Zajímavosti o špenátu a špenátové recepty

Špenát je oblíbenou zeleninou, která je dostupná po celý rok. V kuchyni se upravuje vařený, dušený, jako příloha nebo čerstvé listy na ozdobu těstovin a do salátů.

Špenát je králem zeleniny

Špenát, král zeleniny, má vysoký obsah karotenu a vitamínu C. Obsahuje i komplex vitamínů B, vitamíny E a K a mnoho minerálních látek. Špenát má například až čtyřikrát více betakaroténu než brokolice. Obsahuje vlákninu snižující hladinu cholesterolu v krvi, je bohatým zdrojem kyseliny listové, která se doporučuje při prevenci proti srdečně-cévním onemocněním a také má významný vliv zejména v těhotenství, kdy by se jí příjem měl zdvojnásobit.

Železo a listová zeleň mají příznivý vliv na tvorbu krve. Podporují i činnost štítné žlázy, zlepšují trávení a výměnu látkovou, proto je špenát vhodný pro dietu při žaludečních a střevních chorobách.

spenat

Značný obsah kyseliny šťavelové však způsobuje, že špenát ochuzuje tělo o vápník. Aby k tomu nedocházelo, je třeba současně se špenátem jíst potraviny s vyšším obsahem vápníku. Špenát a sýry jsou vynikající kombinací, která se dá obměňovat na mnoho způsobů.

Recept: Špenátové pirohy

Potřebujeme: čerstvý nebo mražený špenát, balkánský strouhaný sýr, česnek, vejce, sůl, mletý pepř, listové těsto

Postup: Čerstvý špenát opereme a necháme okapat, mražený podusíme a necháme vychladnout. Mezitím listové těsto rozválíme na placku a nakrájíme na čtverce široké asi 10 cm. Na každý položíme špenátový list nebo lehce potřeme dušeným špenátem. Přidáme trochu strouhaného balkánského sýra, okořeníme prolisovaným česnekem, pepřem a solí a zavineme do pirohu. Konce těsta přitlačíme, aby nádivka při pečení nevytekla, potřeme rozkvedlaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby asi na deset minut.

Recept: Špenátové lasagne

Potřebujeme: 1 balení lasagní, 1 balení špenátového protlaku, 300 g tvarohu, 200 g nastrouhaného eidamu, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 150 ml zakysané smetany, sůl, olej

Postup: Špenátový protlak podusíme na pánvi tak, aby se odpařilo co nejvíce přebytečné vody, a dochutíme solí. Smícháme tvaroh, nastrouhaný sýr, vejce, prolisovaný česnek a smetanu. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Ohnivzdornou mísu nebo vyšší pekáč jemně potřeme olejem a začneme ukládat jednotlivé vrstvy: těstoviny, špenát, tvarohovou nádivku. Celý postup ještě jednou zopakujeme a zakončíme vrstvou těstovin. Poslední vrstvu těstovin potřeme tvarohovou náplní a posypeme sýrem. Pečeme v horké troubě, dokud se povrch nezbarví dozlatova.

Recept: Krůtí závitky se špenátem

Potřebujeme: 600g krůtích prsou, sůl, 200 g nakrájené anglické slaniny, 200 g listového špenátu, 2 lžíce oliv, několik třešňových rajčat

Na marinádu: 100ml olivového oleje, 2 lžíce suchého bílého vína, 3 lžičky grilovacího koření, 1 lžíci jemně nasekaných bylinek (tymián, šalvěj, bazalka),

Postup: Krůtí prsa omyjeme, osušíme a rozřízneme na plátky. Naklepeme a mírně osolíme. Špenátové listy opláchneme a spaříme vroucí vodou. Na plát masa rozložíme listy špenátu a na tenké plátky pokrájenou slaninu. Roládu pevně svineme, nakrájíme z ní asi 1,5 cm široké plátky, které propíchneme špejlí. Marinádou potřeme špízy, které pak uložíme na noc do chladu.

Druhý den necháme maso okapat, ke každému špízu napíchneme olivu a dvě půlky rajčat a špízy grilujeme po obou stranách asi 12 minut. Během grilování je potíráme marinádou. Podáváme s jakýmkoli zeleninovým salátem.

Špenátová roláda

Potřebujeme: 1 mražený špenátový protlak, 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, 1 lžíci másla, 1/2 kostky tvarohu, půl kelímku zakysané smetany, 100 g strouhaného sýra, česnek, čerstvou červenou papriku

Postup: Z rozmraženého špenátu slijeme vodu, osolíme, opepříme, vmícháme vyšlehané žloutky s máslem a nakonec přidáme mouku a ušlehaný sníh. Směs rozetřeme na pečící papír a pečeme při teplotě 190 stupňů čtvrt hodiny. Po vychladnutí roládu potřeme náplní a srolujeme.

Špenát léčivý

Málokoho napadne, že špenát má kromě vitamínů i léčivé účinky. Vláknina napomáhá při zácpě, kdy se užívá půl litru čerstvě vylisované šťávy denně (3 – 4krát denně před jídlem). Při rekonvalescenci po chřipce nebo těžkých virózách se doporučuje pít červené přírodní víno smíchané v poměru 1:5 s čerstvou špenátovou šťávou.

FOTO: ředkvičky a špenát greeny

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít