Recepty na klasické vánoční cukroví

Vánoce se kvapem blíží. Pojďme si společně představit zaručené recepty na klasické vánoční cukroví, které jistě potěší i zarputilé odpůrce sladkého. Představíme si recepty na tzv. suché cukroví, které má dlouhou dobu skladovatelnosti a zvládne jej každý.

Pokud si ze svého dětství pamatujete tu úžasnou a líbivou vůni, která se linula z kuchyně vašich babiček, byla to zaručeně vůně některých z těchto receptů.

Medvědí tlapky neboli pracny

Budeme potřebovat:

  • 270 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g strouhaných ořechů
  • půl lžičky skořice
  • citrónovou kůru
  • 2 hřebíčky
  • 3 lžíce kakaa
  • trochu mléka

Tento recept patří do rodinné kuchařky již více než 80 let, pojďme si ho tedy připravit. Nejdříve si v hmoždíři utlučeme koření co nejjemněji a poté smícháme s hladkou moukou, cukrem a mletými ořechy včetně kakaa.

Směs pořádně promícháme a přidáme změklé máslo a ručně vypracujeme těsto. Zároveň pokud je směs stále sypká, přidáváme mléko podle potřeby. Hotové těsto dáme odpočinout do lednice a připravíme si formičky.

Formičky na pracny se nemusí vymazávat a plní se asi do ¾ těstem. Takto naplněné formičky naskládáme na plech a vložíme do středně vyhřáté trouby, maximálně však na 200°C. Jelikož je těsto tmavé díky kakau, nelze dobře poznat stupeň propečení, proto kontrolujeme pravidelně a neodcházíme na dlouho od trouby.

Horké tlapky vyklápíme do předem připravené směsi moučkového cukru s vanilkou a obalujeme. Vychladlé pracny skladujeme v krabici vyložené pečícím papírem i několik týdnů.

Linecké cukroví

Budeme potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citrónovou kůru
  • marmeládu na slepování

Klasické linecké cukroví, které nemá konkurenci, si upečeme i my avšak přidáme i pár inovací a tipů. Příprava je velmi jednoduchá a spočívá v důkladném propracování všech výše uvedených surovin v kompaktní těsto, které se po odpočinutí v lednici vyválí na pomoučněném vále.

Linecké cukroví

Z plátu se vykrajují různé tvary pomocí formiček a ty se přemisťují na plech s pečícím papírem. Pokud budete později slepovat marmeládou, myslete při vykrajování na sudý počet stejných tvarů a také na vykrojení otvoru do jedné půlky, aby byl džem po slepení vidět.

Linecké těsto se peče ve středně vyhřáté troubě, dokud nezačne zlátnout. Skladovat můžeme společně s medvědími tlapkami ve stejné krabici.

Pokud se chcete inspirovat a upéct trochu zajímavější verzi lineckého, přidejte do těsta mleté mandle. Rovněž můžete vybrat různé druhy džemů na slepení a vytvořit tak zajímavou a novou chuť jinak tradičního lineckého cukroví.

Často se pro potěchu oka a za účelem vytvoření co nejvíce druhů cukroví máčí linecké v čokoládě; zkuste to také. Dejte však přednost kvalitním čokoládám a nekvalitním polevám se vyhýbejte.

Kokosové pusinky

Budeme potřebovat:

  • 2 bílky
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g kokosu
  • 20 g jemné strouhanky
  • citrónovou šťávu

Kokosové pusinky neboli kokosky jsou velmi oblíbené nejen pro svou chuť a jednoduchost, ale také, protože se dají vyrobit ze „zbytků“ při pečení jiných druhů cukroví. Pokud si připravíte linecké cukroví, zbudou vám dva bílky, které upotřebujete právě zde.

Nejdříve si ušleháme z bílků tuhý sníh, přidáme k němu moučkový cukr a přeneseme nad páru, kde šleháme do zhoustnutí. Nakonec přimícháme nastrouhaný sušený kokos, strouhanku a několik kapek citrónové šťávy. Hotovou směs necháme vychladnout a naplníme do sáčku, kterým těsto stříkáme na plech s pečícím papírem. Takto nachystaný plech vložíme do mírně vyhřáté trouby, přibližně na 100°C a kokosky sušíme, dokud nejsou dostatečně pevné a mírně zlatavé.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít