Bábovka – klasika mezi moučníky

Přemýšlíte, co upečete v neděli ke kávě? Tradičním moučníkem, který má v mnohých kuchyních své stálé místo, je nepochybně bábovka. V tomto článku Vám přinášíme různé bábovkové variace. Upečte bábovku pokaždé jinak!

Rychlá bábovka s ořechy

Budete potřebovat:babovka

  • 1 hrnek hladké mouky, ½ hrnka oleje, ¾ hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mletých ořechů, 3 vejce, ½ hrnka mléka

Postup:

  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a ořechy. Dále přidejte vejce, olej, mléko a vypracujte těsto. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a upečte.

Margot bábovka

Budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky, 200 g práškového cukru, 1 ks Margot tyčinky, 4 vejce, 2 dcl rostlinného oleje, 1 balení smetany ke šlehání, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, špetka soli

Postup:

  • Margot tyčinku nastrouhejte nahrubo. Vyšlehejte vejce s cukrem, šlehačkou, olejem, přidejte špetku soli, nastrouhanou Margotku, kakao, rum a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a upečte. Můžete polít čokoládovou polevou.

Třená bábovka s čokoládou

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky, 100 g Hery, 3 vejce, 200 g cukru krupice, 0,5 prášku do pečiva, 100 g čokolády na vaření, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Postup:

  • Vejce utřete s cukrem a změklou Herou do pěny. Po částech vmíchejte mouku s práškem do pečiva a na kousky nasekanou čokoládou. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a upečte.

Bábovka s vaječným likérem

Budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 200 ml rostlinného oleje, 250 ml vaječného koňaku, 5 vajec, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Postup:

  • Ušlehejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Za stálého míchání přidávejte olej a vaječný koňak. Potom vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Asi ¾ těsta nalijte do vymazané a vysypané formy a do zbylého těsta vmíchejte kakao a poté také přilijte do formy a upečte.

Ananasová bábovka

Budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g Hery, 6 vajec, 1 malý ananasový kompot, špetka soli, 2 vanilkové cukry, lžička citronové šťávy, 1 prášek do pečiva, hladká mouka na obalení kousků ananasu, máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:

  • Heru našlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně zašlehejte vejce, přidejte citronovou šťávu, mouku se solí a práškem do pečiva a vymíchejte hladké těsto. Ananas dejte okapat a poté kousky obalujte v hladké mouce a vmíchejte do těsta. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a upečte.

Šlehačková bábovka

Budete potřebovat:

  • 250 g šlehačky, 230 g práškového cukru, 270 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, ¾ prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, 50 g rozinek, čokoládová poleva

Postup:

  • Ušlehejte smetanu, žloutky, práškový a vanilkový cukr. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do hmoty. Přidejte umyté a usušené rozinky. Těsto rozdělte na dvě poloviny a jednu z nich smíchejte s kakaem. Do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy střídavě dávejte světlé a tmavé těsto. Pečte pozvolna v předehřáté troubě. Až bábovka vychladne, polijte ji čokoládovou polevou.

Tvarohová bábovka

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky, 1 Hera, 250 g cukru krupice, 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

Postup:

  • Smíchejte tvaroh, Heru, krupicový i vanilkový cukr, přidejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, 2 lžíce rumu, 4 žloutky a utvořte těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a ten zlehka přimíchávejte do těsta. Těsto nalijte do vymazané a vysypané (hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem) bábovkové formy a upečte.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář