Tradiční štědrovečerní pokrmy

Každý region má vlastní vánoční specialitu, z nichž některá našla cestu až na štědrovečerní stoly atomového věku. Ochutnejte, uvařte si a užívejte lahůdky podle starých receptur.

Kapr se na štědrovečerním stole objevil poměrně nedávno. Lidé si naopak od častého a relativně levného postního jídla chtěli na Vánoce odpočinout. V našich krajích se dodržoval sudý počet hodovníků, prostíralo se i pro možného neznámého příchozího. Servírovalo se „devatero pokrmů.“ Na slavnostní tabuli se objevovaly oplatky s medem, polévka zasmažená houbami, s nudlemi nebo čočková, kuba z krup a s modráky, prosná, krupičná nebo hrachová kaše, muzika (kompot ze sušeného ovoce). Někde se podávaly pukance s mákem nebo nákyp z hub – hubník. V bohatších rodinách nechybělo tropické ovoce a krocan s nádivkou.

Černý kuba 3x jinak

Ideální bezmasé polední jídlo zvané černý kuba bylo považováno za postní pokrm, ale kdo nebo kde přesně jídlo vzniklo, není nikde doloženo. Místní původ je někdy připisován Jihočechům, ale ani to není nijak potvrzeno.

Při přípravě černého kuby se neobejdeme bez ječných krup, dobrého česneku a tmavých hub. Kdysi se používala houba zvaná stroček, jenž rostl až do zámrazu a jeho barva dala pokrmu přívlastek černý. Jenže dnes je již stroček vzácný, proto se nahrazuje směsí hub, hříbky či Jidášovým uchem.

Specifikem původního receptu houbového kuby je i domácí vepřové sádlo, které sice není z dnešního pohledu považováno za zdraví prospěšnou potravinu, nicméně černý kuba na margarínu není to pravé ořechové.

Staročeský kuba

Suroviny: 400 g čerstvých, mražených či 50 g sušených hub, 500 g krupek velikosti č. 4, 2 lžíce sádla, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, sůl a trochu sádla na vymaštění pekáče

Krupky propláchneme, spaříme a s drceným česnekem, solí a sádlem uvaříme doměkka. Při vaření stále mícháme, aby se kroupy nepřipálily. Mezitím zvlášť uvaříme čerstvé či večer předem namočené sušené houby. Do vymaštěného pekáče klademe střídavě vrstvu uvařených krupek a vrstvu vařených hub. Poslední vrstvu tvoří vařené krupky. Povrch pokropíme rozpuštěným sádlem a pečeme, než povrch krupek zčervená, což je asi dvacet minut v elektrické troubě při teplotě 180 stupňů Celsia.

Kuba z východočeského regionu

Uvařené kroupy se smíchají se sušenými (namočenými a posléze uvařenými) houbami, přidají se čerstvé škvarky, drcený česnek, sůl, pepř, kmín a majoránka. Pokrm se opět zapeče v sádlem vymazaném pekáči.

Rýžový kuba

Černý kuba se připravuje také v několika obměnách. Jak název napovídá, místo krup se při přípravě používá rýže a sádlo bývá nahrazováno rostlinným nebo i olivovým olejem. Nemáte-li důvěru ke kroupám, pak vám tato rýžová varianta bude určitě chutnat, a to nejen při svátečním obědě na Štědrý den.

Černý kuba z brambor

Potřebujeme: 1 kg brambor, 250 g nakrájených čerstvých hub nebo 1/4 l hub zavařených, kmín, sůl, cibuli, 4 stroužky česneku, 2 vejce, šálek mléka, olej, máslo

Vařené studené brambory nakrájíme na plátky. Čerstvé houby podusíme na jemně nakrájené cibuli osmažené na oleji, osolíme a posypeme trochou kmínu. Do vymaštěného pekáčku dáme vrstvu brambor, na ni houby, drobně usekaný česnek a další brambory. Povrch, který tvoří brambory, posolíme, pokropíme rozpuštěným máslem a dáme zapéci. Pak zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a dopečeme.

Pravá valašská štědračka

Suroviny pro čtyři porce: 100g hrachu, 50g sušených švestek, 50g sušených hrušek, sušené houby, sůl

Přes noc namočený hrách uvaříme doměkka. Sušené švestky a hrušky uvaříme doměkka v litru slabě osolené vody. Houby namočíme do menšího množství vody. Polévku přecedíme a hrách, švestky a křížaly do ní přes síto prolisujeme. Přidáme hrst nadrobno nakrájených a nabobtnalých sušených hub a ještě chvíli povaříme.

Tradiční černá omáčka

Recept na vánoční černou omáčku se většinou dědí a uchovává jako rodinné stříbro. Tento recept mám po babičce, která žila v dobách Franze Josefa a na Vánoce omáčku ukládala do konvičky do „špajzky“, aby se pěkně rozležela. Potajmu jsem chodila se lžící a ochutnávala… Pravda, na Štědrý den tam mnoho omáčky nezbylo.

Ingredience: 300 g sušených švestek namočíme a povaříme, 300 g kořenové zeleniny, půl balíčku fíků, půl balení mandlí (spařit, oloupat, nakrájet), půl balíčku lískových oříšků (nakrájet, uvařit), 200 g vyloupaných vlašských ořechů (krátce povařit),1 balíček hrozinek (krátce povařit), půl litru meruňkové zavařeniny, 250 g medu, 250 g cukru, trošku soli, 3 perníky na strouhání, 2 citróny, 2 černá piva

Odvar ze zeleniny smícháme s dobře uvařenými a odpeckovanými švestkami, přidáme fíky, krátce povaříme, pak přidáme zavařeninu, ořechy a mandle – každé uvařené zvlášť, a hrozinky. Osladíme cukrem, medem, osolíme (asi půl kávové lžičky). Zahustíme perníkem, rozkvedlaným v pivu a zase krátce povaříme, dochutíme citrónem.

Ve středních a východních Čechách se omáčka podává kromě přírodně upraveného masa rybího, také k dušenému hovězímu nebo vepřovému masu a jako příloha se podává houskový knedlík. Omáčka je vynikající studená nebo teplá s přírodně upravenou rybou, ale nejlepší je připravená dva dny předem před Štědrým dnem, kdy se ohřeje a pojídá s dobrým domácím chlebem. Jen tak, jako chuťovka.

Muzika

Muzika nebyla jen vánoční jídlo, ale připravovala se celou zimu, protože nasušeného ovoce bylo dostatek. V chudých dobách nahrazovala sváteční moučník a podávala se na závěr štědrovečerní večeře. I dnes Muziku podáváme na zakončení vánočního menu s vánočkou nebo s cukrovím.

Potřebujeme: hrst sušených švestek, sušených hrušek a křížal, kousek celé skořice (nebo půl lžičky mleté), 2 hřebíčky (anýz, badyán), 1 lžíce medu, 1/2 citrónu

Sušené ovoce propláchneme studenou a následně horkou vodou, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc máčet. Druhý den přidáme skořici a hřebíček a druhý den, společně s medem a citrónovou kůrou vaříme doměkka. Z horkého kompotu vyjmeme koření a citrónovou kůru, směs zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Citrónovou kůru můžeme do směsi nastrouhat.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít