Petržel kadeřavá / kudrnka: Moderní tradice

Petržel patří mezi nejznámější zástupce kořenové zeleniny, ovšem při vaření stejně dobře využijeme i její nať. Za tímto účelem byla vyšlechtěna speciální odrůda petržel kadeřavá, která se pěstuje právě pro nadzemní část a tvoří nenahraditelnou ingredienci tradiční české kuchyně.

Petržel kadeřavá / kudrnka
Petržel kadeřavá / kudrnka

Popis bylinky

Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum), někdy také kudrnka, je víceletá rostlina náležející do čeledi miříkovitých, podobně jako řada dalších, převážně aromatických rostlin využívaných v gastronomii. Je blízce příbuzná s mrkví, celerem, koprem či fenyklem. Typickým znakem této odrůdy petržele jsou bohaté, silně zkadeřené listy. V optimálních podmínkách dorůstá asi šedesáticentimetrové výšky.

Jak pěstovat petržel

Většina zahrádkářů nedá na petržel dopustit a na své zahrádce má pro ni vyhrazené stanoviště. Pokud chcete ze své petržele vytěžit maximum, věnujte však výběru místa dostatečnou pozornost. Petržel totiž vyžaduje slunné až polostinné stanoviště s kyprou půdou bohatou na živiny. Nové rostlinky se vysévají zjara, jakmile ustoupí poslední mrazy, a to s rozestupy asi dvaceti centimetrů. V zimě je nutné počítat s tím, že ne všechny rostlinky přežijí mráz. Doporučuje se proto ji v době mrazů přesadit do květináče a umístit do teplejšího prostředí, například na chráněnou terasu.

Petržel sklízíme vždy až těsně před konzumací.

Využití petržele

Na rozdíl od petržele hladké, pěstované pro kořen, se kadeřavá petržel nevyznačuje tak intenzivním aroma. Využívá se však pro svou dekorativní hodnotu jako ozdoba hotových pokrmů, například polévek či zeleninových salátů. Čerstvá nať má vysoký obsah vitaminu C a je velice chutná, ovšem nedoporučuje se ji zpracovávat tepelně, aby neztratila své vlastnosti. Lze ji ovšem velmi dobře skladovat mražením či sušením – v zimě pak přijde k chuti.

Silný hovězí vývar v bílé misce (uvnitř polévky maso, mrkev, petržel kořenová, nudle a kadeřavá petržel), která je na bílém talíři (na něm jsou nakrájené čtyři plátky bagetky). Pod talířem deska jídelního stolu ze dřeva (světlá barva - bříza).
Petržel nesmí chybět v polévkách

Petržel může dále posloužit i jako originální kosmetický přípravek, obklady z petrželové natě například spolehlivě čistí pleť.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít