička bude mít pro růst bulviček dostatek místa. Ředkvičku je možné vysévat spolu s mrkví, sklidíme ji dříve, než mrkev vyroste. Navíc si ušetříme práci, protože ředkvička vyklíčí dříve a poslouží tak jako značkovač. Snadno tak poznáme, kde mrkve později vyroste. Kromě toho nebude výsev ředkviček tak hustý a jednocení obou plodin bude snazší.

Máme-li v úmyslu ředkvičku rychlit ve studeném skleníku brzy zjara, můžeme sít hustěji do sponu 15 x 3 cm.

Ředkvička je nenáročná

Bude mít ředkvička na záhonu dostatek živin? Obavy z podvýživy jsou v tomto případě naprosto zbytečné. Mezi zeleninami jsou totiž druhy, které vyžadují jen mírné hnojení a existují i takové, které ho nevyžadují, či dokonce vysloveně nesnášejí. Mezi ně patří právě ředkvička, ale i salát, hrách, ředkev, špenát, cibule a česnek.

Pestrobarevný záhon ředkviček

Odrůdy ředkviček se liší podle termínu výsevu na velmi rané, polorané a podzimní, ale také barvou a tvarem bulviček. Na trhu jsou semena ředkviček s čistě bílou bulvou i dužninou, ředkvičky žluté, karmínově červené nebo dvoubarevné. Ranější a odrůdy k rychlení bývají kulaté, letní odrůdy mívají protáhlý tvar, ale není to vždy pravidlem. Pro rychlení a časný výsev se pro jarní období hodí velmi rané odrůdy, pro venkovní pěstování polorané a podzimní odrůdy ředkviček.

Odrůdy ředkviček

Rampouch je osvědčená poloraná odrůda s dlouhými bílými bulvičkami, vhodná pro postupný výsev. Sejeme-li ředkvičku v týdenních intervalech, prodloužíme tím období sklizně.

Z letošních novinek nabízí trh semínka hybridní odrůdy Primara F1, která je

Ředkvičky
Ředkvičky

odolná proti vybíhání do květu a je vhodná pro jarní i podzimní pěstování. Pravidelné kulaté červené bulvičky určitě všechny pěstitele potěší křehkou bílou dužninou.

Pro milovníky obřích plodů je vhodná raná, kulatá odrůda ředkviček jasně červené barvy a bílou, křehkou dužninou Cherry Belle. Je navíc tolerantní k chudým půdám a průměrná velikost bulviček vynikající chuti je opravdu impozantní. Bulvičky dorůstají až dva a půlcentimetrové velikosti. Odrůda je určena pro jarní či podzimní výsev.

Kdo dá přednost neobvyklému vzhledu ředkviček, ten si může vybrat hotovou směs barevných odrůd vhodných pro rychlení i pěstování na záhonu. Osivo jednotlivých odrůd je v sáčku barevně odlišeno mořením.

Jak vypěstovat dobré ředkvičky?

Často zalévat a včas sklízet. Pravidelná závlaha podporuje růst a zabraňuje takzvanému vyšeptávání bulviček. Kromě toho je spolehlivou ekologickou ochranou proti některým škůdcům.
Často se na porostu ředkviček objeví malí skákaví brouci – dřepčíci, kteří na zelené nati a listech vyžírají dírky a rostlina pak rychle odumírá. Dřepčíci  se na ředkvičkách objevují v období sucha, a tak dobře zalitý porost je opravdu lákat nebude.
A jak si poradit s jinými škůdci? Netkaná textilie ochrání ředkvičky proti slimákům a v půdě udrží potřebnou vláhu.

Ředkvičky k jídlu i k dekoraci

Ředkvičky se nejčastěji konzumují bez tepelné úpravy, která ani není z nutričního hlediska příliš vhodná. Ohřátím se ztrácejí cenné vitamíny a dužnina velmi rychle změkne. A to je škoda, neboť ředkvičky díky obsahu vlákniny napomáhají dobrému trávení.

Běžně se v kuchyni ředkvička využívá jako obloha pečiva, studených mís či do salátů, do pomazánek v kombinaci s tvarohem či vejci. Pro inspiraci vám nabízíme jeden rychlý recept na zdravou jarní večeři či svačinu:

Ředkvičková pomazánka:

100 g rostlinného másla, 150 g měkkého tvarohu, 200 g ředkviček, 2 vejce natvrdo, sůl, pažitka

Rostlinný tuk ušleháme se solí do pěny, přidáme tvaroh a nadrobno nakrájené ředkvičky a vařená vejce. Smícháme, mažeme na pečivo a zdobíme nasekanou pažitkou.

Foto: PixMac.cz – radishes

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

  1. letos jsem zkoušel pěstovat zlaté ředkvičky, uvnitř jsou také sněhově bílé. spokojenost, ačkoli chuťově jsou shodné s těmi červenými..

    Reagovat

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít