Jednoduché domácí dekorace – olej, ocet, bylinky a křížaly

Nejčastěji v kuchyních míváme dekorace spojené nějakým způsobem s jídlem. Vyrábíme si například závěsy ze sušených feferonek, vyšíváme sáčky na sušené houby anebo zdobíme dózy se sušenými bylinkami. Vyrobit si však můžeme i dekorace, které nám pomohou uskladnit bylinky v čerstvém stavu. Díky nim si připravíme později mnoho chutných lahůdek a zároveň ušetříme nemalou částku za nákup, takovýchto průmyslově vyráběných jedlých dekorací.

Dekorace z křížal

Co budete potřebovat

Pro přípravu oleje nebo octa si připravte skleněnou nádobu s uzavíratelným vrchem. Dále využijete různé druhy bylinek. Ideální je bazalka, rozmarýn, majoránka a tymián. Další potřebné suroviny jsou: oloupaná šalotka, celý pepř, feferonky, hořčičné semínko. Ke zpracování materiálu je zapotřebí vidlička, kousek plátýnka na přecezení a pěkná zajímavě tvarovaná láhev s uzávěrem.

Domácí olej a houby

Jak připravit aromatický ocet

Pro tuto variantu si můžeme zvolit například 200 gramů čerstvých bylinek – šalvěj, rozmarýn, tymián. K nim přidáme šalotku v odpovídajícím množství a to vše společně rozetřeme v hmoždíři na jemno. Připravené ingredience uložíme do připravené lahve nebo sklenice. Může být i zavařovací. Ocet zahřejeme v hrnci a pak s ním bylinky v láhvi zalijeme. Láhev neplníme octem až po okraj, ale asi dva cm pod něj. Nakonec vše dobře uzavřeme zátkou. Na slunci na okně ponecháme ocet louhovat asi 2 týdny, přitom láhev denně protřepáváme. Ocet pak slijeme a přecedíme přes pláténko do čisté dekorační láhve a zdá-li se nám olej málo aromatický nebo málo dekorativní, můžeme přidat další bylinky v celých snítkách, dekorace tak nabude na zajímavosti.

Jak připravit aromatický olej

Pro přípravu aromatického oleje jsme zvolili jako suroviny feferonky, listy bazalky a celý pepř. Opět vše vložíme do předem připravené čisté sklenice. Feferonky jsme ale napřed na několika místech propíchli vidličkou. Olivový olej nalijeme až takřka k okraji lahve a nádobu uzavřeme dobře těsnícím uzávěrem. Při pokojové teplotě necháme louhovat aromatický olej nejméně 2 týdny. Denně ho protřepáváme. Přes sítko nakonec přelijeme hotový aromatický olej do předem vyčištěné a připravené dekorační láhve. Sklenice s těmito dochucovadly můžeme pak ještě přizdobit například malým věnečkem z čerstvých bylinek nebo závěsem ze sušených feferonek.

Dekorace ze sušených bylinek

Sušené nebo zavařené houby a křížaly

Najdou-li své uplatnění v naší kuchyni i sušené nebo zavařované houby a sušené ovocné křížaly, můžeme díky nim rozšířit dekorační řadu pochutin tak, že každé sklenici dodáme jako společný prvek klobouček ze stejné látky, která nám bude ladit s kuchyňským vybavením. Tutéž látku lze použít i k výrobě textilního sáčku pro uschování dobře usušených křížal nebo hub. Takové sáčky se hodí v kuchyni navléknout na vařečku a pomocí šroubovacích skobiček upevnit na zeď.


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář