V hlavní roli špekáčky

ŠpekáčkyŠpekáčky se nemusí pouze opékat na proutku či opékací jehlici, ale lze je připravit také různými jinými způsoby. Že nevíte jak? Inspirujte se některými recepty z následujícího článku a připravte si chutné špekáčkové variace rychle a jednoduše!

Špekáčky v tmavém pivu

Budete potřebovat:

  • 8 špekáčků, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 dcl tmavého piva, 1 lžíce medu, 5 lžic kečupu, sůl

Postup:

  • Špekáčky podélně rozřízněte, ale nedokrojte úplně (pouze tak, aby zůstaly v zářezu spojené). Do zářezu poklaďte prolisovaný česnek smíchaný s trochou soli a nahoru dejte plátky cibule. Poté špekáčky naskládejte do zapékací mísy nebo nějakého pekáče. Smíchejte med, kečup, tmavé pivo, důkladně promíchejte a nalijte do mísy na špekáčky. Pečte v troubě asi 20 – 30 minut. Přílohou může být chléb.

Špekáčky s nivou

Budete potřebovat:

  • 6 špekáčků, 200 g nivy, 2 střední cibule, plátky anglické slaniny (200 g), kečup, hořčice, alobal

Postup:

  • Špekáčky podélně rozkrojte, ale nedořízněte úplně (obě poloviny mají zůstat spojené). Do každého zářezu dejte hořčici, plátek nivy a kolečko cibule. Naplněné špekáčky obalte plátkem slaniny a každý špekáček zabalte jednotlivě do alobalu a dejte na gril nebo do trouby asi na 20 minut.

Zapečené brambory se špekáčky a zelím

Budete potřebovat:

  • 700 g brambor, 6 špekáčků, 1 balíček kysaného zelí, 1 kelímek smetany, pepř a sůl

Postup:

  • Oloupané brambory nakrájejte na plátky, stejně tak jako špekáčky. Do zapékací mísy či jiného vhodného pekáče pokládejte vrstvu brambor, zelí a špekáčků, osolte a opepřete. Klaďte tolik vrstev, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Vhodné je zakončit vrstvou brambor. Vše pak zalijte smetanou a dejte péct do trouby.

Špekáčky na špízu s jablky

Budete potřebovat:

  • 4 špekáčky, 4 kyselejší jablka, 250 g tvrdého sýra, hladká mouka na obalení, sádlo nebo olej, sůl

Postup:

  • Špekáčky krátce povařte, poté je obalte v mouce a opečte na tuku. Jakmile vychladnou, nakrájejte je na silnější kolečka. Na jehly nebo špejle střídavě napichujte kolečka špekáčků, na kousky nakrájená jablka a sýr. Špízy dejte chvíli grilovat tak, aby se sýr neroztekl. Můžete podávat s pečivem.

Špekáčkové špízy se slaninou

Budete potřebovat:

  • 8 špekáčků, 150 g anglické slaniny, 2 zelené papriky, 2 – 4 cibule

Postup:

  • Špekáčky nakrájejte na kolečka, zeleninu na kousky a vše střídavě napichujte na jehlu. Zlehka opékejte na grilu a podávejte třeba s pečivem.

Pravý buřtguláš

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor, 300 g špekáčků, 2 cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, 100 ml oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžíce majoránky, smetana nebo mléko, sůl

Postup:

  • Oškrábané brambory nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte najemno, špekáčky podélně rozkrojte a nakrájejte na půlkolečka (špekáčky můžete ale nemusíte oloupat). V hrnci na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli restujte. Poté dolijte vodu a vařte doměkka. Mouku smíchejte s trochou mléka nebo smetany, přilijte do vody a povařte. Dochuťte majoránkou, případně jiným kořením podle chuti. Můžete podávat s pečivem.

Špekáčkové lečo

Budete potřebovat:

  • 1 zeleninové lečo (330 g), 4 špekáčky, 1 velká cibule, 150 g tvrdého sýra, sůl, pepř, olej

Postup:

  • Nahrubo nakrájenou cibuli orestujte na oleji, pak přidejte špekáčky na kolečka a restujte, dokud cibule i špekáčky nezezlátnou. Pak zalijte lečem, vmíchejte větší část strouhaného sýra (nechejte si na ozdobu) a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Osolte a opepřete. Přílohou je pečivo.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít