Ovocné knedlíky – různé variace (1. díl)

Ovocné knedlíky jsou poměrně rychlým obědem a těší se oblibě jak u dětí, tak i u dospělých. Přinášíme Vám různé knedlíkové variace. Využijte letní sezónu a připravte svým blízkým sladké potěšení…

Kynuté ovocné knedlíky

Švestkové knedlíky
Švestkové knedlíky – ilustrační obrázek

Budete potřebovat:

  • 600 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 lžičku cukru, mléko podle potřeby, 1 žloutek, cukr moučka, máslo, mák, švestky

Postup:

  • Do mísy dejte mouku, do níž uděláte důlek, rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko. Na teplém místě nechejte chvíli vykynout kvásek. Poté přidejte žloutek, trochu mléka, špetku soli a vypracujte hladké těsto, které necháte ještě vykynout. Až bude těsto vykynuté, rozválejte je a vykrajujte čtverečky. Na každý čtvereček položte švestku a utvořte knedlíky. V osolené vodě vařte 6 až 7 minut. V průběh uvaření knedlíky obracejte a až budou ovařené, propíchněte je vidličkou. Knedlíky na talíři posypte mákem, cukrem a polijte máslem.
  • Druhá varianta: místo švestek dejte jahody a ty pak servírujte se zakysanou smetanou.

Ovocné knedlíky se skořicí

Budete potřebovat:

  • 700 g brambor, 60 g hrubé mouky, 60 g krupice, 4 lžíce změklého másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, strouhanku, skořici a cukr na posypání, meruňky či jiné ovoce podle chuti

Postup:

  • Brambory uvařte ve slupce, pak je oloupejte a rozmačkejte nebo nastrouhejte najemno. Směs nechejte chvíli vychladnout a pak přidejte špetku soli, vanilkový cukr, mouku, krupici a ze všeho vypracujte hladké těsto. Přidejte změklé máslo, žloutek a podle potřeby (když je těsto příliš měkké) přisypte ještě mouku. Těsto vyválejte a vykrajujte čtverečky, na které dáte vypeckované meruňky či jiné ovoce. Vypracujte knedlíky a ty vařte v osolené vodě po dobu 10 minut. Aby se knedlíky při vaření k sobě nelepily, můžete je ještě obalit v krupici. Na pánvi opražte dozlatova strouhanku a přimíchejte cukr se skořicí – touto směsí posypte hotové knedlíky.

Knedlíky vařené v páře

Jahodové knedlíky
Jahodové knedlíky – ilustrační obrázek

Budete potřebovat:

  • 700 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 40 g cukru moučky, 30 g droždí, 3 žloutky, 20 g másla, sůl, cukr moučku a tvaroh na posypání, jahody

Postup:

  • Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Do mísy s moukou přidejte špetku soli, žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujte těsto. Těsto rozválejte, nakrájejte na čtverečky a zabalujte jahody. Vypracované knedlíky nechejte na vále ještě chvíli kynout. Knedlíky vařte v páře 8 minut. Knedlíky servírujte posypané cukrem, tvarohem a přelité máslem. Můžete ještě přizdobit jahodami.

Meruňkové nadýchané knedlíky

Budete potřebovat:

  • 350 g hrubé mouky, 500 ml mléka, 4 vejce, 100 g másla, špetku soli, meruňky či jiné ovoce, cukr, skořici a máslo

Postup:

  • V rendlíku vařte mléko, přisypte mouku, špetku soli a míchejte, dokud nevznikne husté těsto (nesmí se lepit na vařečku ani na dno nádoby). Uvařenou směs nechejte vychladnout a pak postupně přimíchejte rozšlehaná vejce. Na pomoučené desce uválejte „hada“ a z něho vykrajujte asi 4 cm dlouhé kousky. Do těsta vmáčkněte ovoce a vypracujte knedlík. Meruňkové knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 10 až 12 minut. Knedlíky servírujte posypané moučkovým cukrem, skořicí a polité máslem.

Ovocné fit knedlíky

Příprava švestkových knedlíků
Příprava švestkových knedlíků – ilustrační obrázek

Budete potřebovat:

  • 500 g celozrnné mouky, 250 g tvarohu, 200 ml mléka, 50 g másla, 2 žloutky, jahody, sůl, máslo, třtinový cukr, skořice

Postup:

  • Utřete tvaroh a žloutky, přidejte máslo a postupně přimíchejte mouku a prášek do pečiva. Ze surovin vypracujte těsto (podle potřeby nařeďte mlékem). Těsto rozválejte a vykrajujte z něj čtverečky, na které pokladete jahody. Zabalujte jahody a vypracovávejte knedlíky. Vařte v osolené vodě asi 8 minut. Hotové knedlíky obalte ve směsi třtinového cukru a skořice.

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Budete potřebovat:

  • 1 kostku měkkého tvarohu, 10 dkg hrubé mouky, 1 vanilkový pudingový prášek, 1 vejce, sůl, cukr moučka a rozpuštěné máslo podle potřeby, ovoce (nejlépe jahody nebo meruňky)

Postup:

  • Tvaroh smíchejte s pudingem a ostatními ingrediencemi a vypracujte těsto. Těsto rozválejte a vykrajujte čtverce, do nichž zabalíte ovoce. Vypracované knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky pocukrujte, přelijte rozpuštěným máslem, nebo podávejte svým oblíbeným způsobem.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář