Sladké recepty z listového těsta

Křehké vrstvy listového těsta tvoří skvělou kombinaci se sladkou i slanou náplní. V tomto článku se zaměříme pouze na dobroty „nasladko“. Vychutnejte si lahodné šátečky, pirožky a koláče!

Croissanty z listového těsta

Budete potřebovat:

croissant
Ilustrační obrázek
  • 400 g listového těsta, 50 ml mléka, 150 g oloupaných mletých mandlí, 150 g másla, 150 g cukru moučka, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu

Postup:

  • Listové těsto rozválejte na plát a to rozdělte na 8 stejně velkých trojúhelníků. Mandle spařte horkým mlékem, ve kterém jste rozvařila vanilkový cukr, nechejte vychladnout a přelijte je rumem. Máslo smíchejte s cukrem, přidejte zchladlé mandle a pečlivě promíchejte. Na kousky těsta rozdělte mandlovou náplň, zaviňte a vytvarujte rohlíčky. Rohlíčky dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě.

Další náplně:

Nugátovo – ořechová: smíchejte 200 g čokoládovo – oříškového nebo nugátového krému se 100 g másla a hrstí nahrubo nasekaných lískových ořechů.

Vanilková: z 0,5 litru mléka, vanilkového pudingu a cukru uvařte krém, poté jej odstavte z ohně a vmíchejte žloutek, máslo a vanilkový cukr.

Rumovo – tvarohové šátečky

Budete potřebovat:

  • 300 g listového těsta, 100 g tvarohu, 30 g rozinek, 3 lžíce rumu, 2 jablka, 30 g marcipánové hmoty, 30 g nahrubo nasekaných lískových ořechů, 1 vejce, 2 lžíce cukru krystal, 1 lžička skořice

Postup:

  • Rozinky namočte do rumu a nechejte nabobtnat. Listové těsto rozválejte a rozdělte na 8 stejně velkých čtverců (cca 10×10) a poklaďte na ně tvarohovou náplň. Marcipán nakrájejte na 8 kousků a rozdělte jej na jednotlivé čtverce. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, nakrájejte je na malé kousky a spolu s ořechy a rozinkami obložte čtverce. Čtverce ještě posypte cukrem smíchaným se skořicí. Rohy čtverců potřete rozšlehaným vejcem, přehněte je do středu a přitiskněte. Šátečky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě.

Pirožky s jablky

Budete potřebovat:

  • 400 g listového těsta, 70 g cukru krystal, 70 g másla, 4 jablka, 1 vejce na potření

Postup:

  • Na pánvi rozehřejte máslo, vsypte oloupaná a na kousky nakrájená jablka a posypte cukrem. Na mírném plameni a za občasného míchání poduste, dokud jablka nezměknou a šťáva nezačne karamelizovat. Rozválejte listové těsto a za pomoci
    Listové těsto jahody
    Ilustrační obrázek

    formičky vykrojte kolečka. Na kousky listového těsta poklaďte jablečnou směs, kolečka přehněte na půl a dobře přitiskněte, aby náplň nevytekla. Pirožky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě dozlatova.

Krémový jahodový koláč

Budete potřebovat:

  • 300 g listového těsta, 400 g jahod, 600 ml mléka, 2 pudingové prášky s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, 60 g másla, 1 balíček čirého dortového želé

Postup:

  • Listové těsto rozválejte a položte na plech nebo do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Těsto propíchněte několikrát vidličkou a dejte péct do předehřáté trouby dozlatova. Korpus nechejte vyhladnout. Pudingové prášky spolu s cukrem rozšlehejte v mléce, přiveďte k varu a vařte až do zhoustnutí. Poté odstavte a do horké směsi vmíchejte máslo (míchejte, dokud se máslo nerozpustí). Potom nádobu s pudingem dejte do studené vody, ať vychladne. Vychladlým krémem rovnoměrně potírejte upečený korpus a navrch pokládejte na polovinu nakrájené jahody. Želé připravte podle návodu a nalijte jej rovnoměrně na jahody. Koláč dejte do chladna a pak jej můžete rozkrájet na kousky.

Hruškový koláč z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 300 g listového těsta, 4 až 5 středně zralých hrušek, 50 g rozinek, 50 g mandlových lupínků, 4 lžíce mléka nebo smetany, 2 lžíce práškového cukru, 1 vejce, lžička skořice, šťáva z 1 citronu

Postup:

  • Velkou koláčovou formu vyložte pečícím papírem, vyválejte těsto a dejte jej do formy. Povrch potřete rozšlehaným vejcem. Hrušky oloupejte, nakrájejte napůl, zbavte jaderníku (každou půlku ještě nakrájejte na 6 výsečí) a dejte do misky, ve které ji zalijete citronovou šťávou. Takto připravené hrušky naskládejte na těsto. Zbytek vejce přidejte ke smetaně a potřete povrch hrušek. Navrch nasypte rozinky, cukr, skořici a mandle. Pečte v předehřáté troubě dozlatova.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít