S domácí pekárnou na kvalitní domácí chléb

Trvale klesající kvalita pečiva nabízeného v českých supermarketech mnohé donutila k přípravě pečiva v domácích podmínkách.  Přinášíme Vám několik důvodů, proč a jak si připravovat kvalitní chléb svépomoci.

Co o většině chlebů ze supermarketů (ne)víme

Domácí chléb
Poctivý chléb z náhražek nepřipravíte

Přestože nalezneme i ojedinělé výjimky, ve většině marketů má pečivo nízkou kvalitu a tradiční postupy přípravy chleba postupně vymizely. Víte, jaké nešvary současné pekárenské společnosti s naším národním pokladem provádějí?

  • Tradiční kvásek nahradily předpřipravené průmyslové směsi
  • Do chlebu se přidává droždí (tradiční chléb kyne díky kvasinkám z kvásku)
  • Tvar, barvu i chuť chleba tvoří z většiny umělé enzymy a Éčka
  • Neprodané bochníky se rozmočí a znovu přidávají do těsta
  • Mírné nedopékání chleba, je pak měkčí a zákazníci po hmatu považují za čerstvý

Říkáte si, jaký asi mají pekárny důvod k těmto postupům? Samozřejmě úspora času a nákladů. Příprava podobně ošizeného chleba zabere méně než polovinu času oproti tradiční receptuře. Současní pekaři tak v podstatě z větší části jen míchají suroviny z pytlů.

Výsledek? Chléb po čichu asi nepoznáte, pověstná kůra českého chleba je jen umělé „cosi“ a pokud bochník nespotřebujete do tří dnů, budete muset vzniklý plesnivý kámen vyhodit do koše. Pryč jsou doby, kdy mohla rodina kupovat jednou týdně celý bochník, dnes jsou v módě půlené pecny.

Vůně a křupavá kůrka? Už jen u domácího chleba

Stále více rodin si pořizuje domácí pekárny na chleba a připravuje chleba s pomocí vlastních sil. Opět si tak mohou dopřát tradiční český chléb, který je láká svou vůní, lahodnou chutí  a křupavou kůrčičkou, kterou je radost krájet. Třešničkou na dortu je pak delší trvanlivost.

Pečeme chléb v domácí pekárně

Na rozdíl od našich babiček a prababiček nám práci značne usnadní Domácí pekárnamoderní domácí pekárny. Jedná se o zkušené pomocníky, kteří za nás těsto uhnětou, nechají v teple vykynout a následně dle přednastavených programů upečou. Pomohou speciální ventilátory pro dokonalou kůrku.

Domácí pekárny jsou vyrobeny z nepřilnavých materiálů a snadno se čistí. Kromě chleba pomohou i s přípravou koláčů, pizzy, dortů a dokonce i marmelád a kompotů.

Zajímavou funkcí jsou dávkovače přísad. Každý z nás má jiné chutě, a tak můžete do chleba při hnětení postupně přidávat cereálie, kmín i další suroviny.

Dokonalost dovršuje možnost časování. Můžete si díky němu večer připravit těsto, které si necháte automaticky upéct až ráno. Opět tak poznáte krásu teplého chleba k snídani.

TIP: Upečte si chléb podle našeho receptu na chleba.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít