Letní jogurtové mlsání aneb zdravě a chutně

Léto sice již pomalu předává vládu podzimním měsícům, pár teplých dnů však ještě jistě uvidíme. Proč si je tak trochu nostalgicky nezpříjemnit jogurtovým dezertem?

Dezert 1

Na lehký jogurtový dezert si připravte:

  • 4 velké bílé jogurty
  • 500g směsi ovoce
  • 2 želatiny po 60 gramech
  • rybízovou marmeládu
  • 7 vajec
  • 7 lžic hladké mouky
  • 7 lžic cukru

Ovoce do dezertu můžeme použít buď domácí ze zahrádky nebo například mraženou lesní směs, samozřejmě ovoce ze zahrádky je vždy lepší volba. Z bílých jogurtů vybíráme ty kvalitnější a také hustější typy.

Pečeme korpus

Nejdříve si připravíme korpus. V tomto případě je vhodné použít vyšší nádobu na pečení či dortovou formu a to z toho důvodu, že na těsto se nakonec bude ještě nalévat vrstva krému.

Vyšleháme si tedy celá vejce s cukrem a po vyšlehání postupně přisypeme prosátou hladkou mouku. Těsto naléváme na vymazaný a vysypaný plech a pozvolna pečeme při středně vyhřáté troubě dozlatova. Pro ještě zdravější korpus zvolte místo vymazání plechu pečící papír, který vám zajistí nižší obsah tuku a korpus nebude mastný.

Příprava želatinového krému

Korpus po upečení necháme vychladnout a mezitím si připravíme směs, kterou nalijeme na připravený spodek. Nejdříve si musíme rozvařit lesní ovoce, které lehce podlijeme vodou a dle chuti osladíme. Pakliže chcete co nejzdravější dezert, určitě zvolte třtinový cukr a i s tím šetřete.

Dezert 3 - ovoce ze zahrádkyJogurtový dezert náhled

Rozvařené ovoce propasírujeme přes cedník, abychom v případě použití lesní směsi zachytili nepříjemná semínka, která dokážou pokazit chuť celého moučníku.

Rozvařené a zchladlé ovoce vmícháme do všech jogurtů a pořádně rozmícháme. Směs by již měla být dostatečně sladká, ale pokud ji chcete ještě přisladit, máte poslední možnost.

Nakonec si připravte želatinu dle návodu na sáčku a opatrně, ale rychle vmíchejte do jogurtové směsi. Jakmile směs řádně promícháte, odložte na chviličku stranou a potřete si korpus rybízovou marmeládou.

Na korpus následně nalijte jogurtovou směs a vložte celý dezert do chladné místnosti či ledničky. Jakmile vám ztuhne želatinový krém, můžete krájet a podávat.

Zdravý a chutný dezert nejen pro děti

Je výborný chlazený a nejlépe chutná v horkých letních dnech. Tento dezert je velice zdravý a to právě díky použití bílého jogurtu, ovoce a jen malého množství cukru. Je tedy i vhodným zákuskem pro děti. Nezatěžuje tělo jako těžké máslové krémy a přeslazené kupované zákusky. Navíc použitím domácího ovoce ze zahrádky víte, co jíte a dostanete do těla i nějaké ty vitamíny.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít