Zavařování zeleniny: okurky, čalamády a jiné přílohy

Sladkokyselé dobroty jsou oblíbenou přílohou k masu a dalším pokrmům. Nemusíte se však omezovat pouze na klasické okurky, nýbrž vyzkoušet i něco jiného. Inspirujte se některými recepty a udělejte si zásobu zeleniny i na zimu.

Nakládané okurky

Zavařování ovoceBudete potřebovat (na 10 sklenic o 500 ml):

  • 60 – 80 menších okurek, 5 menších cibulí, 1 mrkev, 15 bobkových listů, 30 kuliček nového koření, 50 kuliček černého pepře, asi 10 větviček kopru, 2 lžíce hořčičných semínek, 380 ml octa, 80 g soli, 300 g cukru krystal, 16 g kyseliny citronové

Postup:

  • Připravte si nálev z octu, 1,7 litru vody, soli, kyseliny citronové a cukru. Nálev přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechejte vychladnout.
  • Omyté okurky naskládejte do čistých a suchých sklenic. Do každé sklenice vložte pár koleček mrkve, 1 až 2 bobkové listy, větvičku kopru, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 10 hořčičných semínek.
  • Sklenice zalijte octovým nálevem, zavíčkujte, vložte do zavařovacího hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a sterilizujte asi 20 minut.

Okurky s chilli papričkou

Budete potřebovat (na 4 sklenice o objemu 1000 ml):

  • 2 kg okurek, 50 g soli, 1 lžíce celého černého pepře, 1 lžička nového koření, 10 ks badyánu, 4 ks celé skořice, 4 střední cibule, 750 ml vinného octa, 100 g cukru krystal, 4 čerstvé chilli papričky

Postup:

  • Omyté okurky podélně rozkrojte, uložte do mísy, osolte a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Ve slaném nálevu je nechejte odležet 24 hodin. Odležené okurky propláchněte a naplňte do čistých sklenic. Přidejte cibuli nakrájenou na plátky a koření. Do každé sklenice ještě přidejte 1 chilli papričku.
  • Smíchejte ocet s vodou, přiveďte nálev k varu, rozpusťte v něm cukr a horkým nálevem zalijte sklenice s okurkami. Sklenice uzavřete a dejte do chladu. Nechejte je uležet aspoň 4 až 6 týdnů.

Uherská čalamáda

Budete potřebovat (na 5 sklenic o 500 ml):

  • 1 kg zelených paprikových lusků, 1 kg rajčat, hlávka bílého zelí (asi 750 g), 1 velká cibule, 1 feferonka, 1 l vinného či bylinkového octa, 1,5 l vody, 150 g cukru, 4 lžičky soli, 3 lžíce zrnek černého pepře, 1 balíček pomůcky ke konzervování Dr.Oetker

Postup:

  • Rozkrojte napůl paprikové lusky a odstraňte z nich vše včetně bílé přepážky. Omyté lusky pokrájejte na nudličky. Rajčata omyjte, vykrojte tvrdá lůžka a rozkrájejte na čtvrtiny. Očištěné zelí pokrájejte nebo nastrouhejte na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké plátky a rozdělte na jednotlivá kolečka. Z feferonky odstraňte stopku, jádřinec a nakrájejte ji na tenká kolečka. Takto připravenými a smíchanými surovinami naplňte sklenice.
  • Nálev připravte smícháním octu, vody, cukru, soli a zrnek pepře. Nálev přiveďte k varu a vařte do té doby, než se cukr nerozpustí. Do horkého nálevu přidejte pomůcku ke konzervování a nálevem plňte sklenice se zeleninou. Uzavřete nejlépe šroubovacím uzávěrem a otočte na 5 minut víčkem dolů.

Lahůdková kukuřice

Budete potřebovat:

  • Suroviny: 2,8 kg kukuřičných klasů (do 10 cm), 300 g cibule
  • Nálev: 2 l vody, 300 ml octa (8%), 150 g cukru, 50 g soli, 1 lžička celého pepře, 1 lžička celého nového koření, 3 bobkové listy
  • Lázeň: 4 l vody a 40 g soli

Postup:

  • Všechny suroviny na nálev smíchejte, povařte 5 minut a nechejte 2 hodiny vyluhovat. Očištěné kukuřičné klasy vložte do vroucí lázně ze slané vody a povařte asi 20 minut do poloměkka. Poté klasy sceďte, ochlaďte studenou vodou a spolu s cibulí (nakrájenou na kolečka) je naskládejte do menších sklenic. Zalijte scezeným nálevem, uzavřete a sterilizujte 15 minut při 80 stupních.

Paprikovo – houbová směs

Budete potřebovat (na 8 – 10 sklenic po 700 ml):

  • 1 kg papriky (směs paprik různých barev), 1 kg cibule, 2 kg čerstvých hub, 3 l vody, 60 g soli, 500 ml octa, 300 g cukru krystal, 20 kuliček nového koření, 6 bobkových listů

Postup:

  • Vodu smíchejte s cukrem, solí, octem, novým kořením, bobkovým listem a převařte. Do nálevu přidejte na papriku nakrájenou na plátky, proužky cibule a vařte 5 minut. Nakrájejte houby a ty zvlášť povařte asi půl hodiny, poté sceďte a přidejte k zelenině v nálevu. Zeleninovou směsí plňte sklenice, zalijte nálevem, uzavřete, dejte do hrnce, zalijte vodou a sterilizujte po dobu 5 minut.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

3 Comments - Napsat komentář

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít