Příprava jídla v polních (či spíše lesních) podmínkách je podstatně náročnější než v pohodlí promyšleně zařízené kuchyně. Obložené bagetky podávané na ubrousku v trávě pod korunou košatého stromu však mají neopakovatelnou chuť, o které můžete v pohodlí za prostřeným stolem pouze snít.
Recepty na piknik
Francouzský salát s vejci
Potřebujeme: 4 vejce uvařená natvrdo, 150 g mrkve, 150 g hrášku z konzervy, 2 brambory, 2 kyselá jablka, sůl, šťávu z půlky citronu, 4 lžíce majonézy, bílý mletý pepř, 3 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce bílého vinného octa.
Postup:
Mrkev nakrájíme na 1/2 cm kostičky a povaříme ve slané vodě ne úplně doměkka a propláchneme studenou vodou. Oloupané brambory rozkrájíme na kostky, povaříme ve slané vodě a propláchneme. Jablka oloupeme a nakrájíme na 1/2 cm kostky. Majonézu promícháme se smetanou, octem, solí a pepřem. Přidáme hrášek, mrkev, brambory, jablka a promícháme. Salát můžeme připravit již večer a nechat uležet v chladničce. Servírujeme se čtvrtkami vajec a bílým chlebem.
Kuřecí kousky ve smetanovém kabátku
Potřebujeme: 2 kousky kuřecích paliček na osobu, sůl, 50 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky, 250 g smetany.
Postup:
Omyté a osušené kuřecí paličky osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Obalené porce narovnáme do pekáčku, zalijeme smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě. Smetana se během pečení vsákne do jednotlivých částí, které se zbarví dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem a bílým chlebem.
Plněné placičky
Potřebujeme:500 g čerstvého celeru, 100 g tvrdého sýra, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 1 dl mléka, 100 g hladké mouky, sůl, 150 g oleje.
Postup:
Celer uvaříme do poloměkka v osolené vodě a vychladlý nakrájíme na plátky. Na každý položíme plátek sýra a kolečko salámu, spíchneme párátkem a namáčíme v těstíčku z vajec, mléka, mouky a soli. Smažíme v horkém oleji dorůžova. Podáváme místo salátu nebo jako zdravou svačinu. Kdo nerad celer, jako obměnu lze použít dýni, lilek nebo cuketu.
Sladká tečka na závěr
Rychlý jablečný koláč
Postup:
Lístkové těsto rozdělíme na 2 poloviny. Plech potřeme máslem, těsto vyválíme na placky. Jednu položíme na plech s vyšším okrajem a těsto přetáhneme až přes plech. Poklademe kulatými piškoty, na druhou, asi 2 cm vrstvu, nastrouháme kyselá jablka, přidáme rozinky, skořici a vanilkový cukr. V 1 l mléka uvaříme 2 vanilkové pudinky, 10 kostek cukru.
Vlažným pudinkem polijeme jablka, odkrojíme přebytek těsta na okrajích plechu, přiklopíme druhým plátem těsta, okraje zamáčkneme, pomažeme vejcem a pečeme na 150°C. Na porce nakrájíme moučník až vychladlý.