Pražíme dýňová semínka na pánvi

Při dlabání dýně vám zbyde velké množství dužiny a semínek, které je škoda vyhodit. Dužiny ve výsledku není velké množství, využijete ji do perníku, buchet a podobně. Co ale se semínky? Nejjednodušší cesta je jejich upražení. Jak na to?

Odstraníme zbytky dužiny ze semínek

Po vydlabání na vás čeká ten nejtěžší úkol. Co nejlépe odstranit zbytky dužiny ze semínek. Nejprve doporučujeme přebrat největší kusy dužiny ručně, následně pomůže propláchnutí vodou přes cedník s většími otvory, přes které dužina odteče. Ve finále doporučujeme ještě semínka z ceníku ručně přebrat do misky a každé semínko očistit.

Semínka je potřeba očistit od dužiny
Semínka je potřeba očistit od dužiny

Následně semínka důkladně osušíme. Utěrkou, nebo na 10 minut v troubě.

Rozpálíme tuk na pánvi

Na pánvi rozpusťte sádlo, či máslo, olej, nebo jejich kombinaci. Pražit budeme na nízkou teplotu, takže se nemusíte bát, že by se máslo pálilo. Navíc tuku stačí opravdu jen málo. Pokud chcete, můžete tuk rozvonět bylinkami. My jsme použili lístky z čerstvé bazalky.

Na tuku jsme nechali rozvonět bazalku a následně přidali semínka
Na tuku jsme nechali rozvonět bazalku a následně přidali semínka

Pomalu pražíme semínka

Po rozehřání a krátkém restování bylinek přidáme semínka. Za občasného míchání a prohazování restujeme asi 20 – 30 minut na nízkou teplotu dozlatova.

Osolíme a vychutnáváme :)

Na závěr semínka osolíme a vychutnáme se sklenkou dobrého vína. Správně by se měla semínka loupat. Ale komu dojde trpělivost, začne je konzumovat ve skořápce.

Upražená semínka
Upražená semínka

Chuťově jsou semínka podobná burákům. Jsou velmi zdravá, obsahují mnoho minerálů (fosfor, železo, hořčík, měď, mangan, zinek), bílkoviny, vitamín B, E. Snižují hladinu cholesterolu, zabraňují tvorbě ledvinových kamenů, pomáhají při problémech s prostatou. Zvyšují kvalitu nehtů a vlasů. Všeho ale s mírou, semínka obsahují také velké procento tuků, přijímáte tedy hodně energie a hrst denně je tak maximum denní dávky.

Semínka můžete přidat také po malém množství do salátů, do polévek, místo pražení na pánvi je můžete vařit nebo péct.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít