Staročeské pochoutky na zahřátí

Blíží se podzim a každá návštěva jistě ocení, když si k teplému čaji dá ještě něco dobrého k jídlu. A proč to nezkusit s tradičními staročeskými pochoutkami? Přinášíme vám recepty na cibulového králíka, pohankovou polévku, taštičky s povidly či šunkofleky.

Cibulový králík

České jídlo - ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Pro čtyři osoby potřebujete: 1 zadek králíka (hřbet a zadní běhy), 2 cibule červené, 3 cibule žluté, 100g slaniny, 100ml světlého piva, lžičku sušeného tymiánu, lžíci sádla, sůl, pepř

Jak postupovat:

1. Nakrájejte polovinu slaniny na klínky, obalte je v tymiánu a králíka prošpikujte

2. Rozškvařte druhou polovinu slaniny, nasypte ji do pekáče a vložte králíka. Posypte ho solí a přeme, tymiánem, žlutou a červenou cibulí nakrájenou na měsíčky. Podlijte deckou piva, zakryjte policí a vložte do předehřáté trouby.

3. Zvolna pečte asi 45minut.

4. Zbylé dvě cibule nakrájejte na měsíčky a opečte na pánvi, nejlépe na sádle.

5. Odklopte poklici z králíka, posypte ho orestovanou cibulí, podle potřeby ještě podlijte a dopečte dozlatova

6. Podávejte s bramborem nebo bramborovými knedlíky.

Pohanková polévka

Pro čtyři osoby potřebujete: 70g pohanky lámanky, 1 cibuli, 2-3 brambory, 1-2 stroužky česneku, 150g kořenové zeleniny, hrstku sušených hub, lžíci sušené majoránky, sůl, pepř, kmín, lžíce sádla.

Jak postupovat:

1. Předem namočte sušené houby (lze i mražené) do studené vody a nechte je nabobtnat. Na sádle zpěňte drobně nakrájenou cibuli a očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu.

2. Vmíchejte pohanku a krátce opečte. Pak přidejte na kostky nakrájené oloupané brambory, část utřeného česneku a scezené houby.

3. Zalijte asi 0,75 až 1litrem vody, přidejte kmín, osolte, opepřete.

4. Zvolna vařte cca 15 minut.

5. Nakonec vmíchejte do polévky majoránku, utřený česnek a petrželku – dávkujte podle chuti.

Taštičky s povidly

Pro čtyři osoby potřebujete: 400g ve slupce uvařených brambor, 1 vejce, asi 200g hrubé mouky, hladkou mouku na vál, švestková povidla, vlašské ořechy, cukr, máslo a špetku soli

Jak postupovat:

1. Smíchejte švestková povidla s trochou nasekaných vlašských ořechů.

2. Zbavte brambory slupky, prolisujte, smíchejte s vejcem, solí a moukou. Vypracujte nelepivé těsto.

3. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na plát, ze kterého vykrajujte kolečka. Do středu rozdělte povidla s ořechy, přehněte napůl a okraje pevně zamáčkněte.

4. Všechny připravené taštičky vsypte do dostatečného množství vařící osolené vody a uvařte je doměkka. Hotové taštičky by měly samy vyplavat vzhůru.

5. Sceďte taštičky a rozdělte je na porce. Můžete je pocukrovat a přelít rozpuštěným máslem nebo posypat nasekanými vlašskými ořechy.

Šunkofleky

Pro čtyři osoby potřebujete: 400g fleků, 400g tepelně opracovaného uzeného masa nebo šunky, 2 větší uvařené brambory, lžíce sádla, 4 vejce, 250ml mléka, sůl, pepř

Jak postupovat:

1. Ve vroucí osolené vodě uvařte fleky a sceďte je.

2. Vytřete pekáč sádlem, nasypte do něj na kostičky nakrájené brambory a maso, dále nasypte fleky a jemně nasekanou petrželku. Vše promíchejte.

3. Vložte do vyhřáté trouby na 10 minut.

4. Rozkvedlejte vejce s mlékem, osolené a opepřené nalijte na horké fleky. Pozvolna pečte dokud nejsou vejce tuhá a povrch zlatavý.

5. Podávejte s kyselými okurkami nebo zelným salátem.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít