Začínáme grilovat: Příprava zázemí, typy grilů, nejlepší pokrmy

Máte novou zahradu a pořizujete si svůj první gril? Máme pro vás několik užitečných tipů, které vám v začátcích pomohou, předejdete častým chybám a pokrmy sklidí velký úspěch.

Co potřebujete ke grilování

Základem grilování je samozřejmě kvalitní gril, který by měl být schopný vyvinout požadovaný žár, nabídnout dostatek prostoru ke grilování masa i přílohy, případně pro grilovací pánev a další nádoby. Grilování totiž není o tom, abyste si „po česku“ opekli špekáčky nad ohněm (i když na nich jednou za čas není nic špatného). Jedná se pouze o odlišný způsob přípravy plnohodnotného jídla na žáru, který na kuchyňském sporáku nevyvinete.

Základní zázemí pro grilování: Pevný podklad a palivo po ruce
Základní zázemí pro grilování: Pevný podklad a palivo po ruce, odkládací plocha přímo u grilu

Další nezbytnou součástí každého grilování je kvalitní zázemí, vždy dbejte na pevný podklad pod grilem, přístřešek může tvořit obyčejná markýza, pergola, či velký altán. Komfort zvyšují další doplňky jako na zahradě umístěná lednice, či dokonce dřez s přívodem vody. V takovém případě máte na zahradě druhou kuchyň a nemusíte se surovinami neustále pobíhat přes celou zahradu do vaší kuchyně uvnitř domu.

Sehnat si musíte i zahradní nábytek, doporučujeme také příjemnou hudební kulisu a především dobrou náladu, s tou se totiž vydaří každé grilování dokonale.

Druhy grilů

Na trhu existuje několik základních typů grilů. Jednou z možností je nechat si postavit zahradní krb na míru, ve kterém budete topit dřevem. Takovým řešením ohromíte každou návštěvu, problém je ale v tom, že řemeslník sám obvykle v naší zemi nemá s grilováním žádné zkušenosti, a tak je výsledek mnohdy nepraktický a vy budete bojovat s použitelností takového grilu.

Kvalitní zahradní krb lze využít i jako pec na pizzu
Kvalitní zahradní krb lze využít i jako pec na pizzu

Pokud tedy sami nevíte, jak by měl takový zahradní krb vypadat, doporučujeme vám spíše hotové řešení v podobě klasického grilu, ideálně grily Weber. Jedná se o předního světového výrobce grilů, který zaručuje maximální kvalitu a komfort. Vybírat můžete z následujících.

Grily na dřevěné uhlí

Grily Weber na dřevěné uhlí jsou tu pro všechny příznivce přírodního ohně ve vašem grilu. Pokud si víte rady s regulací ohně na požadovanou teplotu, jedná se o skvělou volbu. Navíc jsou grily na dřevěné uhlí obecně levnější a mobilnější, jedná se tedy i o volbu ekonomickou.

Plynové grily

Plynové grily Weber jsou obecně dražší než varianta na dřevěné uhlí. Jedná se o profesionální řešení, na kterém se nemusíte bát ani u grilování drahých steaků, kde špatně rozdělaný oheň může celý výsledek zkazit.

Špičková řada plynových grilů Weber (foto: GrilCentrum.cz)
Špičková řada plynových grilů Weber (foto: GrilCentrum.cz)

Plynové grily mají oheň rovnoměrný a velmi snadno regulovatelný. S trochou cviku se tak naučíte, kolik který pokrm potřebuje stupňů a příště už jen stačí zapnout plyn na požadovanou úroveň. Odpadá i práce s rozděláváním a vyletujícím popelem, grilování na plynu je tak zdravější.

Elektrické grily

Elektrické grily Weber jsou zde pro maximální komfort a zdraví. Protože negrilujete na ohni, ale na elektřinou rozpáleném grilu, nedostávají se do jídla žádné zplodiny, a to ani z oleje kapajícího z pokrmů, jenž zde protéká do odkapávací nádoby – v tom jsou elektrické grily ještě o krok před grily plynovými.

Jediným důvodem, proč nestojí elektrické grily v každé zahradě, je tedy právě absence samotného ohně, přes kterou se mnozí vyznavači správné grilovací atmosféry nedokážou přenést. Ve všech ostatních ohledech elektrické grily vítězí.

Jaké jsou požadavky na grilované pokrmy?

Potřebujete inspiraci pro grilování? Máme pro vás několik tipů, které by každé jídlo mělo splňovat.

Kvalitní hlavní surovina – typicky maso

Kvalitní suroviny jsou základem každého vaření, u grilování se jedná především o maso a kvalita zde hraje roli dvojnásob. Objednejte si u svého řezníka alespoň 5 týdnů vyvěšené hovězí maso na steaky, minimálně týden vyvěšené vepřové, či jehněčí. Takovou surovinu stačí hodit na 3 minuty z každé strany na gril Weber a máte pokrm, po kterém se bude celá rodina týden olizovat.

Hlavní je kvalitní maso a správná teplota a doba grilování
Hlavní je kvalitní maso a správná teplota a doba grilování

Co se týče mletého masa, doporučujeme si maso umlít osobně, případně poprosit řezníka, aby jej semlel před vašima očima až z toho kusu, který si vyberete.

Na gril jsou vhodné i čerstvé ryby, zde naopak platí, že čím čerstvější, tím lepší. Ideální je čerstvá ryba chlazená na ledu, nikoli však ryba mražená. Mořské ryby můžeme grilovat v celku, na přípravu je jednoduchý například mořský vlk, či pražma královská. Steaky můžeme udělat z tuňáka, velmi chutný je i grilovaný losos. Z tuzemských sladkovodních ryb můžeme doporučit pstruha.

Jednou za čas není nic špatného ani na chutných klobáskách, pravých špekáčcích, kuřecím masu a dalších dostupných potravinách.

Nezapomínejte na přílohu

Ke grilování neodmyslitelně patří příloha. Mnohdy skvěle poslouží čerstvá bageta, jindy si můžeme ogrilovat chutný zeleninový salát, nebo umíchat salát čerstvý. V každém případě ke grilovanému pokrmu příloha vždy patří.

Sosy, dipy, omáčky

Rozdíl mezi průměrným a nadprůměrným pokrmem vždy dělá příprava omáčky. Nastudujete si přípravu domácí majonézy a variant, které z ní můžeme následně odvodit (typicky tatarská omáčka). Úspěch vždy sklidí i chutné dipy, ať už bylinkové, pepřové, či ostřejší čili varianty.

Dipy ke grilovaným pokrmům
Variace základních dipů a omáček ke grilovaným pokrmům

Nezapomeňte také na sos z ugrilovaného masa. Steaky vždy po sejmutí z grilu necháme chvíli odležet, pustí sám šťávu, se kterou můžeme na grilu dále kouzlit. Slijeme ji do pánve, vrátíme na gril a můžeme přidat trochu balzamikového octa či červeného vína, kostku másla a vyladit omáčku k dokonalosti.

Prostudujte si další recepty na gril přímo na webových stránkách firmy Weber.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář