Kopr vonný je jednoletá bylinka s nezaměnitelným aroma, náležející do čeledi miříkovitých. Je tedy blízce příbuzný například s mrkví, celerem nebo fenyklem. Pochází z oblasti Středomoří, ale jeho pěstování je poměrně nenáročné i v našich podmínkách, a pokud jste si jeho chuť oblíbili, pak by na vaší zahrádce rozhodně neměl chybět.
Popis bylinky
Kopr velmi dobře poznáme jednak podle jemných filigránských listů, ale také podle typických žlutých okolíků, kterými vykvétá během léta (od června do září). Po odkvětu dozrávají křídlaté nažky. Dutá lodyha je rýhovaná a vyznačuje se šedozelenou barvou. Bylinka dorůstá až devadesáti centimetrů.
Pěstujeme kopr
Pokud kopru poskytneme vhodné podmínky, velmi dobře se rozroste. Raděj s tím tedy počítejte a neumisťujte bylinku do květináče. Pamatujte i na dostatek místa v okolí rostlinek. Kopr vyžaduje plně prosluněná stanoviště a dostatečně propustnou, kyprou půdu. Při zakládání nového záhonu sežeňte nejlépe semínka, nikoliv vzrostlé rostliny, které po přesazení již špatně zakořeňují a pravděpodobně by se neujaly. S vyséváním můžete začít, jakmile v dubnu sluníčko definitivně zažene poslední mrazíky. Po celou sezonu pak pravidelně dosévejte, abyste si mohli dopřávat čerstvé lístky až do podzimu. Semena lze sklízet, jakmile zhnědnou, následně je můžeme použít v kuchyni nebo opět zasít.
Využití v kuchyni
Díky specifické chuti nachází kopr velmi rozmanité využití v kuchyni – podle chuti jím můžete obohatit víceméně každý zeleninový či masový pokrm. Někdo si toho aroma zamiluje, jiní se mu naopak obloukem vyhýbají. Dobře vynikne v omáčkách i salátech, ochucujeme jím některé polévky (například kulajdu) a přidává se do láků k zavařované zelenině. Nejtypičtější je jeho využití v řecké kuchyni (tzatziki). Chuť kopru nejlépe vynikne, pokud bylinka zůstane čerstvá, při sušení totiž ztrácí své aroma. Pokud chcete kopr konzervovat, doporučuje se uchovat jej v mrazáku nebo naložit do kořeněného octa.
Z kopru můžete připravit i čaj, který má zklidňující účinky při zažívacích potížích.