Léčivé rostliny na talíři

Mnoho bylinek, které běžně používáme na dochucování, jsou současně léčivé rostliny a na druhé straně je množství léčivých rostlin, o kterých ani nevíme, že je lze používat i v kuchyni. V dnešním článku si několik více i méně známých bylinek představíme.

Libeček – bylinka nejen do polévky

Běžně se jeho nať přidává do zeleninového vývaru nebo k dochucení vařených brambor. Překvapivě je však nejvíce aromatický jeho kořen, který obsahuje nejvíce účinných látek. Kořen je účinným diuretikem (je močopudný), lidově se využívá i při žaludečních potížích. Odvar se pije při zánětu průdušek, ke zlepšení krevního oběhu, při revmatismu, žlučových kamíncích a na posílení. Kořen tvoří častou složku kořeninových extraktů, bylinných a hořkých likérů. Kořeny lze také konzumovat oloupané nebo uvařené či naložené v nálevu. Dobývají se tříleté před rozkvětem rostliny.

Bylinky - Ilustrační obrázek
Bylinky – Ilustrační obrázek

Listy libečku slouží jako koření. Nejlepší je používat čerstvé listy pro vysoký obsah vitamínu C. Listy vydrží déle čerstvé v chladničce, ve vodě s delšími stonky. Na uschování se mohou i mrazit a jako koření výborně poslouží i sušené. Přidávají se do různých, masových vývarů, do dušeného masa nebo na pečené kuře. Chuťově se hodí i k sýrům a do salátů. Z listů je možné připravit i čaj se zvláštní pikantní chutí.

Mladé bílé stonky se sklízejí na jaře a lze je kandovat. Syrové, asi 10 cm dlouhé se připravují s olejem nebo s vinným octem. Stonek s listy lze po spaření podávat s bílou omáčkou, nejlépe k dušenému masu.

Plody se sklízejí zralé. Lze je sušit, drcené mohou dávat do chleba a pečiva, do likérů a jiných lihovin. V malém množství se přidávají do salátů, rýže či bramborové kaše.

Bezinky – Pro osvěžující nápoje

Nejčastěji se využívá květ. Mezi lidmi je známý zejména jako účinné diaforetikum (lék podporující pocení). Sprej nebo prášek z květů rozmíchaný ve vodě se uplatňuje i jako insekticid – repelent proti hmyzu, který se aplikuje přímo na pokožku. Sirup vyrobený z bezu, ze šalvěje, z medu, citrónové šťávy a octa se používá jako kloktadlo při zánětech hrdla a ústní dutiny.

V kuchyni našly květy černého bezu uplatnění zejména při přípravě sirupů a jiných nápojů, a například, ocet s vyluhovanými bezovými květy je výborným doplňkem zeleninových salátů.

Oblíbeným letním dezertem jsou smažená květenství černého bezu obalená těstíčkem sypaná skořicovým nebo vanilkovým cukrem.

Ověřené jsou i léčivé účinky plodů černého bezu. Mají mírně projímavé účinky, jsou vhodné na odtučňování. Jejich šťáva je účinným prostředkem proti neuralgii, zejména trojklaného nervu, a při ischiasu. Bezinkovou šťávu je možné využít i při barvení vlasů. Plody se v domácnosti využívají pro výrobu sirupů, vín, destilátů, různých past a kaší.

Jako lék proti nachlazení se kdysi připravoval horký nápoj, který se směl vypít pouze jednou při počátečních příznacích nachlazení. Do 1 lirtu horkého černého čaje se přidají 2 lžíce pasty z černého bezu, asi 2 lžíce rumu a dva acylpyriny. Čaj se pije večer a ráno není po nachlazení ani památky.

Na uskladnění je možné plody sušit při slabé teplotě v troubě. Používají se i kořen a kůra jako močopudný prostředek, také jako lék při infekcích ledvin a močového měchýře a při revmatismu. Přípravky z listů s potopudným a metabolickým působením se využívají v homeopatii.

Meduňka lékařská – Relaxační bylinka

V dnešní uspěchané době, kdy se na nás stres valí ze všech stran, je meduňka lékařská velmi populární. Má příjemnou, sladce citrónově-kořeněnou vůni, kterou si uchová i po usušení. Meduňková tinktura léčí opary na rtech, migrénu, neurózy, nespavost a jiné.

Jako koření se používají čerstvé nebo sušené listy. Slouží jako náhrada za citrónovou kůru do drůbežích, masných, rybích a houbových jídel. Přidává se také do salátů, vaječných pokrmů, polévek, nápojů (i mléčných), majonéz, jogurtů. Ochucuje se jí zvěřina, nakládaná zelenina, ovocné octy. Čerstvými lístky se zdobí ovocné saláty i sladké dezerty.

Meduňkový čaj je starodávným léčivem při nachlazeních a chřipce, vhodný při vyčerpanosti a přepracovanosti. Pomáhá i při žaludečních a střevních kolikách, kdy tiší bolest. Připravuje se ze dvou čajových lžiček sušené meduňky na šálek. Zalije vroucí vodou a asi deset minut nechat louhovat. Pije se 2 až 3krát denně.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

  1. Meduňka je výborná :) Nejen pro letní osvěžení si připravuji nápoj z jednoho dílu meduňky, dvou dílů máty, půlkou limetky a trochou třtinového cukru. :) To vše lehce pomačkám, zasypu ledem a zaliji vodou. ;)

    Reagovat

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít