Masové pochoutky na grilu

Také se každoročně těšíte na grilování pod širým nebem a milujete chuť a vůni grilovaných pokrmů? V tom případě pozvěte své blízké, udělejte si příjemný večer a společně si vychutnejte lahodné masové dobroty! Přinášíme tipy na pár skvělých receptů.

Bifteky naložené ve whisky

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 600 g hovězí svíčkové, 100 ml oleje, 1 lžičku worcesterové omáčky, 50 ml whisky, sůl, nahrubo namleté koření 4 barev, 1lžíce nastrouhané pomerančové kůry, hrst nasekaných čerstvých bylinek (petrželová nať, tymián, rozmarýn)

Postup:

  • Hovězí lehce naklepejte, osolte, přidejte koření a vložte do mísy. Pak přilijte worcesterovou omáčku, olej, alkohol a nasekané bylinky. Maso nechte v chladu naložené nejlépe přes noc. Až bude maso naložené, položte jej na rozpálený gril a ze
    Pouze na kvalitním grilu lze bez obav grilovat
    Pouze na kvalitním grilu lze bez obav grilovat – Ilustrační obrázek

    všech stran zprudka opečte dvě až tři minuty. Pak přidejte teplotu na maximum a dopečte. Hotové maso nakrájejte na plátky a podávejte například s opékanými brambory, zeleninovým salátem a omáčkami ke steakům.

Čevapčiči

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 500 g mletého hovězího masa, 200 g mletého jehněčího masa, 2 lžíce oleje, cibule, stroužek česneku, lžička sušeného oregana, chilli koření, mletá červená paprika, mletý černý pepř, sůl

Postup:

  • Smíchejte oba druhy masa, přidejte nadrobno nakrájený česnek a cibuli, oregano, pepř a vše důkladně promíchejte. Navlhčete si ruce a utvořte 8 válečků a ty lehce potřete olejem. V průběhu grilování čevapčiči otáčejte a před servírování dozdobte čerstvými bylinkami a měsíčkem citronu.

Chalupářské vepřové špízy

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 600 g vepřového plecka, 100 g klobásy, 100 g slaniny (bez kůže), 2 cibule, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, 3 stroužky česneku

Postup:

  • Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na čtvrtky, papriku, slaninu a klobásu na plátky. Připravte si marinádu z kečupu, hořčice, oleje, česneku, jedné cibule, pepře a soli. Maso naložte do marinády asi na půl hodiny. Poté na jehlu střídavě napichujte maso, slaninu, cibuli, klobásku a papriku. Hotové špízy můžete podávat s opečenými bramborami nebo jednoduše s chlebem.

Kuřecí špízy s kukuřicí

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 500 g kuřecího masa, 100 g nakládaných feferonek, nakládané kukuřičné klásky, 2 lžíce oleje, chilli koření (půl lžičky), 3 limetky

Postup:

  • Omyté a osušené maso nakrájejte na kostky. Vymačkejte šťávu z jedné limetky a smíchejte ji s olejem a chilli. Zbylé dvě limetky nakrájejte na kolečka, kukuřici nařežte asi na 3 cm a feferonky nechejte okapat. Na jehly střídavě napichujte maso, limetku, kukuřici a feferonky. Potřete přichystanou olejovou směsí a grilujte. Můžete podávat s chlebem nebo opečenými bramborami.

Hovězí špízy s cibulkou

Budete potřebovat:

  • 300 g hovězí svíčkové, malé cibulky, cherry rajčátka, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce koňaku, 1 lžička worcesterové omáčky, špatka chilli, mořská sůl, čerstvě drcený barevný pepř, 1 – 2 lžíce jemně nasekané zelené petrželky

Postup:

  • Na kostky nakrájené maso dejte do mísy, přidejte koňak, worcesterovou omáčku a olej. Dále přidejte sůl, pepř, chilli a petrželku. Vše pečlivě smíchejte a nechejte odležet nejlépe do druhého dne. Na grilovací jehly střídavě napichujte maso, cherry rajčátka a cibulky a pozvolna grilujte ze všech stran. Můžete podávat například s opečenými bramborami.

Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář