Ovocné knedlíky jsou poměrně rychlým obědem a těší se oblibě jak u dětí, tak i u dospělých. Přinášíme Vám různé knedlíkové variace. Využijte letní sezónu a připravte svým blízkým sladké potěšení…
Kynuté ovocné knedlíky
Budete potřebovat:
- 600 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1 lžičku cukru, mléko podle potřeby, 1 žloutek, cukr moučka, máslo, mák, švestky
Postup:
- Do mísy dejte mouku, do níž uděláte důlek, rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko. Na teplém místě nechejte chvíli vykynout kvásek. Poté přidejte žloutek, trochu mléka, špetku soli a vypracujte hladké těsto, které necháte ještě vykynout. Až bude těsto vykynuté, rozválejte je a vykrajujte čtverečky. Na každý čtvereček položte švestku a utvořte knedlíky. V osolené vodě vařte 6 až 7 minut. V průběh uvaření knedlíky obracejte a až budou ovařené, propíchněte je vidličkou. Knedlíky na talíři posypte mákem, cukrem a polijte máslem.
- Druhá varianta: místo švestek dejte jahody a ty pak servírujte se zakysanou smetanou.
Ovocné knedlíky se skořicí
Budete potřebovat:
- 700 g brambor, 60 g hrubé mouky, 60 g krupice, 4 lžíce změklého másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, strouhanku, skořici a cukr na posypání, meruňky či jiné ovoce podle chuti
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce, pak je oloupejte a rozmačkejte nebo nastrouhejte najemno. Směs nechejte chvíli vychladnout a pak přidejte špetku soli, vanilkový cukr, mouku, krupici a ze všeho vypracujte hladké těsto. Přidejte změklé máslo, žloutek a podle potřeby (když je těsto příliš měkké) přisypte ještě mouku. Těsto vyválejte a vykrajujte čtverečky, na které dáte vypeckované meruňky či jiné ovoce. Vypracujte knedlíky a ty vařte v osolené vodě po dobu 10 minut. Aby se knedlíky při vaření k sobě nelepily, můžete je ještě obalit v krupici. Na pánvi opražte dozlatova strouhanku a přimíchejte cukr se skořicí – touto směsí posypte hotové knedlíky.
Knedlíky vařené v páře
Budete potřebovat:
- 700 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 40 g cukru moučky, 30 g droždí, 3 žloutky, 20 g másla, sůl, cukr moučku a tvaroh na posypání, jahody
Postup:
- Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Do mísy s moukou přidejte špetku soli, žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujte těsto. Těsto rozválejte, nakrájejte na čtverečky a zabalujte jahody. Vypracované knedlíky nechejte na vále ještě chvíli kynout. Knedlíky vařte v páře 8 minut. Knedlíky servírujte posypané cukrem, tvarohem a přelité máslem. Můžete ještě přizdobit jahodami.
Meruňkové nadýchané knedlíky
Budete potřebovat:
- 350 g hrubé mouky, 500 ml mléka, 4 vejce, 100 g másla, špetku soli, meruňky či jiné ovoce, cukr, skořici a máslo
Postup:
- V rendlíku vařte mléko, přisypte mouku, špetku soli a míchejte, dokud nevznikne husté těsto (nesmí se lepit na vařečku ani na dno nádoby). Uvařenou směs nechejte vychladnout a pak postupně přimíchejte rozšlehaná vejce. Na pomoučené desce uválejte „hada“ a z něho vykrajujte asi 4 cm dlouhé kousky. Do těsta vmáčkněte ovoce a vypracujte knedlík. Meruňkové knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 10 až 12 minut. Knedlíky servírujte posypané moučkovým cukrem, skořicí a polité máslem.
Ovocné fit knedlíky
Budete potřebovat:
- 500 g celozrnné mouky, 250 g tvarohu, 200 ml mléka, 50 g másla, 2 žloutky, jahody, sůl, máslo, třtinový cukr, skořice
Postup:
- Utřete tvaroh a žloutky, přidejte máslo a postupně přimíchejte mouku a prášek do pečiva. Ze surovin vypracujte těsto (podle potřeby nařeďte mlékem). Těsto rozválejte a vykrajujte z něj čtverečky, na které pokladete jahody. Zabalujte jahody a vypracovávejte knedlíky. Vařte v osolené vodě asi 8 minut. Hotové knedlíky obalte ve směsi třtinového cukru a skořice.
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Budete potřebovat:
- 1 kostku měkkého tvarohu, 10 dkg hrubé mouky, 1 vanilkový pudingový prášek, 1 vejce, sůl, cukr moučka a rozpuštěné máslo podle potřeby, ovoce (nejlépe jahody nebo meruňky)
Postup:
- Tvaroh smíchejte s pudingem a ostatními ingrediencemi a vypracujte těsto. Těsto rozválejte a vykrajujte čtverce, do nichž zabalíte ovoce. Vypracované knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou. Hotové knedlíky pocukrujte, přelijte rozpuštěným máslem, nebo podávejte svým oblíbeným způsobem.