Zavařujeme letní ovoce – kompoty a džemy

Zavařování ovoceV létě si čerstvého ovoce můžeme užít dosytosti, ale není na škodu myslet na chladnější dny a zavařit si dobrůtky do zásoby! Takto podomácku připravené pokrmy se nemohou rovnat s kupovanými. Přinášíme Vás hned několik receptů na báječné kompoty a džemy!

Opilé třešně

Na 2 sklenice po 500 ml budete potřebovat:

  • 300 g třešní, 1 litr vodky nebo jiného čistého alkoholu, 300 g cukru krystal

Postup:

  • Třešně umyjte, odstopkujte a odstraňte z nich pecky. Třešně nasypte do připravených sklenic, zasypte cukrem a zalijte alkoholem. Sklenice pečlivě uzavřete víčkem se závitem, položte na nějaké tmavé místo a nechejte odstát asi 3 měsíce. Občas je protřepejte.

Višňový kompot se skořicí

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody, 1 kilogram višní, půl kilogramu cukru, 1 celou skořici

Postup:

  • Smícháním vody a cukru připravte horký nálev. Višně omyjte, vypeckujte a zbavte stopek. Višně ukládejte do sklenic a do každé přidejte i kousek skořice. Nakonec sklenice zalijte horkým nálevem tak, aby byly potopené. Při 80 stupních zavařujte 20 minut.

Hruškový kompot s medem

Na 5 sklenic po 700 ml budete potřebovat:

  • 2 kilogramy hrušek, 1 litr vody, 700 g medu, šťávu z půlky citronu, špetku mleté skořice

Postup:

  • Oloupané hrušky nakrájejte na poloviny (pokud jsou hrušky velké, tak i na třetiny), odstraňte jádřince a uložte je do připravených zavařovacích sklenic. Smíchejte vodu, med, skořici a šťávu z citronu a za neustálého míchání povařte zhruba 5 minut. Nálev rozlijte do sklenic, sklenice uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechejte je asi čtvrt hodiny odstát. Poté je uložte do zavařovacího hrnce a vařte 10 minut od bodu varu.

Ovocný kompotovaný mix

Na 6 sklenic po 500 ml budete potřebovat:

  • 3 kg různého ovoce podle chuti, šťávu z 1 citronu, 300 g cukru krystal

Postup:

  • Všechno ovoce důkladně umyjte, větší druhy nakrájejte, odstraňte případné jádřince a pecky. Směs ovoce smíchejte s citronovou šťávou a naskládejte do umytých zavařovacích sklenic. Nahoru můžete posypat špetkou skořice. Sklenice s ovocem zalijte horkým nálevem, který připravíte svařením jednoho litru vody s cukrem. Uzavřené sklenice sterilizujte při 80 stupních 20 minut.

Jahodovo – malinový džem

Na 4 sklenice po 50 ml budete potřebovat:

  • 300 g malin, 700 g jahod, 1 kilogram cukru krupice, 1 gelfix 1:1

Postup:

  • Ovoce omyjte a očistěte, jahody nakrájejte na menší kousky a vše dejte do hrnce. Přidejte balíček gelfixu a 2 lžíce cukru. Za stálého míchání vařte asi minutu, pak přisypte zbylý cukr a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 5 minut. Nakonec odeberte pěnu a směsí plňte sklenice. Pečlivě uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechejte několik minut stát a pak uložte do chladna.

Švestkový džem se skořicí

Na 5 sklenic po 350 ml budete potřebovat:

  • 1 kg švestek, šťávu z 1 citronu, 800 g želírovacího cukru, 2 kousky celé skořice

Postup:

  • Švestky umyjte, vypeckujte a pokapejte šťávou z půlky citronu. Zhruba 200 g švestek nakrájejte na malé kousky a zbytek ovoce rozmixujte. Rozmixované švestky dejte do hrnce, přidejte želírovací cukr, skořici a promíchejte. Za občasného míchání vařte asi 20 – 30 minut, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte i nakrájené švestky  a za stálého míchání přiveďte k varu. Důkladně vařte alespoň 5 minut. Směs naplňte do šroubovacích zavařovacích sklenic, uzavřete a obraťte dnem vzhůru na cca 10 minut.

Meruňkový džem

Na 4 sklenice po 250 g budete potřebovat:

  • 1 kg omytých a vypeckovaných meruněk, 500 g želírovacího cukru (2 : 1), 4 cl meruňkového likéru

Postup:

  • Meruňky nakrájejte na kousky a spolu s cukrem dejte do hrnce, promíchejte, přikryjte a nechejte asi 4 hodiny táhnout.  Poté za stálého míchání přiveďte směs k varu a 4 minuty prudce vařte. Nakonec vmíchejte likér a horký džem plňte do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Otočte dnem vzhůru.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít