Zajímavosti o špenátu a špenátové recepty

Špenát je oblíbenou zeleninou, která je dostupná po celý rok. V kuchyni se upravuje vařený, dušený, jako příloha nebo čerstvé listy na ozdobu těstovin a do salátů.

Špenát je králem zeleniny

Špenát, král zeleniny, má vysoký obsah karotenu a vitamínu C. Obsahuje i komplex vitamínů B, vitamíny E a K a mnoho minerálních látek. Špenát má například až čtyřikrát více betakaroténu než brokolice. Obsahuje vlákninu snižující hladinu cholesterolu v krvi, je bohatým zdrojem kyseliny listové, která se doporučuje při prevenci proti srdečně-cévním onemocněním a také má významný vliv zejména v těhotenství, kdy by se jí příjem měl zdvojnásobit.

Železo a listová zeleň mají příznivý vliv na tvorbu krve. Podporují i činnost štítné žlázy, zlepšují trávení a výměnu látkovou, proto je špenát vhodný pro dietu při žaludečních a střevních chorobách.

spenat

Značný obsah kyseliny šťavelové však způsobuje, že špenát ochuzuje tělo o vápník. Aby k tomu nedocházelo, je třeba současně se špenátem jíst potraviny s vyšším obsahem vápníku. Špenát a sýry jsou vynikající kombinací, která se dá obměňovat na mnoho způsobů.

Recept: Špenátové pirohy

Potřebujeme: čerstvý nebo mražený špenát, balkánský strouhaný sýr, česnek, vejce, sůl, mletý pepř, listové těsto

Postup: Čerstvý špenát opereme a necháme okapat, mražený podusíme a necháme vychladnout. Mezitím listové těsto rozválíme na placku a nakrájíme na čtverce široké asi 10 cm. Na každý položíme špenátový list nebo lehce potřeme dušeným špenátem. Přidáme trochu strouhaného balkánského sýra, okořeníme prolisovaným česnekem, pepřem a solí a zavineme do pirohu. Konce těsta přitlačíme, aby nádivka při pečení nevytekla, potřeme rozkvedlaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby asi na deset minut.

Recept: Špenátové lasagne

Potřebujeme: 1 balení lasagní, 1 balení špenátového protlaku, 300 g tvarohu, 200 g nastrouhaného eidamu, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 150 ml zakysané smetany, sůl, olej

Postup: Špenátový protlak podusíme na pánvi tak, aby se odpařilo co nejvíce přebytečné vody, a dochutíme solí. Smícháme tvaroh, nastrouhaný sýr, vejce, prolisovaný česnek a smetanu. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Ohnivzdornou mísu nebo vyšší pekáč jemně potřeme olejem a začneme ukládat jednotlivé vrstvy: těstoviny, špenát, tvarohovou nádivku. Celý postup ještě jednou zopakujeme a zakončíme vrstvou těstovin. Poslední vrstvu těstovin potřeme tvarohovou náplní a posypeme sýrem. Pečeme v horké troubě, dokud se povrch nezbarví dozlatova.

Recept: Krůtí závitky se špenátem

Potřebujeme: 600g krůtích prsou, sůl, 200 g nakrájené anglické slaniny, 200 g listového špenátu, 2 lžíce oliv, několik třešňových rajčat

Na marinádu: 100ml olivového oleje, 2 lžíce suchého bílého vína, 3 lžičky grilovacího koření, 1 lžíci jemně nasekaných bylinek (tymián, šalvěj, bazalka),

Postup: Krůtí prsa omyjeme, osušíme a rozřízneme na plátky. Naklepeme a mírně osolíme. Špenátové listy opláchneme a spaříme vroucí vodou. Na plát masa rozložíme listy špenátu a na tenké plátky pokrájenou slaninu. Roládu pevně svineme, nakrájíme z ní asi 1,5 cm široké plátky, které propíchneme špejlí. Marinádou potřeme špízy, které pak uložíme na noc do chladu.

Druhý den necháme maso okapat, ke každému špízu napíchneme olivu a dvě půlky rajčat a špízy grilujeme po obou stranách asi 12 minut. Během grilování je potíráme marinádou. Podáváme s jakýmkoli zeleninovým salátem.

Špenátová roláda

Potřebujeme: 1 mražený špenátový protlak, 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, 1 lžíci másla, 1/2 kostky tvarohu, půl kelímku zakysané smetany, 100 g strouhaného sýra, česnek, čerstvou červenou papriku

Postup: Z rozmraženého špenátu slijeme vodu, osolíme, opepříme, vmícháme vyšlehané žloutky s máslem a nakonec přidáme mouku a ušlehaný sníh. Směs rozetřeme na pečící papír a pečeme při teplotě 190 stupňů čtvrt hodiny. Po vychladnutí roládu potřeme náplní a srolujeme.

Špenát léčivý

Málokoho napadne, že špenát má kromě vitamínů i léčivé účinky. Vláknina napomáhá při zácpě, kdy se užívá půl litru čerstvě vylisované šťávy denně (3 – 4krát denně před jídlem). Při rekonvalescenci po chřipce nebo těžkých virózách se doporučuje pít červené přírodní víno smíchané v poměru 1:5 s čerstvou špenátovou šťávou.

FOTO: ředkvičky a špenát greeny

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním: