Nápoje pro sváteční večery

Až se vrátíte ze zimní procházky, doma vás přivítá příjemné teplo a lákavá mísa vánočního cukroví. Sváteční nálada by však nebyla úplná bez typického nápoje – punče, který tak pěkně zahřeje na těle i na duši.

Punč pěti vůní

Málokoho by napadlo, že punč se původně připravoval z vychlazeného silného indického čaje smíchaného se studenou vodou, jemuž správný říz dodal arak a víno. Teplý punč mají na „svědomí“ angličtí kolonizátoři, kteří indický recept do Evropy dovezli v sedmnáctém století a povýšili jej na voňavý nápoj, dnes již rozšířený po celém světě. Punč má spoustu variant, arak je nahrazován ovocným moštem a v severských státech čerstvým či sušeným ovocem. Ale většina receptů na horký punč má jedno společné – neopakovatelnou vůni vánočních svátků, kdy nesmí chybět skořice, hřebíček, vanilka, med a pomerančová kůra.

Vánoční punč - ilustrační obrázek
Vánoční punč – ilustrační obrázek

Vánoční punč

Na jednu porci potřebujeme: 0,2 dl ginu, 0,2 dl rumu, 0,2 dl broskvové vodky, 0,5 dl bílého vína, 1 dl vody, 2 lžičky cukru (raději hnědého třtinového), 1 ks celé skořice

Veškerý alkohol vlijeme do většího poháru, přidáme cukr, skořici a přivedeme těsně pod bod varu. Necháme krátce vyluhovat a ihned podáváme v silnostěnné sklenici s ouškem.

Pravý anglický punč

Rozpis surovin je pro větší společnost asi patnácti osob:1 l čaje, 1/2 l koňaku, 1/2 l rumu, 1/4 l araku (nebo Bacardi a vodka v poměru 1:1), 250 g cukru, šťáva z 1 citrónu, 5 bílků

Do velkého rendlíku nalijeme čerstvě uvařený čaj, lihoviny, cukr, citrónovou šťávu a ohřejeme na teplotu bodu varu, ale navaříme! Mezitím v míse ušleháme bílky na tuhý sníh, kterým naplníme předehřáté sklenice. Každou sklenici dolijeme za stálého míchání horkým punčem.a podáváme se lžičkou.

Horké víno čili tradiční svařák

Oblíbený nápoj pro každou příležitost se připravuje z bílého či červeného vína a nejrůznějších bylin a koření. Víno sice nemusí být „superznačkové“, ale čím je lahodnější, tím lepší svařák z něho bude. A ještě jednu zásadu bychom měli při jeho přípravě ctít. Nikdy víno nenecháme přejít varem, ale pouze jej důkladně prohřejeme. Variant na dochucení je opět velmi mnoho, ale nejčastěji se do svařáku přidává hřebíček, badyán, skořice, anýz a sladí se cukrem či medem.

Horké kořeněné víno

Na jednu sklenku potřebujeme: 80 g hrozinek, 40 ml brandy, 1,5 l silného červeného vína (nejlépe dezertního) 100 g kandysového cukru, 10 hřebíčků, 4 badyány, 2 celé skořice, citrón na ozdobu

Všechny přísady vložíme do smaltovaného rendlíku a velmi zvolna prohříváme do bodu varu. Nápoj přecedíme přes sítko do hrnků a navrch položíme kolečko citrónu.

Slavnostní tečkou je dobrý likér nebo koktejl

Každý z nápojů je z jiné části světa a přesto se staly nedílnou součástí slavnostního stolování. Koktejl je míchaný nápoj z nejrůznějších ingrediencí a může být s alkoholem či nealkoholický, studený či teplý, suchý či sladký, jehož základem je alkohol, mléko, smetana či ovocná šťáva a koření tvoří jen jakýsi vonný obláček. Výrazná ozdoba koktejlového nápoje je vždy třešinkou na dortu a není žádným tajemstvím, že zdobit, míchat a šejkrovat patří mezi vrcholná umění barmanů. Receptů na koktejly jsou stovky, ale jednoduchý koktejl si však připravíte i doma.

Koktejl Zelený drak

Na jednu sklenku potřebujeme: 1dl bílého vína, 0,5 dl kiwi likéru, 1 ks kiwi, 2 lžičky cukru, koktejlovou třešeň na ozdobu

Kiwi nakrájíme, vložíme do poháru, zalijeme vínem a likérem, přidáme cukr a 1 dl vroucí vody. Nakonec vhodíme koktejlovou třešeň.

Původní vlastí likérů je Itálie a prvními výrobci vůbec byly církevní řády, které likéry vyráběly pro povzbuzení znavených poutníků. Základem likérů je jemný líh nebo destilát, extrakty rostlin a cukrový sirup.

Likér s vůní medu a jablíček

Rozpis na jednu porci: 0,5 dl calvadosu, 2 lžičky medu, 4 ks hřebíčku, rozinky, citrón na ozdobu, snítky čerstvé máty

Do sklenky nalijeme calvados, přidáme med, koření, rozinky a zalijeme 1,5 dl vroucí vody. Zdobíme plátkem citrónu a snítkou čerstvé máty.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít