Recepty na masopustní jídla

Masopust v našich krajích právě vrcholí. Nejštědřejším dnem by měla být neděle před Popeleční středou, která dnes připadla na 5. března. Na slavnostním stole rozhodně nesmí chybět koblihy smažené na sádle či pořádné masové porce v nejrůznějších úpravách.

První zmínky o masopustní zábavě v Čechách i na Moravě pocházejí ze 13. století. Hlavní myšlenkou masopustu bylo dopřát si dostatek vydatného (mastného) jídla před dlouhým obdobím předvelikonočního půstu. Některá masopustní jídla se časem stala součástí běžného jídelníčku, jiná se dodnes připravují pouze v tomto svátečním období.

Masopustní koblihy – recept

Poctivě koblihy z kynutého těsta smažené na vysoké vrstvě sádla jsou masopustním evergreenem. Při použití původních surovin jde sice o kalorickou bombu, ale jednou za rok to příliš nevadí. A navíc moderní recepty s margarínem nebo olejem nechutnají zdaleka tak dobře.

Na masopustní koblihy budete potřebovat:

500 gramů hladké mouky

30 gramů droždí

220 ml smetany

6 žloutků

60 gramů krupicového cukru

1 špetku soli

1 lžičku nastrouhané citronové kůry

3 lžíce rumu

80 gramů másla

dále marmeládu, sádlo na smažení a moučkový cukr

Koblihy

Droždí rozdrobíme do mísy spolu s trochou smetany a cukru a necháme 15 minut vykynout. Mezitím v horké páře ušleháme žloutky a přilijeme k nim zbytek smetany. Ke vzešlému kvásku přidáme prosátou mouku, sůl a citrónovou kůru, přilijeme smetanu se žloutky a rozpuštěné máslo s rume. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, které na válu posypaném hladkou moukou vyválíme asi na 2 cm tloušťky. Tvořítkem nebo sklenicí vykrajujeme kroužky. Do poloviny z nich dáme lžičku marmelády, překlopíme prázdným kolečkem a po okrajích dobře přitiskneme. Smažíme na vysoké vrstvě rozpáleného sádla a ještě horké posypeme moučkovým cukrem.

Vydatný masopustní pekáč – recept

Masopustní hostina by nebyla úplná bez mísy přetékající masem. Recept je velmi jednoduchý, stihnete ho jen tak mimochodem mezi smažením koblih.

Na masopustní pekáč budete potřebovat:

500 gramů vepřového bůčku (prorostlého podle vaší chuti)

4 velké klobásy

500 gramů uzeného masa

2 hrnky masového vývaru

špetka soli a pepře

 

Vepřový bůček nakrájíme na silnější plátky, podle potřeby ochutím solí a pepřem a uložíme do pekáčku. Podlijeme polovinou masového vývaru a pečeme při 200°C asi 20 minut. Mezitím nakrájíme na plátky uzené maso, které potom společně spolu s klobásou přidáme do pekáčku. Dolijeme vývar a dopékáme při mírně teplotě dalších 20-30 minut, dokud není maso měkké. Podáváme s kysaným zelím a brambory.

Škvarkové placky – recept

K večernímu masopustnímu pohoštění se perfektně hodí kynuté škvarkové placky. Jejich příprava vám zabere asi dvě hodiny, ale převážný čas z toho tvoří kynutí a pečení.

Na škvarkové placky budete potřebovat:

500 gramů polohrubé mouky

300 gramů škvarků

1 vejce

20 ml mléka

15 gramů droždí

špetka soli

 

Nahrubo pokrájené škvarky smícháme s prosátou mukou, solí a vejcem. Přilijeme droždí rozdrobené do mléka a důkladně zpracujeme. Necháme v teple pod utěrkou kynout asi hodinu. Poté vyválíme z těsta asi 1 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme středně velká kolečka. Ta rovnáme na vymazaný plech a propícháme vidličkou. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít