Postup pro výrobu domácího chleba

Domácí chléb je dnes již vzácnost. V marketech přitom kupujeme nekvalitní napodobeniny, které se tradičnímu chlebu nepodobají ani vůní, ani chutí. Tradiční tvrdá kůra už je dnes raritou malých pekáren. Pojďme se společně naučit péci tradiční staročeský chléb podomácku!

Základem je kvásek (příprava může trvat až týden)

Domácí chléb
Poctivý chléb z náhražek nepřipravíte

V míse smíchejte lžíci žitné mouky a 1,5 lžíce vlažné vody. Smíchejte, hustota by měla odpovídat pastě (pokud ne, můžete regulovat přidáním vody/mouky). Následně nechte mísu v teple a ještě 3-4 denně v pravidelných intervalech postup opakujte přidáním stejného množství.

Další den by těsto mělo začít mírně kvasit (objeví se bublinky) a zkysne. Nelekejte se změny zápachu a pokračujte stejným způsobem, můžete zvýšit množství přidaných surovin (objem kvásku můžete vždy zdvojnásobit). Kvásek je hotov v momentě, kdy je plný bublinek a začne řídnout. Může i měnit odstín.

Potřebujete dva hrnky hotového kvásku. Přebytečný kvásek uschovejte pro další použití, lze jej stejným způsobem udržovat a zkrátit proceduru další přípravy. Jedná se o běžný postup tradičních „poctivých“ pekáren.

Těsto

  • ¼ bochníku tvoří kvásek
  • ¼ dosypte pšeničnou moukou
  • 2/4 objemu vzejdou kynutím

Dochuťte solí, kmínem

Základ na těsto následně zpracujte přidáním vlažné vody a hnětením (bude lepkavé, nezapomeňte pomočit podložku a ruce) do husté konzistence. Následně nechte těsto alespoň 12 hod kynout přes noc v ošatce, aby získalo chybějící polovinu finálního objemu.

Následně pečeme na 220°C asi 10 minut a poté dopékáme ještě 20 minut na teplotu kolem 170°C. Po vyjmutí z trouby necháme chléb před krájením dostatečně vychladnout.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít