Nepečené vánoční cukroví – tradiční i netradiční recepty

Velké oblibě se na vánoční tabuli těší kromě klasického pečeného cukroví i to nepečené, které svou jednoduchostí a výbornou chutí ocení každá hospodyňka, která na Vánoce připravuje desítky druhů. Představíme si dva netradiční a jeden tradiční recept.

Nepečené kaštany

Budete potřebovat:

  • balení rumových perníčků
  • 2 lžíce rumu
  • 50g vlašských ořechů
  • 100g dětských piškotů
  • 120g másla
  • bílou a hořkou čokoládovou polevu

Nejdříve si nadrtíme ruměnky neboli rumové perníčky a poté smícháme s nastrouhanými ořechy, piškoty, rumem a máslem. Tuto směs pořádně ručně vypracujeme a ihned po zpracování tvarujeme kaštánky o velikosti asi 3cm. Takto připravené kaštany položíme na tác a vložíme do lednice nebo nejlépe do mrazničky, aby kaštany pořádně ztuhly.

Nepečené kaštany a vosí hnízda

Mezitím si rozehřejeme nejdříve bílou polevu, do které máčíme 1/3 kaštanu v nejširším místě. Poleva nám rychle ztuhne, jelikož jsou kaštany velmi studené, a proto můžeme jít hned máčet do tmavé polevy. Kaštan si pro lepší manipulaci můžete napíchnout na párátko a vnořit do polevy tak, aby zůstala vidět bílá poleva, ale zbytek kaštanu byl celý pokrytý hořkou čokoládovou polevou.

Pokud nemáte rádi nebo nechcete použít čokoládovou polevu, můžete ji klidně vynechat; kaštánky mají vynikající chuť i bez čokolády. Skladovat můžete s ostatními druhy cukroví na chladném místě.

Rozinkové kuličky

Budete potřebovat:

  • 100g rozinek
  • 100g vlašských ořechů
  • lžíci medu
  • kakaový prášek
  • strouhaný kokos

Kuličky připravíte z předem namočených rozinek ve vodě. Takto nabobtnalé rozinky slijte a rozmixujte nebo pomelte. Do směsi přidejte nastrouhané ořechy a lžíci medu. Celou hmotu pořádně propracujte a v případě moc tuhé nebo naopak řídké konzistence přidejte buď ořechy, nebo rozinky.

Z takto vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo kakaovém prášku. Skladujeme v suchu a chladu s ostatním cukrovím.

Tradiční vosí hnízda podle naší babičky

Budete potřebovat:

  • 160g piškotů
  • 150g cukr moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 90g másla
  • 60g mletých ořechů
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce kakaa

Nejdříve si utřeme máslo s cukrem a pak přidáme rozdrcené piškoty, rum, ořechy, mléko a kakao. Veškeré suroviny propracujeme ve vláčné těsto, které se nesmí moc drobit, ale ani moc lepit.

Do nachystaných formiček na úlky nebo hnízda vtlačujeme kuličku připraveného těsta a uprostřed tvoříme důlek na krém. Pro lepší manipulaci s těstem ve formičce, je vhodné buď vysypat formičku, nebo obalit kuličku těsta v moučkovém cukru.

Připravené úlky se nechají na plechu odležet a plní se až těsně před Vánocemi. Plníme je buď klasickým máslovým, nebo šlehačkovým krémem; do krému vkládáme brusinku nebo zavařenou jeřabinu a zalepujeme lineckým kolečkem dle klasického receptu.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář