Tags: ovoce

Červnová péče o třešně a příprava na sklizeň

Máte-li na zahradě stromy třešní, měli byste jim věnovat nyní trochu více pozornosti. Během června je často rádi navštěvují špačci, vrtule třešňová a další škůdci. Když se však na ně včas připravíte, nebudete litovat a užijete si i bohatou sklizeň. V závěru najdete pár zajímavostí o nutričních hodnotách třešní a také inspiraci pro jejich zpracování.

Pěstujeme maliny: pro zdraví i krásu

Červen je i čas pomalu dozrávajících malin. Jak o maliník během pomalu se blížícího léta pečovat? Rozhodně bychom neměli opomenout kontrolu stavu keřů. Radost nám udělají jistě i první dozrávající plody. Ty bychom měli pak včas sklidit a vhodně zpracovat. Nápady na zpracování, proč jsou maliny zdravé, prospěšné pro krásu a mnohem více se dozvíte v článku.

Pěstujeme a konzumujeme borůvky

Velké oblibě se těší borůvky nejen u dětí, ale i dospělých. Jejich plody patří mezi jedny z nejzdravějších plodů a svou jedinečnou chutí se řadí mezi nejchutnější a nejoblíbenější ovoce. Druhy borůvek Rozeznáváme několik druhů borůvek; nejznámějším a taktéž nejprodávanějším druhem v současnosti je však borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum).  Dále se mezi borůvky zařazuje Amelanchierova borůvka –…

Vinná réva ve skleníku, zahradě i kuchyni: Rady a tipy nejen na pěstování

Vinná réva patří mezi velmi oblíbené popínavé rostliny, které nacházejí uplatnění nejčastěji pro zastínění pergoly. Réva se však dá pěstovat nejen takto, ale můžete z ní mít i užitek. Mnohdy nesprávnou volbou odrůdy si pěstitelé myslí, že se révě na zahrádce nikdy nebude dařit a proto ani nezjišťují, zda mají vůbec správnou odrůdu či její umístění…

Zaostřeno na třešně: Informace o plodech a recepty

Třešně jsou mimořádně zdravé ovoce a šťáva i dužina jsou plné cenných výživných látek. Klasicky se využívají na třešňové knedlíky a bublaninu, přesto se z nich dá připravit spousta jiných dobrot. Třešně jsou nejlepší a nejzdravější čerstvé. Uchováváme je v lednici, pokud možno se stopkou a nedáváme je blízko aromatických potravin, protože pak přebírají jejich pach.…

Zpracování ovoce a zeleniny

Domácí ovoce a zelenina má jistě lepší chuť než kupovaná. Pokud výsledky naší práce ihned nezkonzumujeme, musíme je zpracovat nebo uskladnit. Většina ovoce dozrává společně, a proto je nejlépe tu část úrody, kterou ihned nespotřebujeme, zavařit, zamrazit nebo usušit. Zpracování a uskladnění ovoce Zavařování ovoce K zavařování se hodí veškeré ovocné plody. Angrešt, maliny, ostružiny, borůvky,…