Jak zavařovat a nesedřít se při tom z kůže

Je to asi ta nejhorší část zavařování. Stojí spoustu sil a času. Ničí nám ruce. Likviduje víčka. A přesto se pak občas stane, že všechna ta práce přijde vniveč. Řeč je o uzavírání sklenic pomocí zavařovací hlavy. Určitě to znáte. A nejspíš jste i někdy přemýšleli nad tím, zda se tomuto kroku nemůžete nějak vyhnout. My odpovídáme – můžete. Stačí místo zavařovací hlavy používat upínací spony. A máte vystaráno.

Zavařeniny

Šetrný způsob zavařování

Je to velký rozdíl. Zatímco při použití zavařovací hlavy tlačíte na víčko ze všech sil, abyste jej přimáčkli ke sklenici, s upínací sponou celý proces probíhá bez použití hrubé síly. Na víčko jen položíte zavařovací krytku a následně zlehka usadíte sponu. Během procesu zavařování ve sklenici vznikne velký podtlak, víčko samo přilne ke sklenici a vy potom upínací sponu i zavařovací krytku jednoduše odstraníte. Výhody? Nenadřete se a hlavně téměř vůbec nepoškodíte víčko. Takže ho můžete používat opakovaně i několik let.

Vysoká úspěšnost

Nejspíš se vám někdy stalo, že jste celí natěšení otevřeli láhev se zavařenými okurkami a…hned po prvním soustu pak celý obsah vysypali do záchodu. Okurky byly měkké, nažloutlé a vůbec nechutnaly dobře. To se občas stane, když do sklenice proudí vzduch. Když není dobře utěsněná. Při použití zavařovací hlavy tomu občas nejde zabránit. Pokud ale zavařujete s upínacími sponami, nic podobného se vám nestane.

Zavařování - koření

Na celý život

Zavařovací krytky s upínací sponou seženete ve dvou nejoblíbenějších rozměrech – o průměrech 68 mm a 83 mm. Jejich životnost je prakticky nekonečná. Po delším čase používání sice může dojít k mírnému roztažení ramének upínací spony, ale v takovém případě stačí pomocí palce raménka opatrně přihnout ke středu spony. A problém je vyřešen. Takže si spočítejte, kolik lahví naráz maximálně zavařujete, nakupte si stejný počet krytek a upínacích spon a pak už jen zavařujte, zavařujte a zavařujte. V zimě pak šťavnaté ovoce jako když najdete.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

  1. Dobrý den, použila jsem upínací spony na strouhaná jablka,byla jsem nadšená, ale po třech týdnech, když jsem šla přerovnávat sklenice, jsem zjistila, že víčka vůbec nejsou pod tlakem a volně leží na sklenici. 12sklenic jsem musela obsah vyhodit. Prosím ,kde jsem udělala chybu, že se mi tohle stalo. Zavařovala jsem v zavařovacím hrnci 40min. Pokud jsem použila hlavu na zavařování a nebo šrobavací víčka ,nikdy se mi tohle nestalo.

    Reagovat

Přidejte komentář