Pěstujeme a konzumujeme borůvky

Velké oblibě se těší borůvky nejen u dětí, ale i dospělých. Jejich plody patří mezi jedny z nejzdravějších plodů a svou jedinečnou chutí se řadí mezi nejchutnější a nejoblíbenější ovoce.

Druhy borůvek

Rozeznáváme několik druhů borůvek; nejznámějším a taktéž nejprodávanějším druhem v současnosti je však borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum).  Dále se mezi borůvky zařazuje Amelanchierova borůvka – tedy muchovník a například zimolez kamčatský, který však botanicky s borůvkou nemá nic společného, přesto se však považuje za jeden z druhů borůvek.

Borůvka - keř

Pěstitelé si můžou vybírat jak mezi různými tvary plodů, tak mezi ranými, středně ranými či pozdními typy. Taktéž si přijdou na své i lidé, kteří nemají vlastní zahrádku, jelikož jsou k dostání i druhy balkónové.

Jako zajímavý kultivar a tip pro vaši zahradu může být například hit posledních měsíců – růžová borůvka.  Plody této borůvky jsou nejen velice sladké a chutné, ale zaujmou každého svou nevšední barvou.

Pěstujeme borůvky

Pěstování borůvek vyžaduje dodržování určitých pravidel, ale pokud je dodržíte, nebudete mít problém s jejich pěstováním.

Nejdůležitější je zvolit vhodné stanoviště, které by mělo být v polostínu a být rovnoměrně zavlažováno. Borůvky vyžadují kyselou půdu, proto je ideální místo, kde plánujete výsadbu, vykopat a vyměnit zde zeminu za rašelinu.

Borůvky

Pak už jen dodržujte pravidelné hnojení určené na borůvky a zmlazující řez, který provádíme na starém dřevě, tak aby se borůvka omladila a plodila stále velké plody.

Využití borůvek v kuchyni a jejich zdravotní účinky

Borůvky jednoznačně patří do každé kuchyně a nejlepší je konzumovat čerstvé nebo v jogurtu. Můžete si z nich také vyrobit mléčný koktejl, a pakliže jich máte nadbytek, zkuste je zamrazit nebo zavařit.

Obsahují obrovské množství vitaminů jako například vitamin C, A nebo B. Konzumace borůvek má za následek posílení imunitního systému, ochranu před viry a bakteriemi, pomáhá léčit různá infekční onemocnění a taktéž funguje jako prevence různých typů rakoviny. Dále obsahuje mnoho antioxidantů, funguje taktéž jako prevence proti šerosleposti nebo střevním potížím a borůvky také snižují hladinu cholesterolu.

Zkrátka je to přírodní lék, který je naprosto nepostradatelný a zároveň velice chutný a není složité ho zařadit do svého jídelníčku.

Pokud borůvky pěstujete na své zahradě nebo terase, můžete z rostlin využít nejen jejich plody, ale také listy. Ze svařených listů pak vytvoříte přípravek na kloktání, který stejně jako plody borůvek, obsahuje antibakteriální látky.

Foto: Borůvky 1, Borůvky 2

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít