Jednoduché domácí dekorace – olej, ocet, bylinky a křížaly

Nejčastěji v kuchyních míváme dekorace spojené nějakým způsobem s jídlem. Vyrábíme si například závěsy ze sušených feferonek, vyšíváme sáčky na sušené houby anebo zdobíme dózy se sušenými bylinkami. Vyrobit si však můžeme i dekorace, které nám pomohou uskladnit bylinky v čerstvém stavu. Díky nim si připravíme později mnoho chutných lahůdek a zároveň ušetříme nemalou částku za nákup, takovýchto průmyslově vyráběných jedlých dekorací.

Dekorace z křížal

Co budete potřebovat

Pro přípravu oleje nebo octa si připravte skleněnou nádobu s uzavíratelným vrchem. Dále využijete různé druhy bylinek. Ideální je bazalka, rozmarýn, majoránka a tymián. Další potřebné suroviny jsou: oloupaná šalotka, celý pepř, feferonky, hořčičné semínko. Ke zpracování materiálu je zapotřebí vidlička, kousek plátýnka na přecezení a pěkná zajímavě tvarovaná láhev s uzávěrem.

Domácí olej a houby

Jak připravit aromatický ocet

Pro tuto variantu si můžeme zvolit například 200 gramů čerstvých bylinek – šalvěj, rozmarýn, tymián. K nim přidáme šalotku v odpovídajícím množství a to vše společně rozetřeme v hmoždíři na jemno. Připravené ingredience uložíme do připravené lahve nebo sklenice. Může být i zavařovací. Ocet zahřejeme v hrnci a pak s ním bylinky v láhvi zalijeme. Láhev neplníme octem až po okraj, ale asi dva cm pod něj. Nakonec vše dobře uzavřeme zátkou. Na slunci na okně ponecháme ocet louhovat asi 2 týdny, přitom láhev denně protřepáváme. Ocet pak slijeme a přecedíme přes pláténko do čisté dekorační láhve a zdá-li se nám olej málo aromatický nebo málo dekorativní, můžeme přidat další bylinky v celých snítkách, dekorace tak nabude na zajímavosti.

Jak připravit aromatický olej

Pro přípravu aromatického oleje jsme zvolili jako suroviny feferonky, listy bazalky a celý pepř. Opět vše vložíme do předem připravené čisté sklenice. Feferonky jsme ale napřed na několika místech propíchli vidličkou. Olivový olej nalijeme až takřka k okraji lahve a nádobu uzavřeme dobře těsnícím uzávěrem. Při pokojové teplotě necháme louhovat aromatický olej nejméně 2 týdny. Denně ho protřepáváme. Přes sítko nakonec přelijeme hotový aromatický olej do předem vyčištěné a připravené dekorační láhve. Sklenice s těmito dochucovadly můžeme pak ještě přizdobit například malým věnečkem z čerstvých bylinek nebo závěsem ze sušených feferonek.

Dekorace ze sušených bylinek

Sušené nebo zavařené houby a křížaly

Najdou-li své uplatnění v naší kuchyni i sušené nebo zavařované houby a sušené ovocné křížaly, můžeme díky nim rozšířit dekorační řadu pochutin tak, že každé sklenici dodáme jako společný prvek klobouček ze stejné látky, která nám bude ladit s kuchyňským vybavením. Tutéž látku lze použít i k výrobě textilního sáčku pro uschování dobře usušených křížal nebo hub. Takové sáčky se hodí v kuchyni navléknout na vařečku a pomocí šroubovacích skobiček upevnit na zeď.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít