Jablečné variace

Jablečný koláč
Jablečný koláč – ilustrační obrázek

Jablka patří mezi nejběžnější a nejznámější druh ovoce. Říká se, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla. Proto Vám určitě přijde vhod několik receptů, kterými okouzlíte nejen svou rodinu.

Jablkový salát

Ingredience: 3 jablka, 1 zralá hruška, 1 broskev, hrst rozinek (povařených 3 min. ve vodě a poté odkapaných).

Zálivka: 5 lžic medu, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce vody. Med zahřejeme s vodou a vmícháme cukr a citrónovou šťávu.

Jablka, hrušku a broskev oloupeme a zbavené jádřinců a pecek nakrájíme na kostičky. Přidáme rozinky a opatrně promícháme. Ovocnou směs urovnáme do 4 kompotových misek, přelijeme zálivkou a ihned podáváme. Koláč přijde vhod na svačinu.

Jablečná polévka s rýží

Ingredience: 400 g jablek, 60 g cukru, 60 g rýže, skořici a šťávu z citrónu.

Jablka rozkrájíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na kousky a dáme vařit do necelého litru vody s cukrem. Až se nám jablka rozvaří, polévku přecedíme a dochutíme skořicí a citrónovou šťávou.

Do hotové polévky přidáme zvlášť uvařenou propláchnutou rýži. Polévku podáváme teplou nebo vychlazenou. Jedná se o netradiční pokrm, který Vám ale zachutná.

Kachna pečená s jablky

Ingredience: 1 kachna, 4 jablka, sůl, kmín, cukr moučka

Omytou a osušenou kachnu osolíme zvenku i zevnitř a naplníme oloupanými a na kousky nakrájenými jablky. Otvor sešijeme nití, kachnu po povrchu posypeme kmínem, podlijeme vodou a pečeme.
Při pečení kachnu přeléváme šťávou a občas propícháme masovou vidlicí, aby vyteklo sádlo.
Z měkké upečené kachny vyjmeme jablka, porce kachny jimi obložíme a pocukrujeme.  Podáváme s brambory nebo s rýží. Jedná se o skvělý hlavní chod.

Jablka v županu

Ingredience: 5 až 6 středně velkých jablek, hustější lívancové těstíčko a na obalení smícháme cukr moučku s vanilkovým cukrem a skořicí.

Jablka oloupeme, škrabkou vyloupneme jádřince a nakrájíme na kolečka. Kolečka společně s malým množstvím těstíčka osmažíme na lívanečníku nebo na pánvi do zlatova z obou stran a obalíme ve směsi cukrů se skořicí. Jablka v žipanu jsou skvělou večeří.

Jablka v županu
Jablka v županu

 

Jablkové moučníky

Do jablkových moučníků používáme jablka strouhaná, rozvařená, nakrájená na kousky nebo na kolečka.

Jablkový koláč

Ingredience na těsto: 250 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 vejce, 150 ml oleje, 150 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu
Ingredience na polevu: 150 g másla, 150 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa 4 lžíce rumu- máslo rozpustíme, přidáme kakao, rum a moučkový cukr a utřeme do hladka
Další ingredience:300 g nastrouhaných jablek, hrubě nasekané ořechy

Cukr krupici utřeme do pěny s vejcem a olejem, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, mléko, kakao a rum- utřeme v hladké těsto.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na menší plech a posypeme nastrouhanými jablky s vanilkovým cukrem.

Pečeme při teplotě 180° přibližně 20 minut.

Vychladlý moučník polijeme polevou a posypeme nahrubo nasekanými ořechy.

Jablečný koláč
Jablečný koláč

 


Zde můžete mít reklamu trvale za 99 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář