Recept na vánoční pracny, který zvládnete levou zadní!

Také máte vytipovaných jen pár druhů cukroví, které každý rok s oblibou pečete, a ještě s větší oblibou konzumujete? Žili jste v domnění, že pracny nejlépe upeče pouze vaše šikovná babička a vy je v žádném případě nemůžete zvládnout? Nebojte se toho!

Co budete potřebovat?

  • Moučkový cukr (150 g)
  • Máslo (150 g) – nechte jej na pokojové teplotě, aby změklo
  • Mleté vlašské ořechy (100 g)
  • Kakao (15 g)
  • Hladkou mouku (250 g)
  • 2 menší žloutky (nebo 1 velký)
  • Mletou skořici (půlku čajové lžičky)
  • Mletý hřebíček (půlku čajové lžičky)
  • Cukr na obalování (trochu moučkového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem)

Recept na toto vánoční cukroví má jednu výhodu – není v něm žádný zádrhel, k jehož „rozluštění“ byste museli být zkušení cukráři. Zkrátka a dobře – co je psáno, to je dáno. Těsto je díky ingrediencím dostatečně tučné, takže nemusíte vymazávat formičky, tedy pokud jsou nové. Starší formičky je přece jen lepší raději vymazat, zejména pokud jsou poškrábané.

Kromě speciálních formiček vám ale stačí zcela běžné domácí potřeby. Jediné, na co je potřeba si dát při pečení pozor, je velikost formiček. Pokud používáte více velikostí, myslete na to, že menší pracny budou upečené rychleji.

Jak na to?

Dejte do mísy všechny sypké suroviny, a to včetně mletých ořechů a koření a promíchejte. Přidejte máslo, vejce a vypracujte jemné těsto, které zabalíte do fólie a necháte přes noc „odpočinout“. Předehřejte troubu na 170 °C a z těsta pomocí formiček vytvarujte pracny. Těsto jednoduše vtisknete do formičky, prsty porovnejte, aby všude ve formičce byla stejná vrstva těsta a před vyklepnutím udělejte prstem doprostřed malý důlek.

Na plech si připravte pečící papír a jednotlivé pracny klaďte vedle sebe, avšak s dostatečnými rozestupy. Celý plech pak dejte péct do předehřáté trouby. Velké pracny budou hotové cca za 10 minut, ale ty malé stačí péct kratší dobu. Po dopečení pracny vytáhněte z trouby, nechte trošku zchladnout a poté obalte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Napečeno už máte? Tak už jen stačí naplánovat předvánoční úklid, udělat nějakou tu vánoční výzdobu a je to!


Líbí se vám článek? Doporučte jej ostatním:

Přidejte komentář