Nepečené vánoční cukroví – tradiční i netradiční recepty

Velké oblibě se na vánoční tabuli těší kromě klasického pečeného cukroví i to nepečené, které svou jednoduchostí a výbornou chutí ocení každá hospodyňka, která na Vánoce připravuje desítky druhů. Představíme si dva netradiční a jeden tradiční recept.

Nepečené kaštany

Budete potřebovat:

  • balení rumových perníčků
  • 2 lžíce rumu
  • 50g vlašských ořechů
  • 100g dětských piškotů
  • 120g másla
  • bílou a hořkou čokoládovou polevu

Nejdříve si nadrtíme ruměnky neboli rumové perníčky a poté smícháme s nastrouhanými ořechy, piškoty, rumem a máslem. Tuto směs pořádně ručně vypracujeme a ihned po zpracování tvarujeme kaštánky o velikosti asi 3cm. Takto připravené kaštany položíme na tác a vložíme do lednice nebo nejlépe do mrazničky, aby kaštany pořádně ztuhly.

Nepečené kaštany a vosí hnízda

Mezitím si rozehřejeme nejdříve bílou polevu, do které máčíme 1/3 kaštanu v nejširším místě. Poleva nám rychle ztuhne, jelikož jsou kaštany velmi studené, a proto můžeme jít hned máčet do tmavé polevy. Kaštan si pro lepší manipulaci můžete napíchnout na párátko a vnořit do polevy tak, aby zůstala vidět bílá poleva, ale zbytek kaštanu byl celý pokrytý hořkou čokoládovou polevou.

Pokud nemáte rádi nebo nechcete použít čokoládovou polevu, můžete ji klidně vynechat; kaštánky mají vynikající chuť i bez čokolády. Skladovat můžete s ostatními druhy cukroví na chladném místě.

Rozinkové kuličky

Budete potřebovat:

  • 100g rozinek
  • 100g vlašských ořechů
  • lžíci medu
  • kakaový prášek
  • strouhaný kokos

Kuličky připravíte z předem namočených rozinek ve vodě. Takto nabobtnalé rozinky slijte a rozmixujte nebo pomelte. Do směsi přidejte nastrouhané ořechy a lžíci medu. Celou hmotu pořádně propracujte a v případě moc tuhé nebo naopak řídké konzistence přidejte buď ořechy, nebo rozinky.

Z takto vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo kakaovém prášku. Skladujeme v suchu a chladu s ostatním cukrovím.

Tradiční vosí hnízda podle naší babičky

Budete potřebovat:

  • 160g piškotů
  • 150g cukr moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 90g másla
  • 60g mletých ořechů
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce kakaa

Nejdříve si utřeme máslo s cukrem a pak přidáme rozdrcené piškoty, rum, ořechy, mléko a kakao. Veškeré suroviny propracujeme ve vláčné těsto, které se nesmí moc drobit, ale ani moc lepit.

Do nachystaných formiček na úlky nebo hnízda vtlačujeme kuličku připraveného těsta a uprostřed tvoříme důlek na krém. Pro lepší manipulaci s těstem ve formičce, je vhodné buď vysypat formičku, nebo obalit kuličku těsta v moučkovém cukru.

Připravené úlky se nechají na plechu odležet a plní se až těsně před Vánocemi. Plníme je buď klasickým máslovým, nebo šlehačkovým krémem; do krému vkládáme brusinku nebo zavařenou jeřabinu a zalepujeme lineckým kolečkem dle klasického receptu.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít