Zaostřeno na třešně: Informace o plodech a recepty

Třešně jsou mimořádně zdravé ovoce a šťáva i dužina jsou plné cenných výživných látek. Klasicky se využívají na třešňové knedlíky a bublaninu, přesto se z nich dá připravit spousta jiných dobrot.

Čerstvé třešně
Čerstvé třešně

Třešně jsou nejlepší a nejzdravější čerstvé. Uchováváme je v lednici, pokud možno se stopkou a nedáváme je blízko aromatických potravin, protože pak přebírají jejich pach. V kuchyni se uplatňují hlavně při výrobě moučníků, džemů, šťáv a kompotů. Lze je i sušit.

Tvarohový nákyp s třešněmi

Pro 4 osoby budeme potřebovat:

300 g vypeckovaných třešní, 250 g tvarohu, 75 g másla, 3 vejce, 100 g moučkového cukru, strouhanou kůru z jednoho citrónu, 150 g zakysané smetany, 150 g krupice

Na omáčku: 1/2 sáčku čokoládového pudingu, 2 lžíce cukru a1/2 l mléka

Změklý tuk utřeme do pěny, postupně do něj zašleháme žloutky, moučkový cukr, kůru a sůl. Dobře promícháme a nakonec vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu a krupici. Z bílků ušleháme sníh a lehce vmícháme do těsta. Těsto spolu s třešněmi vlijeme do vymazané formy a pečeme asi 50 minut při teplotě 180 stupňů. Uvaříme omáčku podle návodu na sáčku s pudingem. Nákyp servírujeme teplý, politý čokoládovou omáčkou.

U nás již od 12. století

Třešně pravděpodobně pocházejí z oblasti Malé Asie a do Evropy se dostaly díky Římanům již ve 2. století. V Čechách se třešně běžně pěstují od 12. století, kdy se o jejich rozšíření postaral šlechtický rod Pernštejnů. Ti vzdávali třešním svůj hold každoročními třešňovými slavnostmi se vším, co k slavnostem patří.

Třešně se dělí na srdcovky – ty mají měkkou dužinu a na chrupky, které mají dužinu pevnou. Celkem jich na světě existuje něco okolo tisícovky odrůd.

Rychlé řezy z mikrovlnné trouby

Ingredience:

3 lžíce vody, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce celozrnné mouky, sáček vanilkového cukru a čerstvé vypeckované třešně (může být i jiné ovoce)

Postup:

Ušleháme 3 bílky se 3 lžícemi vody, přidáme 3 lžíce krupicového cukru a šleháme do zhoustnutí. Potom přidáme žloutky, mouky a lehce promícháme. Těsto dáme do nevymazané porcelánové, skleněné nebo plastikové formy s poklopem, poklademe vypeckovanými třešněmi obalenými v mouce a vložíme do mikrovlnné trouby. Pečeme na nejvyšší výkon zhruba pět minut podle příkonu mikrovlnky. Kdo má méně jak 800 W, prodlouží dobu pečení o minutu déle. Po upečení necháme řezy vychladnout, pocukrujeme a podáváme. Chutnají výborně v kombinaci s vychlazeným ovocným čajem.

Třešňové kuličky

Ingredience:

250 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 balíček BB pudinku, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa, asi 300 g vypeckovaných třešní, kokosová moučka

Postup:

Všechny suroviny (kromě třešní) smícháme, z hmoty uděláme kuličky, do středu každé dáme vypeckovanou třešni a obalíme v kokosové moučce. Dezert vložíme do papírových košíčků.

Obměna: čerstvé třešně se stopkami namáčíme do horké čokolády a obalíme v kokosu.

Zdravotní účinky třešní

Zrající třešně
Zrající třešně

Třešně obsahují hořčík, křemík, železo, draslík, jód, fosfor, zinek, vápník, třísloviny, vitamin A, C, E a vlákninu. Neobsahují žádné tuky a žádný sodík. Proto jsou ideálním ovocem k redukci váhy. Pomáhají při hubnutí tím, že neutralizují tukové substance, které se pak nedostanou do krve. Navíc mají pozitivní vliv na udržení zdravé pokožky.

Nezanedbatelný je i obsah draslíku, který působí na snižování krevního tlaku, pomáhá tělu bojovat proti únavě a podrážděnosti a podporuje vylučování vody z těla čímž blahodárně působí na játra a ledviny.

Zdravější jsou tmavší druhy. Je to proto, že v třešních jsou obsaženy látky, tzv. antokyany, které dokážou zvyšovat produkci hormonu inzulínu až o padesát procent. Inzulín snižuje hladinu cukru v krvi a někteří odborníci tvrdí, že třešně mohou pomoci lidem trpícím cukrovkou.

Rostlinná barviva antokyany jsou také antioxidanty, které chrání buňky těla před rakovinným bujením, mají protizánětlivé účinky a zabraňují šíření bakterií typu E.coli, které jsou častou příčinou žaludečních potíží.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít