Zahradní grily – dřevo nebo dřevěné uhlí?

Jedna z nejdiskutovanějších otázek ohledně grilování se týká toho, jaké palivo je nejvhodnější použít na zahradní gril. Zatímco jedni nedají dopustit na dřevěné uhlí, pro druhé jsou naopak jasným favoritem dřevěné brikety. Na tuto otázku ve skutečnosti neexistuje jednoznačná odpověď. Pokusíme se vám nabídnout krátké srovnání výhod a nevýhod obou těchto paliv.

Dřevěné uhlí lépe hoří…

Dřevěné uhlí vzniká spalováním dřeva bez přítomnosti kyslíku. Jedná se o přírodní proces, při kterém nejsou používány chemické látky. Výhodou je také Steak na griluto, že ve srovnání s briketami se snáze zapaluje, při hoření vydává více tepla a zůstává po něm méně popela. Souvisí to s tím, že dřevěné uhlí obsahuje více pórů, díky čemuž na sebe lépe váže kyslík.

To, co se na první pohled může zdát jako výhoda, se ale může poměrně snadno proměnit také v nevýhodu – budete totiž muset o něco častěji přikládat. Nepříjemné může být také to, že dřevěné uhlí mívá na rozdíl od briket značně nestandardní velikost. Setkáte se s velkými kusy, které se nevlezou na gril, ale také s nevyhovující jemnou drtí.

…brikety zase déle vydrží

Na klasický gril na uhlí můžete přikládat také brikety vyrobené z odpadového dřeva. Jsou slisovány za pomoci chemických přísad, které by zároveň měly usnadňovat jejich podpalování a přispívat k rovnoměrnějšímu hoření. Má to ale i svoje nevýhody – musíte počítat s uvolňováním chemických látek. Doporučuje se proto, abyste ke grilování používali pouze rozžhavené Barbequedřevo, které je již pokryto bílým popelem – díky tomu nebudou vaše steaky vystaveny nežádoucímu aroma.

Brikety však mají také některé nesporné výhody. Nevydávají sice tak intenzivní žár jako dřevěné uhlí, jsou však schopné vytvářet dlouhodobě stabilní tepelné prostředí. Pokud tedy nechcete prostát celé odpoledne u grilu, ale chcete se věnovat svým přátelům, pak mohou představovat ideální volbu. Zkuste jich na zahradní gril přiložit větší množství – dosáhnete tím intenzivnějších teplot, které vašim steakům určitě prospějí!

Grilování versus opékání nad ohněm

Ať už použijete ke grilování dřevěné uhlí nebo brikety, tak se nemusíte obávat nepříznivých důsledků pro vaše zdraví. Obě paliva totiž obsahují pouze zanedbatelné množství nebezpečných rakovinotvorných látek. Mnohem větší nebezpečí v tomto směru představuje běžné opékání špekáčků nad přímým ohněm nebo nad kouřem vznikajícím z odkapávajícího tuku. Grilování na roštu umístěném několik centimetrů nad rozpálenými uhlíky je mnohem zdravější alternativou!

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář