Petržel patří mezi nejznámější zástupce kořenové zeleniny, ovšem při vaření stejně dobře využijeme i její nať. Za tímto účelem byla vyšlechtěna speciální odrůda petržel kadeřavá, která se pěstuje právě pro nadzemní část a tvoří nenahraditelnou ingredienci tradiční české kuchyně.

Popis bylinky
Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum), někdy také kudrnka, je víceletá rostlina náležející do čeledi miříkovitých, podobně jako řada dalších, převážně aromatických rostlin využívaných v gastronomii. Je blízce příbuzná s mrkví, celerem, koprem či fenyklem. Typickým znakem této odrůdy petržele jsou bohaté, silně zkadeřené listy. V optimálních podmínkách dorůstá asi šedesáticentimetrové výšky.
Jak pěstovat petržel
Většina zahrádkářů nedá na petržel dopustit a na své zahrádce má pro ni vyhrazené stanoviště. Pokud chcete ze své petržele vytěžit maximum, věnujte však výběru místa dostatečnou pozornost. Petržel totiž vyžaduje slunné až polostinné stanoviště s kyprou půdou bohatou na živiny. Nové rostlinky se vysévají zjara, jakmile ustoupí poslední mrazy, a to s rozestupy asi dvaceti centimetrů. V zimě je nutné počítat s tím, že ne všechny rostlinky přežijí mráz. Doporučuje se proto ji v době mrazů přesadit do květináče a umístit do teplejšího prostředí, například na chráněnou terasu.
Petržel sklízíme vždy až těsně před konzumací.
Využití petržele
Na rozdíl od petržele hladké, pěstované pro kořen, se kadeřavá petržel nevyznačuje tak intenzivním aroma. Využívá se však pro svou dekorativní hodnotu jako ozdoba hotových pokrmů, například polévek či zeleninových salátů. Čerstvá nať má vysoký obsah vitaminu C a je velice chutná, ovšem nedoporučuje se ji zpracovávat tepelně, aby neztratila své vlastnosti. Lze ji ovšem velmi dobře skladovat mražením či sušením – v zimě pak přijde k chuti.

Petržel může dále posloužit i jako originální kosmetický přípravek, obklady z petrželové natě například spolehlivě čistí pleť.