Zpracováváme cuketu – sladké i slané recepty

Popularita cukety v našich kuchyních nezadržitelně roste. Cukety mají v kuchyni opravdu širokou škálu uplatnění a lze z nich připravit recepty na různé způsoby. O sladkých koláčích byste mnohdy ani neřekli, že jsou připravené právě z cukety, což je výhodné tehdy, když cuketě někteří členové rodiny moc neholdují…

Zapečené brambory s cuketou

CuketaBudete potřebovat:

  • 300 g cukety, 200 g brambor, 30 g mozzarelly, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, špetka sušeného tymiánu, trochu kopru, pepř, sůl

Postup:

  • Česnek nasekejte nadrobno a spolu s nakrájenými cuketami osmahněte na oleji. Osolte, opepřete a přidejte bylinky. Předem uvařené brambory nakrájejte na plátky a spolu s plátky cukety ukládejte do zapékací mísy. Mozzarellu nakrájejte na proužky a ty uložte na zeleninu. Směs dejte zapékat do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 15 minut. Můžete konzumovat jako hlavní chod i jako přílohu.

Cuketové placičky s kari

Budete potřebovat:

  • 400 g cukety, 150 g hladké mouky, 100 ml mléka, 3 mladé cibulky, 1 stroužek česneku, 1 vejce,  ½ lžičky kari, ½ lžičky čerstvého tymiánu, ½ lžičky kypřícího prášku, mletý černý pepř, olej, sůl

Postup:

  • Oloupanou cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte, nechejte asi půl hodiny odležet a poté vymačkejte nahromaděnou tekutinu. Získanou šťávu smíchejte s kari, prolisovaným česnekem, najemno nasekanou cibulkou, posekaným tymiánem, osolte a opepřete. V misce smíchejte mléko, vejce, mouku, prášek do pečiva a přidejte k cuketové směsi. Všechno důkladně promíchejte. Vypracovávejte menší placičky a ty smažte na pánvi potřené olejem.

Cuketové hranolky v sýrovém těstíčku

Budete potřebovat:

  • 1 středně velká cuketa, 150 g tvrdého sýra, 100 ml minerálky bez příchuti, 2 lžíce sójové omáčky, 5 lžic hladké mouky, 2 lžíce solamylu, 2 – 3 stroužky česneku, 2 vejce, 1 chilli paprička, černý pepř, sůl, olej

Postup:

  • Očištěnou cuketu nakrájejte na hranolky dlouhé asi 6 – 8 cm a silné asi 1,5 cm. Smíchejte hladkou mouku, solamyl, minerálku,  vejce, prolisovaný česnek, sójovou omáčku a utvořte hladké těsto. Osolte, opepřete, přidejte nastrouhaný sýr a najemno nasekanou chilli papričku podle chuti (bez semínek). Cuketové hranolky namáčejte do těstíčka a smažte dozlatova. Po usmažení je položte na ubrousky, aby se odstranil přebytečný tuk. Přílohou mohou být vařené brambory.

Cuketová buchta

Cuketa v kuchyniBudete potřebovat:

  • 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky strouhané cukety, 1 hrnek oleje, 1 a ¼  hrnku práškového cukru, 2 vejce, bílý jogurt, 1 prášek do pečiva, lžička prášku do perníku, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, troška rumu, rozinky nebo nasekané vlašské ořechy

Postup:

  • Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, prášek do perníku, vanilkový cukr a skořici. Dále přidejte cuketu, olej, vejce, jogurt, rum a rozinky či ořechy a vše důkladně promíchejte. Směs rozetřete na vymazaný a vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě asi na 200 stupňů.

Cuketový perník

Budete potřebovat:

  • 45 dkg polohrubé mouky,  60 dkg nastrouhané cukety zbavené semínek, 25 dkg cukru, 3 lžíce kakaa, 0,5 hrnku ořechů, 1 čokoládový pudingový prášek, 2 dcl oleje, 1 dcl mléka, 1 prášek do perníku, 1 vanilkový cukr, 0,5 prášku do pečiva, lžička skořice,

Postup:

  • Smíchejte mouku, cukr, kakao, ořechy, pudingový prášek, prášek do perníku i pečiva, vanilkový cukr a špetku skořice. Přidejte cuketu, olej a mléko a vypracujte těsto. Vlijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte při 180 stupních. Tip pro labužníky: do těsta můžete přidat ještě rozinky namočené v rumu a hotovou buchtu polít čokoládovou polevou.

Cuketové čatní

(Čatní neboli „chutney“ je zvýrazňující omáčka, která se konzumuje zejména k masu).

Budete potřebovat (na 2 sklenice po 500 ml):

  • 1,5 kg cukety, 4 cibule, 250 ml bílého vinného octa, 350 g hnědého cukru, kousek čerstvého zázvoru, 150 g rozinek, 3 hřebíčky, 2 lžíce kmínu, špetka mletého černého pepře, 1 – 2 lžíce soli

Postup:

  • Oloupanou cibuli nakrájejte na plátky, omyté a osušené cukety nakrájejte na tenká kolečka, oloupaný zázvor nakrájejte nadrobno. Do hrnce dejte cuketu, cibuli, rozinky, zázvor, ocet, hřebíček, koření, cukr a sůl. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 45 minut, dokud se směs nerozvaří. Horkou směsí plňte sklenice, uzavřete a nechejte vychladnout. Po otevření směs rychle spotřebujte.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít