RECEPT: Připravte si domácí bezinkovou limonádu i sirup

Bezinková limonáda je nejen osvěžujícím nápojem během horkých dnů, ale zároveň i zdrojem mnoha vitamínů. A protože bez černý kvete v období od května do července, je nyní ideální čas vyrazit na jejich sběr.

Kvetoucí bez černý (Sambucus nigra)
Elder flowers, Sambucus nigra – geograph.org.uk – 841561“ od Jonathan Billinger. Licencováno pod CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

Proč květ černého bezu?

Jak už jsme naznačili, květ černého bezu je skvělým přírodním lékem, který oceníme zejména při horečce a nachlazení. Díky obsahu vitamínu P a C je ale výborným pomocníkem i při onemocnění cév nebo křečových žilách.

Jak květy bezu sbírat?

Vybírejte si květy, které jsou již plně rozkvetlé. Květy bezu černého sbírejte nejlépe tak, že je ulomíte, nebo je odstřihněte z větví.

Sirup z bezových květů

Elderflowercordial.jpg
Elderflowercordial“ od Magda from Wakefield / Leeds, UK – elderflower cordial. Licencováno pod CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

Co budete potřebovat?

  • 30 větších květů černého bezu
  • 2 citrony
  • 2 kg cukru
  • 2 l převařené (vychladlé) vody

Jak postupovat?

Nejprve zbavte květy bezu silnějších stonků a poté je opatrně omyjte. V květech je pyl, který určuje kvalitu sirupu, a proto by byla škoda o něj přijít. Připravte si vychladlou vodu, která prošla varem, a květy zalijte. Přidejte k nim na kolečka nakrájený (dobře očištěný) citron. Vodu s květy a citrony nechte 24 hodin odstát pod utěrkou. Druhý den ji přeceďte přes jemné plátýnko. Poté přidejte cukr a za občasného míchání jej zahřejte. Až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky, můžete hotovým sirupem naplnit láhve. Pokud je chcete skladovat po delší dobu, je dobré láhve se sirupem ještě přibližně 10 – 20 minut sterilizovat při 80 °C. Hotový bezinkový sirup skladujte v temné místnosti.

Bezinková limonáda

Co budete potřebovat?

  • 5 větších květů černého bezu
  • 250 g cukru
  • 1 citron
  • 2,5 l vody

Holunderlimonade und espresso.jpg
Holunderlimonade und espresso“ by TakeawayOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Jak postupovat?

Připravte si větší nádobu, do které nalijte 2,5 l vody a přidejte 250 g cukru a citron nakrájený na kolečka. Za občasného míchání nechte směs projít varem. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte květy bezu černého a nechte vychladnout. Poté dejte limonádu zakrytou utěrkou na osm až deset dnů odpočívat na teplé a světlé místo. Po osmi dnech přelijte limonádu do vhodnějších lahví a dejte chladit do lednice.

Zdroj: motherofahubbard.com

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít