Menu na piknik s rodinou

Příprava jídla v polních (či spíše lesních) podmínkách je podstatně náročnější než v pohodlí promyšleně zařízené kuchyně. Obložené bagetky podávané na ubrousku v trávě pod korunou košatého stromu však mají neopakovatelnou chuť, o které můžete v pohodlí za prostřeným stolem pouze snít.

Recepty na piknik

Francouzský salát s vejci

Potřebujeme: 4 vejce uvařená natvrdo, 150 g mrkve, 150 g hrášku z konzervy, 2 brambory, 2 kyselá jablka, sůl, šťávu z půlky citronu, 4 lžíce majonézy, bílý mletý pepř, 3 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce bílého vinného octa.

Postup:

Mrkev nakrájíme na 1/2 cm kostičky a povaříme ve slané vodě ne úplně doměkka a propláchneme studenou vodou. Oloupané brambory rozkrájíme na kostky, povaříme ve slané vodě a propláchneme. Jablka oloupeme a nakrájíme na 1/2 cm kostky. Majonézu promícháme se smetanou, octem, solí a pepřem. Přidáme hrášek, mrkev, brambory, jablka a promícháme. Salát můžeme připravit již večer a nechat uležet v chladničce. Servírujeme se čtvrtkami vajec a bílým chlebem.

Piknikový koš

Kuřecí kousky ve smetanovém kabátku

Potřebujeme: 2 kousky kuřecích paliček na osobu, sůl, 50 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky, 250 g smetany.

Postup:

Omyté a osušené kuřecí paličky osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené porce narovnáme do pekáčku, zalijeme smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě. Smetana se během pečení vsákne do jednotlivých částí, které se zbarví dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem a bílým chlebem.

Plněné placičky

Potřebujeme:500 g čerstvého celeru, 100 g tvrdého sýra, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 1 dl mléka, 100 g hladké mouky, sůl, 150 g oleje.

Postup:

Celer uvaříme do poloměkka v osolené vodě a vychladlý nakrájíme na plátky. Na každý položíme plátek sýra a kolečko salámu, spíchneme párátkem a namáčíme v těstíčku z vajec, mléka, mouky a soli. Smažíme v horkém oleji dorůžova. Podáváme místo salátu nebo jako zdravou svačinu. Kdo nerad celer, jako obměnu lze použít dýni, lilek nebo cuketu.

Sladká tečka na závěr

Rychlý jablečný koláč

Postup:

Lístkové těsto rozdělíme na 2 poloviny. Plech potřeme máslem, těsto vyválíme na placky. Jednu položíme na plech s vyšším okrajem a těsto přetáhneme až přes plech. Poklademe kulatými piškoty, na druhou, asi 2 cm vrstvu, nastrouháme kyselá jablka, přidáme rozinky, skořici a vanilkový cukr. V 1 l mléka uvaříme 2 vanilkové pudinky, 10 kostek cukru.

Vlažným pudinkem polijeme jablka, odkrojíme přebytek těsta na okrajích plechu, přiklopíme druhým plátem těsta, okraje zamáčkneme, pomažeme vejcem a pečeme na 150°C. Na porce nakrájíme moučník až vychladlý.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít