Tags: recepty

Kdy začít s přípravou vánočního cukroví: Rady a tipy na těsta i krémy

Příprava vánočního cukroví patří neodmyslitelně k předvánočnímu období, kdy ve shonu připravujete, pečete, uklízíte a mnohdy máte pocit, že nestíháte. Proto si představíme rady a tipy na přípravu cukroví a zjistíme kdy začít s přípravou těst a samotným pečením či plněním různými krémy, tak abyste si užili vánoční svátky v klidu a pohodě. Jednoduchá těsta na vánoční cukroví…

Recepty na klasické vánoční cukroví

Vánoce se kvapem blíží. Pojďme si společně představit zaručené recepty na klasické vánoční cukroví, které jistě potěší i zarputilé odpůrce sladkého. Představíme si recepty na tzv. suché cukroví, které má dlouhou dobu skladovatelnosti a zvládne jej každý. Pokud si ze svého dětství pamatujete tu úžasnou a líbivou vůni, která se linula z kuchyně vašich babiček, byla…

Recept: Bezkonkurenční domácí kečup

Stejně jako u jiných potravin a receptů, i v případě dochucovadel dochází k převratu a mnozí si je připravují sami v kuchyni a to bez použití různých přidaných látek, konzervantů a dalších „éček“,  které jsou mnohdy zbytečné. Jedním z nejčastěji používaných dochucovadel je kečup, který je ale plný nezdravých látek a proto se stává nevhodnou součástí jídelníčku. Avšak pokud si…

Tradiční štědrovečerní pokrmy

Každý region má vlastní vánoční specialitu, z nichž některá našla cestu až na štědrovečerní stoly atomového věku. Ochutnejte, uvařte si a užívejte lahůdky podle starých receptur. Kapr se na štědrovečerním stole objevil poměrně nedávno. Lidé si naopak od častého a relativně levného postního jídla chtěli na Vánoce odpočinout. V našich krajích se dodržoval sudý počet hodovníků,…

Nápoje pro sváteční večery

Až se vrátíte ze zimní procházky, doma vás přivítá příjemné teplo a lákavá mísa vánočního cukroví. Sváteční nálada by však nebyla úplná bez typického nápoje – punče, který tak pěkně zahřeje na těle i na duši. Punč pěti vůní Málokoho by napadlo, že punč se původně připravoval z vychlazeného silného indického čaje smíchaného se studenou vodou,…

Zajímavosti o špenátu a špenátové recepty

Špenát je oblíbenou zeleninou, která je dostupná po celý rok. V kuchyni se upravuje vařený, dušený, jako příloha nebo čerstvé listy na ozdobu těstovin a do salátů. Špenát je králem zeleniny Špenát, král zeleniny, má vysoký obsah karotenu a vitamínu C. Obsahuje i komplex vitamínů B, vitamíny E a K a mnoho minerálních látek. Špenát má…

Postup pro výrobu domácího chleba

Domácí chléb je dnes již vzácnost. V marketech přitom kupujeme nekvalitní napodobeniny, které se tradičnímu chlebu nepodobají ani vůní, ani chutí. Tradiční tvrdá kůra už je dnes raritou malých pekáren. Pojďme se společně naučit péci tradiční staročeský chléb podomácku! Základem je kvásek (příprava může trvat až týden) V míse smíchejte lžíci žitné mouky a 1,5 lžíce…

Menu na piknik s rodinou

Příprava jídla v polních (či spíše lesních) podmínkách je podstatně náročnější než v pohodlí promyšleně zařízené kuchyně. Obložené bagetky podávané na ubrousku v trávě pod korunou košatého stromu však mají neopakovatelnou chuť, o které můžete v pohodlí za prostřeným stolem pouze snít. Recepty na piknik Francouzský salát s vejci Potřebujeme: 4 vejce uvařená natvrdo, 150…

Melouny – letní osvěžení

Melouny patří mezi zeleninu, i když se víceméně považuje za ovoce. Přesněji řečeno letní ovoce, bez něhož si horké dny nedokážeme představit. Víte, kolik druhů melounů vlastně existuje? V zásadě se melouny dělí na dvě skupiny, vodní a cukrové. Liší se od sebe vzhledem, barvou slupky i dužniny, ale především chutí. Tato jednoletá rostlina je původem…

Pitný režim – Jak často a co pít?

Teplé letní dny ovlivňují zdravotní pohodu každého z nás. Ztracenou tekutinu je však třeba nahradit. Proto je nezbytné pít. Tedy správně pít. Proč je pitný režim důležitý? Naše tělo potřebuje škodliviny vyplavit ven. Pokud se to neděje, škodlivé látky se usazují v kloubech, cévách, mozku i ve vnitřních orgánech. A následně vzniká revma, záněty kloubů,…