Tags: pěstování

Padlí na jabloních – jak na to?

Padlí je jméno houbové choroby, která škodí na různých rostlinách – jak okrasných, tak užitkových. V článku se zaměřujeme na první kroky při zpozorování padlí jabloňového. Napadení touto nemocí je viditelné právě od června, kdy je také ideální čas pro okamžité preventivní opatření. Zjistěte, jak předcházet této chorobě a jak proti ní bojovat.

Červnová péče o třešně a příprava na sklizeň

Máte-li na zahradě stromy třešní, měli byste jim věnovat nyní trochu více pozornosti. Během června je často rádi navštěvují špačci, vrtule třešňová a další škůdci. Když se však na ně včas připravíte, nebudete litovat a užijete si i bohatou sklizeň. V závěru najdete pár zajímavostí o nutričních hodnotách třešní a také inspiraci pro jejich zpracování.

Pěstujeme maliny: pro zdraví i krásu

Červen je i čas pomalu dozrávajících malin. Jak o maliník během pomalu se blížícího léta pečovat? Rozhodně bychom neměli opomenout kontrolu stavu keřů. Radost nám udělají jistě i první dozrávající plody. Ty bychom měli pak včas sklidit a vhodně zpracovat. Nápady na zpracování, proč jsou maliny zdravé, prospěšné pro krásu a mnohem více se dozvíte v článku.

Jablka a hrušky bez červivosti

Blíží se čas, kdy se proberou obaleči k životu a vydají se opět vegetovat na jabloních, hrušních a dalších ovocných dřevinách. Housenky tohoto nenápadného motýla mají na svědomí červivost plodů. Jak jim v tom zabránit? V článku vám mimo jiné poradíme, jak výskytu škůdce předcházet či jak určit vhodnou dobu pro postřik proti housenkám obalečů.

Jak ochránit zeleninu před plodomorkou zelnou

Mladé rostlinky jsou zvláště náchylné během prvních týdnů po výsadbě a snadno se stávají cílem škůdců a chorob. Dubnovou výsadbu brukvovité zeleniny, jako je květák, kapusta, kedlubna aj., je třeba chránit před plodomorkou zelnou, která na ni během 4. až 5. měsíce klade svá vajíčka. Poradíme vám, jak můžete svou zeleninu ochránit a jak případně proti plodomorce zakročit.

Jak na výsev a výsadbu kedlubnu

Kedluben (Brassica oleracea var. gongylodes) patří mezi nejžádanější košťálové zeleniny. Je populární pro svou chuť i poměrně snadné pěstování. Chutná dobře syrový, dušený či vařený. V dubnu začíná jeho hlavní sezona. Pusťte se s námi do výsadby raných či výsevu letních a pozdních odrůd a mějte k dispozici čerstvý kedluben v průběhu celé sezony.

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít