Sladké recepty z listového těsta

Křehké vrstvy listového těsta tvoří skvělou kombinaci se sladkou i slanou náplní. V tomto článku se zaměříme pouze na dobroty „nasladko“. Vychutnejte si lahodné šátečky, pirožky a koláče!

Croissanty z listového těsta

Budete potřebovat:

croissant
Ilustrační obrázek
  • 400 g listového těsta, 50 ml mléka, 150 g oloupaných mletých mandlí, 150 g másla, 150 g cukru moučka, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu

Postup:

  • Listové těsto rozválejte na plát a to rozdělte na 8 stejně velkých trojúhelníků. Mandle spařte horkým mlékem, ve kterém jste rozvařila vanilkový cukr, nechejte vychladnout a přelijte je rumem. Máslo smíchejte s cukrem, přidejte zchladlé mandle a pečlivě promíchejte. Na kousky těsta rozdělte mandlovou náplň, zaviňte a vytvarujte rohlíčky. Rohlíčky dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě.

Další náplně:

Nugátovo – ořechová: smíchejte 200 g čokoládovo – oříškového nebo nugátového krému se 100 g másla a hrstí nahrubo nasekaných lískových ořechů.

Vanilková: z 0,5 litru mléka, vanilkového pudingu a cukru uvařte krém, poté jej odstavte z ohně a vmíchejte žloutek, máslo a vanilkový cukr.

Rumovo – tvarohové šátečky

Budete potřebovat:

  • 300 g listového těsta, 100 g tvarohu, 30 g rozinek, 3 lžíce rumu, 2 jablka, 30 g marcipánové hmoty, 30 g nahrubo nasekaných lískových ořechů, 1 vejce, 2 lžíce cukru krystal, 1 lžička skořice

Postup:

  • Rozinky namočte do rumu a nechejte nabobtnat. Listové těsto rozválejte a rozdělte na 8 stejně velkých čtverců (cca 10×10) a poklaďte na ně tvarohovou náplň. Marcipán nakrájejte na 8 kousků a rozdělte jej na jednotlivé čtverce. Oloupejte jablka, odstraňte jádřince, nakrájejte je na malé kousky a spolu s ořechy a rozinkami obložte čtverce. Čtverce ještě posypte cukrem smíchaným se skořicí. Rohy čtverců potřete rozšlehaným vejcem, přehněte je do středu a přitiskněte. Šátečky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě.

Pirožky s jablky

Budete potřebovat:

  • 400 g listového těsta, 70 g cukru krystal, 70 g másla, 4 jablka, 1 vejce na potření

Postup:

  • Na pánvi rozehřejte máslo, vsypte oloupaná a na kousky nakrájená jablka a posypte cukrem. Na mírném plameni a za občasného míchání poduste, dokud jablka nezměknou a šťáva nezačne karamelizovat. Rozválejte listové těsto a za pomoci
    Listové těsto jahody
    Ilustrační obrázek

    formičky vykrojte kolečka. Na kousky listového těsta poklaďte jablečnou směs, kolečka přehněte na půl a dobře přitiskněte, aby náplň nevytekla. Pirožky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě dozlatova.

Krémový jahodový koláč

Budete potřebovat:

  • 300 g listového těsta, 400 g jahod, 600 ml mléka, 2 pudingové prášky s vanilkovou příchutí, 2 lžíce cukru, 60 g másla, 1 balíček čirého dortového želé

Postup:

  • Listové těsto rozválejte a položte na plech nebo do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Těsto propíchněte několikrát vidličkou a dejte péct do předehřáté trouby dozlatova. Korpus nechejte vyhladnout. Pudingové prášky spolu s cukrem rozšlehejte v mléce, přiveďte k varu a vařte až do zhoustnutí. Poté odstavte a do horké směsi vmíchejte máslo (míchejte, dokud se máslo nerozpustí). Potom nádobu s pudingem dejte do studené vody, ať vychladne. Vychladlým krémem rovnoměrně potírejte upečený korpus a navrch pokládejte na polovinu nakrájené jahody. Želé připravte podle návodu a nalijte jej rovnoměrně na jahody. Koláč dejte do chladna a pak jej můžete rozkrájet na kousky.

Hruškový koláč z listového těsta

Budete potřebovat:

  • 300 g listového těsta, 4 až 5 středně zralých hrušek, 50 g rozinek, 50 g mandlových lupínků, 4 lžíce mléka nebo smetany, 2 lžíce práškového cukru, 1 vejce, lžička skořice, šťáva z 1 citronu

Postup:

  • Velkou koláčovou formu vyložte pečícím papírem, vyválejte těsto a dejte jej do formy. Povrch potřete rozšlehaným vejcem. Hrušky oloupejte, nakrájejte napůl, zbavte jaderníku (každou půlku ještě nakrájejte na 6 výsečí) a dejte do misky, ve které ji zalijete citronovou šťávou. Takto připravené hrušky naskládejte na těsto. Zbytek vejce přidejte ke smetaně a potřete povrch hrušek. Navrch nasypte rozinky, cukr, skořici a mandle. Pečte v předehřáté troubě dozlatova.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

One Comment - Napsat komentář

Přidejte komentář