Staročeské pochoutky na zahřátí

Blíží se podzim a každá návštěva jistě ocení, když si k teplému čaji dá ještě něco dobrého k jídlu. A proč to nezkusit s tradičními staročeskými pochoutkami? Přinášíme vám recepty na cibulového králíka, pohankovou polévku, taštičky s povidly či šunkofleky.

Cibulový králík

České jídlo - ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Pro čtyři osoby potřebujete: 1 zadek králíka (hřbet a zadní běhy), 2 cibule červené, 3 cibule žluté, 100g slaniny, 100ml světlého piva, lžičku sušeného tymiánu, lžíci sádla, sůl, pepř

Jak postupovat:

1. Nakrájejte polovinu slaniny na klínky, obalte je v tymiánu a králíka prošpikujte

2. Rozškvařte druhou polovinu slaniny, nasypte ji do pekáče a vložte králíka. Posypte ho solí a přeme, tymiánem, žlutou a červenou cibulí nakrájenou na měsíčky. Podlijte deckou piva, zakryjte policí a vložte do předehřáté trouby.

3. Zvolna pečte asi 45minut.

4. Zbylé dvě cibule nakrájejte na měsíčky a opečte na pánvi, nejlépe na sádle.

5. Odklopte poklici z králíka, posypte ho orestovanou cibulí, podle potřeby ještě podlijte a dopečte dozlatova

6. Podávejte s bramborem nebo bramborovými knedlíky.

Pohanková polévka

Pro čtyři osoby potřebujete: 70g pohanky lámanky, 1 cibuli, 2-3 brambory, 1-2 stroužky česneku, 150g kořenové zeleniny, hrstku sušených hub, lžíci sušené majoránky, sůl, pepř, kmín, lžíce sádla.

Jak postupovat:

1. Předem namočte sušené houby (lze i mražené) do studené vody a nechte je nabobtnat. Na sádle zpěňte drobně nakrájenou cibuli a očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu.

2. Vmíchejte pohanku a krátce opečte. Pak přidejte na kostky nakrájené oloupané brambory, část utřeného česneku a scezené houby.

3. Zalijte asi 0,75 až 1litrem vody, přidejte kmín, osolte, opepřete.

4. Zvolna vařte cca 15 minut.

5. Nakonec vmíchejte do polévky majoránku, utřený česnek a petrželku – dávkujte podle chuti.

Taštičky s povidly

Pro čtyři osoby potřebujete: 400g ve slupce uvařených brambor, 1 vejce, asi 200g hrubé mouky, hladkou mouku na vál, švestková povidla, vlašské ořechy, cukr, máslo a špetku soli

Jak postupovat:

1. Smíchejte švestková povidla s trochou nasekaných vlašských ořechů.

2. Zbavte brambory slupky, prolisujte, smíchejte s vejcem, solí a moukou. Vypracujte nelepivé těsto.

3. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na plát, ze kterého vykrajujte kolečka. Do středu rozdělte povidla s ořechy, přehněte napůl a okraje pevně zamáčkněte.

4. Všechny připravené taštičky vsypte do dostatečného množství vařící osolené vody a uvařte je doměkka. Hotové taštičky by měly samy vyplavat vzhůru.

5. Sceďte taštičky a rozdělte je na porce. Můžete je pocukrovat a přelít rozpuštěným máslem nebo posypat nasekanými vlašskými ořechy.

Šunkofleky

Pro čtyři osoby potřebujete: 400g fleků, 400g tepelně opracovaného uzeného masa nebo šunky, 2 větší uvařené brambory, lžíce sádla, 4 vejce, 250ml mléka, sůl, pepř

Jak postupovat:

1. Ve vroucí osolené vodě uvařte fleky a sceďte je.

2. Vytřete pekáč sádlem, nasypte do něj na kostičky nakrájené brambory a maso, dále nasypte fleky a jemně nasekanou petrželku. Vše promíchejte.

3. Vložte do vyhřáté trouby na 10 minut.

4. Rozkvedlejte vejce s mlékem, osolené a opepřené nalijte na horké fleky. Pozvolna pečte dokud nejsou vejce tuhá a povrch zlatavý.

5. Podávejte s kyselými okurkami nebo zelným salátem.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář