Recept: Tajemství dokonalých muffinů

Muffiny se v poslední době stávají hitem i v České republice. Můžeme je koupit v kdejakém supermarketu nebo pekařství. Jejich výroba ale není nijak těžká. Pojďme si ukázat jeden z nejoblíbenějších receptů dnešní doby. Zjistíte, že americké muffiny si doma můžete upéct i vy!

Komín z muffinů

Pozor! Muffin není cupcake

Cupcake
Cupcake

Na úvod si ujasněme, jaký dezert vlastně pojem muffin označuje. Často jsou totiž zaměňovány s tzv. cupcakes. Cupcaky („kapkejky“) i muffiny pečeme ve stejných formách, ale cupcake se od muffinu odlišuje těstem a hlavně krémem! Těsto na cupcake se hodně podobá dortovému těstu, je sušší a lehčí, na vrchu cupcaku je vždy kopeček krému, který dortík zvláční. Vlastně se tak jedná a zmenšeninu klasického dortu. Na rozdíl od muffinu, jehož těsto připomíná spíše bábovkové, je těžší a vláčnější.

Základní těsto na muffiny

Základní těsto se skládá z mouky, másla, vajec, mléka… Tudíž ze surovin, které má většina z nás stále v lednici. Dále ale můžeme těsto obohatit o ingredience, které nám chutnají nejvíc, zpravidla nechybí čokoláda, můžete přidat i různé druhy ořechů, ovoce, koření… Fantazii se meze nekladou.

Vyzkoušejte například tmavé čokoládové muffiny s kousky banánů a dvěma druhy čokolády. Tento druh je náš favorit. Banán těstu dodá vláčnost, takže muffiny nejsou suché.

Recept: Čokoládové muffiny s banánem

Budeme potřebovat (těsto stačí na 12 středních muffinů) :

  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • 150 g jogurtu
  • 5 lžic mléka
  • 280 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody + 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva (lze dát je jednu lžičku sody nebo kypřícího prášku)

Postup přípravy:

S dostatečným předstihem si vytáhneme máslo z lednice, aby změklo. Utřeme máslo s cukrem, postupně vmícháme vejce a mléko. V druhé míse si smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a sodou (v našem případě i s kakaem). Postupně přisypáváme sypkou směs do tekuté a mícháme, dokud nevznikne kompaktní hmota. Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů. Nakrájíme si na malé kousky banán, bílou a tmavou čokoládu a vše přidáme do směsi.

Kvalitní forma je základem úspěchu

Na pečící plech rozmístíme košíčky na muffiny. Pokud těsto pečeme jen v papírových košíčcích, často se tvar „rozteče“ a těsto si dokonce někdy najde cestu ven, takže výsledné muffiny nebudou zrovna ke chloubě. Je proto vhodné použít nejen papírové košíčky, ale kromě nich i druhé pevnější, které budou tvar držet. Na trhu jsou speciální plechy s důlky vytvořenými pro muffiny, můžeme také použít speciální silikonové košíčky. V případě, že máte pouze papírové košíčky, zkuste je použít dvojitě. Pokud papírové košíčky nemáte, nebo vám vadí, že se těsto někdy přichytí ke košíčku a nejde sundat, můžete péct i bez nich, tedy pouze v silikonu.

Muffin v silikonové formě
Muffin v silikonové formě

Košíčky plníme opatrně těstem zhruba do třech čtvrtin, počítáme s tím, že těsto v troubě naběhne. Pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut (délku pečení přizpůsobíme velikosti muffinů).

Upečené muffiny
Upečené muffiny

Hodně štěstí při pečení a dobrou chuť přeje Panda! =)

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít