Jak zazimovat víceleté bylinky

Jednoleté bylinky vydrží pouze jednu sezonu a v té další je nutné je vysazovat či vysévat znovu. Ovšem u víceletých druhů by byla škoda připravit se o bohatou úrodu jen kvůli tomu, že je nedostatečně připravíme na zimu. Ani silné mrazy totiž nemusí většině těchto bylinek uškodit, pokud dodržíme některá základní pravidla. Těžit to nejlepší z voňavých keříčků tak můžeme klidně několik let po sobě znovu a znovu.

Zimování bylinek náhled

Jak ochránit bylinky před mrazy

Většina bylinek, které pěstujeme na svých zahrádkách, pochází z teplejších oblastí Středomoří či Blízkého východu. Zde nemusejí odolávat tak nízkým teplotám, jako v našich zeměpisných šířkách, proto na ně nejsou přizpůsobeny a silné mrazy by je mohly poškodit. Je tedy důležité je před nimi uchránit.
Nejjednodušší možností, která však není vždy realizovatelná, je bylinku jednoduše vykopat, přesadit do květináče a na zimu umístit například na chráněnou terasu nebo na balkon. Pokud to však z různých důvodů možné není (ať už kvůli nedostatku prostoru, nebo třeba proto, že bylinky jsou již velmi rozrostlé a přesazení tedy nepřichází v úvahu), postaráme se o bylinku přímo na záhoně.

Ochranná vrstva

Klíčem ke zdárnému překlenutí období mrazů je dostatečné zateplení kořenového balu. Ještě před zimou (nejlépe během podzimu) tedy přihrňte k bylinkám dostatek mulčovací kůry, slámy nebo chvojí (to seženete v lese nebo je můžete koupit). Řešením je i vrstva spadaných listů, kterých je na podzim všude dostatek. Cílem je vytvořit kolem bylinky izolační vrstvu. Zabrání tak zadržování vlhkosti, která by v případě zmrznutí mohla způsobit popraskání křehkých buněčných struktur a také hnití kořenů, což je jedna z nejčastějších příčin uhynutí bylinek během zimy.
I přes maximální snahu se však může stát, že v případě silných a dlouhých zim některá z bylinek nevydrží. Zimu téměř nikdy nezvládne bazalka, citlivý je také rozmarýn nebo bobkový list. Naopak levandule, šalvěj či třeba oregano většinou bez problémů vydrží.

Uchovejte si úrodu

Během zimy samozřejmě bylinky přijdou o svou čerstvost a na nové zelené výhonky si musíme počkat až na jaro. Proto je vhodné zásobit se na neplodné období dostatečným množstvím zakonzervovaných natí, které připravíme již během sezony. Bylinky nejlépe uchováme sušením, mražením nebo nakládáním v oleji. Blíže o konzervování bylinek se dozvíte v tomto článku, který zároveň nabízí praktické tipy, jak na to.

Bobkový list je na sušení vhodný
Bobkový list je na sušení vhodný

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít